Musea

Ben je op zoek naar een museum in Alkmaar? Er zijn verschillende musea in Alkmaar. Een gevarieerd aanbod, leuk voor jong en oud!

Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar is dé plek waar het verleden van Alkmaar en omgeving herleeft. Dit wordt op een actuele en persoonlijke wijze gepresenteerd in afwisselende en interactieve presentaties. Vijf eeuwen roemruchte geschiedenis, kunst en cultuur trekken aan de bezoeker voorbij.
 

Hollands Kaasmuseum

Het Hollands Kaasmuseum vind je in het monumentale Waaggebouw in het hartje van onze kaasstad Alkmaar. Het museum toont de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen, de handel en het leven op het platteland. 

Beatles Museum

Voor een uitje naar een Beatles museum hoef je niet naar Liverpool: het Alkmaarse Beatles Museum in de Pettemerstraat is zelfs groter dan z'n 'kleine' broertje in Engeland.Sinds 10 december 2021 is het Beatles Museum Alkmaar uitgebreid met twee nieuwe musea.  Namelijk met het Elvis Museum en het Zeezender Museum.  

Biermuseum De Boom

Bier is al een paar duizend jaar de populairste alcoholhoudende drank in onze streken. Maar hoe wordt het gebrouwen? Wat is mouten en waarom is gist zo belangrijk? Dat en veel meer leer je in Biermuseum De Boom - waar je na afloop van je bezoek natuurlijk ook wat lekkers kunt uitproberen.

Museummolen Schermerhorn

De Museummolen in Schermerhorn is één van de elf overgebleven poldermolens in de Schermer die 400 jaar geleden de polder droogmaalden. Vragen over hoe de molen werkt? De molenaar legt het graag aan je uit.

De Museummolen is de middelste van de drie molens op een rij bij Schermerhorn. Samen vormen ze een prachtig, oer-Hollands plaatje. De Museummolen is van 1 april tot 1 november open voor publiek.

U kunt de molen van onder tot boven bekijken en precies zien hoe een watermolen werkt en hoe de Schermerpolder 400 jaar geleden werd gevormd door het droogleggen van het Schermeer. 

Museum In 't Houten Huis

Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. Waar het water land werd maar de houten huizen bleven. Het museum toont interessante tentoonstellingen over historie, cultuur en kunst. 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Fietsen

Varen

Winkelen

Overnachten

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.