In Alkmaar is het hele jaar door veel te zien én te doen! Bekijk onze top 10 met hoogtepunten die je niet mag missen tijdens jouw bezoek aan Alkmaar.
Laat je verrassen door deze bijzondere evenementen, activiteiten en culturele must-visits van Alkmaar. Allemaal in de prachtige, historische binnenstad. Geniet van deze hoogtepunten!
Duizenden bezoekers vanuit de hele wereld komen speciaal naar Alkmaar voor de kaasmarkt. Het is dan ook een bijzonder schouwspel met een plein vol kaas en sjouwende kaasdragers. In 1365 heeft Alkmaar weegrecht en één weegschaal maar in 1612 zijn dit er al vier. Wanneer de eerste echte kaasmarkt heeft plaats gevonden is in nevelen gehuld. Er zijn oude documenten gevonden waarop duidelijk wordt dat in 1622 de kaasmarkt met zekerheid plaatsvond, maar er is ook bewijs dat in 1593 het kaasdragersgilde werd opgericht; hieruit kunnen we opmaken dat er toen ook al een kaasmarkt moet zijn geweest.
Vanaf de laatste vrijdag van maart tot en met de laatste vrijdag van september is er iedere vrijdag een Kaasmarkt van 10:00 tot 13:00 uur.
In de maanden juli en augustus vindt er naast de vrijdag een extra Kaasmarkt plaats op de dinsdagavond van 19:00u tot 21:00u.
Het Waagplein met de Waagtoren is de blikvanger van het centrum van Alkmaar. Op het Waagplein vindt op elke vrijdagochtend van maart tot september de Kaasmarkt plaats. Daarnaast staan er de rest van de dagen de fijnste terrassen voor je klaar. De Waagtoren, ook wel het Waaggebouw, staat aan het Waagplein.
De Waag is oorspronkelijk gebouwd als Heilige Geestgasthuis met een kapel. Het gasthuis diende als armenziekenhuis en pelgrims konden er overnachten op hun doorreis. Het gebouw werd omgebouwd tot Waag in de 16e eeuw. Het Waagplein groeide met de eeuwen. In de 17de, 18de en 19de eeuw werden diverse woonhuizen gesloopt om het marktterrein te vergroten.
Momenteel zijn hierin de Alkmaar Store en het Kaasmuseum gevestigd.
Je leert hier alles over het gehele proces van koe tot kaas op een interactieve manier. Het Kaasmuseum is gevestigd in het Waaggebouw aan het Waagplein.
Voor kinderen is er veel te zien en beleven in het Kaasmuseum. Zo kunnen zij een speurtocht doen waarmee ze van alles te weten komen over kaas. Via touchscreens, films en spelletjes beleven zij het hele museum op een verrassende manier.
In het kaasmuseum kom je alles te weten over kaas, maar ook over de kaasstad en kaaskoppen. Dus wil je meer weten over kaas en alles wat daarbij komt kijken? Kom naar het lekkerste museum van Alkmaar!
Voor iedereen die de geschiedenis en de kunst van Alkmaar wil beleven en ontdekken is een bezoek aan het Stedelijk Museum Alkmaar een absolute must. Je vindt hier interactieve opstellingen met collecties van oude en vroegmoderne (schilder)kunst. Bovendien kun je een presentatie bekijken van de collectie Bergense School. Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft voor ieder wat wils en is dus geschikt voor een breed publiek.
Bekijk welke tentoonstelling er op dit moment te zien is op de website van het Stedelijk Museum.
De Grote Sint-Laurenskerk in Alkmaar is de grootste kerk van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. De kerk begon als een katholiek gebouw, ontworpen door de familie Keldermans.
Tijdens de Beeldenstorm in 1566 zijn veel kunstschatten verloren gegaan en gedurende het Spaans beleg in 1572 werd het kerkzilver omgesmolten om de strijd van Willem van Oranje te financieren. De hervormde dienst bracht weer nieuwe interieurstukken in de kerk, zoals de preekstoel, de herenbanken en de grote koperen kaarsenkronen.
