Hofjes van Alkmaar

Een hofje is een historische binnentuin met daar omheen woningen. Op deze pagina lees je alles over de hofjes van Alkmaar.

Kaasmarkt

Ontdek de hofjes in Alkmaar

Ben je in Alkmaar, dan mag je zeker de hofjes niet overslaan.

Alkmaar had ooit maar liefst zestien hofjes. Er zijn er nu nog zes. De provenhuizen, zoals de hofjes in Alkmaar genoemd worden, zijn oases van rust, verscholen achter poorten en indrukwekkende gevels.

Hofje van Splinter

Aan het Ritsevoort zit een van de bekendste hofjes: het Provenhuis van Margareta van Splinter. In 1646 werd het hofje opnieuw gebouwd en sinds 1648 betrokken de eerste inwoners dit hofje. Nu nog steeds, wonen er alleen maar vrouwen in het hofje.

Het Hofje van Splinter is voorlopig gesloten voor publiek.

Wildemanshofje

Het Wildemanshofje, dat vernoemd is naar Gerrit Wildeman, is gelegen aan de Oudegracht in Alkmaar. In het midden van de voorgevel, staat een Herculesbeeld, die verwijst naar de stichter. Het hofje was bedoeld voor oude vrouwen en tot op de dag van vandaag wonen er nog steeds vrouwen. 

Het Wildemanshofje is open voor bezichtiging (in het poortgebouw, er hangt een touw tot waar je mag komen). 

Hof van Sonoy

Vroeger was het het Sint Maria Magdalena Klooster. Tegenwoordig kun je in het Hof van Sonoy heerlijk een terrasje pakken, of naar binnen kijken in één van de winkeltjes die er gevestigd zijn.

Hier vind je het Hof van Sonoy

Rondleiding

De Alkmaarse hofjes ontdek je het beste met een deskundige gids. Zodra de gids de deur naar deze idyllische plekjes opent, word je verrast door knusse tuintjes omgeven door schilderachtige huisjes. De hofjesroute voert door het sfeervolle centrum van de stad, langs de meest bezienswaardige provenhuizen en hofjes waar het is toegestaan om onder bepaalde voorwaarden de tuin te betreden.

Via Cicerones kun je een hofjeswandeling met gids boeken.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Uitagenda

8 redenen voor een bezoek

Varen in Alkmaar

Bereikbaarheid & Parkeren

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.