I Wan’na Be Like You

Margit Lukács & Persijn Broersen

Dit voorjaar organiseert Grote Kerk Alkmaar de eerste editie van een nieuwe tentoonstellingsreeks: Hallelujah! Actuele Altaarstukken. Op het hoogkoor van de kerk is het werk I Wan’na Be Like You van kunstenaarsduo Margit Lukács & Persijn Broersen te zien.

I Wan’na Be Like You

In de nieuwe film I Wan’na Be Like You onderzoeken kunstenaars Margit Lukács & Persijn Broersen de westerse perceptie van 'de jungle'. De wildernis wordt vaak beschouwd als een onbeschreven blad, een 'Terra Nullius', een symbool van verlangen. De film onthult de gelaagde geschiedenis van 'de wildernis', ooit geconfisqueerd door koloniale machten en vervolgens gereproduceerd in de Europese botanische tuinen. Nog altijd ziet de Westerse maatschappij de natuur als eigendom. Zo wordt het oerwoud tot op vandaag de dag uitgebuit en geëxploiteerd.

Deze tuinen vormen in de film een virtuele representatie van de veroverde jungle, zoals je die nog altijd tegenkomt in glazen kassen in Europa, en het decor voor een avatar uit het koloniale verleden. De avatar danst op een speciaal gecomponeerd lied, gebaseerd op de Monkey Song uit Disney's Junglebook (1967), opnieuw geïnterpreteerd als eerbetoon aan de New Orleans Jazz-traditie en als aanklacht tegen onderliggend racisme. In samenwerking met zangkoor Black Harmony, jazzband David Lukács, Berend Dubbe en choreograaf en danser Andreas Hannes en Laura Costa wordt een hybride jungle gecreëerd waar realiteit en virtualiteit samensmelten, waar verleden en toekomst elkaar ontmoeten en een nieuw perspectief op het beeld van de wildernis en de betekenis ervan in onze tijd wordt gevormd.

Margit Lukács en Persijn Broersen
Persijn Broersen en Margit Lukács vormen een kunstenaarsduo gevestigd in Nederland. Beiden studeerden aan de Rietveld Academie Amsterdam, gevolgd door een master aan het Sandberg Institute Amsterdam en een residentie aan de Rijksakademie. Hun werk, dat bestaat uit videofilms, gelaagde projecties, digitale animaties en ruimtelijke installaties, is wereldwijd tentoongesteld.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.