Sinds de reformatie in 1573 werd de kerk het centrum van de protestantse eredienst. Beide religies hebben veel sporen nagelaten: dat maakt de kerk extra bijzonder. Kunstwerken zoals de beroemde gewelfschildering Het Laatste Oordeel van Van Oostsanen, schilderingen van Van Everdingen en een gloednieuwe permanente tentoonstelling over de indrukwekkende historie van kerk sieren de Grote Sint Laurenskerk. De kerk telt bovendien twee, wereldberoemde orgels: het Van Covelens orgel (ook wel Koororgel genoemd) en het Van Hagerbeer/Schnitger of Grote orgel.
Akmaar barst van de mooie grachtjes. De stad is dan ook heel goed te bewonderen vanaf het water. Nu alleen nog kiezen, een rondvaart maken of toch liever zelf varen?
Van april tot en met oktober vertrekt er elke maandag tot en met zaterdag elk uur een boot. In de periode mei-september is het ook mogelijk om op zondagen een rondvaart te maken. De grachtenrondvaart vertrekt vanaf de Mient en komt langs veel mooie plekken en hotspots in Alkmaar.
Wil je liever zelf varen door de grachten van Alkmaar? Dat kan natuurlijk ook! Huur dan een bootje bij een van de bootjesverhuurbedrijven in Alkmaar en ga zelf op ontdekkingstocht.
Alkmaar staat al jaren in de top 10 van winkelsteden van Nederland. De gezellige en historische binnenstad leent zich goed voor een dagje winkelen. Langs de hoofdstraten vind je een breed scala aan bekende winkelketens.
Alkmaar telt twee hoofdstraten in het centrum waar veel grote winkels zijn gevestigd, ontdek hier welke dit zijn. Maar schroom je niet om eens een zijstraat in te duiken om één van de Alkmaarse boetiekjes te bezoeken. Bekijk hier de originele winkels. Ook buiten het stadscentrum zijn er diverse winkelgebieden te vinden zoals winkelcentrum de Mare of de Hoef.
Ben je in Alkmaar, dan mag je zeker de hofjes niet overslaan. Alkmaar heeft maar liefst acht hofjes, waarvan de meeste nog steeds bewoond zijn. In het Hof van Sonoy kun je heerlijk een terrasje pakken. Of kijk eens binnen in één van de winkeltjes die er gevestigd zijn. In de andere hofjes wonen nog mensen.
Deze verborgen pareltjes zijn oases van rust, middenin de stad. Volgens sommige mensen zijn de hofjes ook wel het best bewaarde geheim van Alkmaar. Kom het zelf ontdekken!
Naast de hofjes kun je te voet nog veel meer van Alkmaar ontdekken. Ontdek bijvoorbeeld de stad tijdens een stadswandeling of neem de stad als beginpunt en loop door de omgeving van Alkmaar.
Ga zelf op pad of laat je informeren bij de Alkmaar Store. Bekijk hier de wandelkaarten van de VVV.
Dit huis dankt de naam aan de kogel die tijdens het Beleg van Alkmaar in het huis is ingeslagen. De kogel is later in de linkerhoek van de gevel aan de gracht geplaatst. Van de herstelkosten is een rekening bewaard gebleven, op de rekening is sprake van “een gatt” in het huis na een inslag van een Spaanse kanonskogel. Wanneer het huis gebouwd werd is niet bekend. Er wordt vermoed dat het kort voor het beleg van Alkmaar (1573) gebouwd is.
Het Huis met de Kogel is één van de twee overgebleven houten huizen in Alkmaar. Een leuk weetje is dat de onderkant smaller is dan de bovenkant. Waarom? Omdat de huiseigenaar door een kleiner grondplan minder belasting ging betalen. Het pand is op een muur na volledig uit hout opgetrokken.
Bier is al een paar duizend jaar de populairste alcoholhoudende drank in onze streken. Maar hoe wordt het gebrouwen? Wat is mouten en waarom is gist zo belangrijk? Dat en veel meer leer je in Nationaal Biermuseum De Boom - waar je na afloop van je bezoek natuurlijk ook wat lekkers kunt uitproberen.
Het museum is gevestigd in het historische pand van voormalige brouwerij De Boom, vlakbij de beroemde kaasmarkt van Alkmaar. Het is in april 1987 geopend en heeft al vele Nederlandse en buitenlandse gasten mogen ontvangen. Beheer en organisatie wordt geheel door vrijwilligers.