Kunst & Cultuur

In Alkmaar wordt er heel veel georganiseerd waar jij heerlijk cultuur kunt snuiven. Genieten van live muziek, theater, een museum of samen een filmpje pakken. Dus, stap je voordeur uit en ga ...

Naar een concert

🎺 Er klinkt muziek in Alkmaar! De agenda staat vol met optredens en concerten. Van welk concert ga jij genieten?

Podium Victorie

Podium Victorie aan de Pettemerstraat is dé poptempel van Alkmaar. Je vindt er zowel kleine als grote (inter)nationale artiesten, voor jong en oud. In 2023 komen er fantastische optredens zoals Nick & Simon, Blanks, Blof & De Edwin Evers band.

De Grote Kerk

Deze middeleeuwse stadskerk is de grootste kerk boven het Noordzeekanaal en is het grootste en drukst bezochte monument van Alkmaar. In de Grote Kerk worden regelmatig mooie klanken ten gehore gebracht. 

HAL 25

HAL 25 is een wonderlijke combinatie van industriële vormgeving, groengeurende tuinen en huiselijke knusheid, midden in hartje Alkmaar! Bij Hal25 kun je op het ruime terras genieten van allerlei muzikale en theatrale voorstellingen! 

Naar een museum

🍿 Kijk je ogen uit in de musea van Alkmaar!

Stedelijk Museum

Stedelijk Museum Alkmaar is één van de oudste musea van Nederland en verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Het museum heeft een fraaie collectie oude en moderne kunst, kunstnijverheid en stadsgeschiedenis. In de schoolvakanties zijn er workshops voor kinderen van alle leeftijden. 

Beatles Museum

Genieten van een museum combineren met muziek? Bij het Beatles museum krijg je het allebei. In 2021 vierden ze hun 40-jarig jubileum. Neem (nog eens) een kijkje bij de gigantische verzameling van Azing!

Museum In 't Houten Huis

In ’t Houten Huis in De Rijp heeft een nieuwe tentoonstelling over diverse Noord-Hollandse streekdrachten opgezet. Op geheel eigentijdse wijze worden streekdrachten en op streekdrachten geïnspireerde kledingstukken van vissers, agrariërs en kooplieden gepresenteerd. Vanuit het heden wordt er teruggeblikt op het verleden.

Hollands Kaasmuseum

Hollandse kaas is beroemd over de hele wereld. Maar wat maakt deze kaas nu zo bijzonder? Bij het Kaasmuseum in Alkmaar ontdek je de rijke geschiedenis van kaas, hoe hij wordt gemaakt en hoe de verschillende smaken ontstaan. Beleef het ware verhaal over kaas in het Hollands Kaasmuseum.

Kunstuitleen Alkmaar

Kunstuitleen Alkmaar is dé plek in Alkmaar waar iedereen hedendaagse beeldende kunst kan lenen, kopen en beleven. Daarnaast organiseren zij allerhande activiteiten. Denk aan exposities, lezingen, rondleidingen en optredens. Ook workshops voor primair en voorgezet onderwijs vormen een belangrijk onderdeel van onze activiteiten.

Museummolen Schermerhorn

De Museummolen in Schermerhorn is één van de elf overgebleven poldermolens in de Schermer die 400 jaar geleden de polder droogmaalden. Je kunt de molen dagelijks van onder tot boven bezichtigen. Je ziet hoe de molen werkt en hoe mensen vroeger in de molen woonden. Vragen over hoe de molen werkt? De molenaar legt het graag aan je uit.

Nationaal Biermuseum De Boom

Het museum is gevestigd in het historische pand van voormalige brouwerij De Boom, vlakbij de beroemde kaasmarkt van Alkmaar. Nationaal Biermuseum De Boom vertelt het je allemaal aan de hand van gereedschappen, apparatuur en machines waarmee de afgelopen tweehonderd jaar “het gouden nat” werd gebrouwen. 

Naar het theater

🕺 Alle theaters en theatergroepen maken een extra vreugdedansje wanneer jij langskomt! Laten wij de stoelen vullen.

TAQA Theater De Vest

TAQA Theater De Vest is met zo'n 350 professionele- en amateurbespelingen per jaar hét culturele hart van Alkmaar en omgeving. Met een passie voor podiumkunsten wil de organisatie het leven van alle inwoners in de regio Alkmaar verrijken en mooier maken door het bieden van kunst, cultuur en beleving.  Kom van je bank af en neem plaats in een van de rode stoelen van De Vest voor een heerlijk avondje theater! 

Karavaan

Karavaan, buitengewoon theater op locatie, ontwikkelt, presenteert en produceert podiumkunsten op locatie.Geïnspireerd raken door theater en dans op bijzondere locaties? Kernactiviteit is het jaarlijkse Karavaan Festival in de regio Groot Alkmaar. In de winter is er een talentontwikkelingsproject voor telkens 5 jonge theatermakers: de Winterkaravaan.

De Groene Zwaan

De Groene Zwaan is een voormalige Lutherse kerk in De Rijp, gebouwd in 1788 en sinds de jaren zestig in gebruik als cultureel centrum. Het brede programma is geschikt voor alle leeftijden en is populair bij een breed publiek en vormt een spannende aanvulling op het standaard aanbod in De Rijp en wijde omgeving.

Vrij Zijn Theater

Vrij Zijn Theater zet sinds 2012 jaarlijks meerder theaterproducties op de planken. Het doel van Vrij Zijn Theater is om mensen van verschillende leeftijden en achtergronden met elkaar te verbinden. Zij willen het groeiproces van elke deelnemer stimuleren tijdens bijvoorbeeld theaterlessen - en workshops. Vrij Zijn Theater is één van de toeristische attracties van onze stad. De voorstellingen zijn laagdrempelig en voor een breed publiek.

Artiance

Artiance is hét Centrum voor de Kunsten van Alkmaar en omgeving. Iedereen die zich actief wil bezighouden met muziek, dans, theater of beeldende kunst krijgt hier de kans zijn of haar talenten te ontwikkelen.

Een filmpje pakken

📽 De nieuwste en mooiste films op het witte doek, toch altijd leuker dan thuis!

Vue Alkmaar

Vue Alkmaar is een state-of-the-art multiplex met 7 filmzalen en 1530 stoelen en biedt de bezoeker de beste beleving op het gebied van big screen entertainment. Ga met je vriend(in), gezin of familie lekker naar de bios! Geniet van je avondje uit.

Filmhuis Alkmaar

Bij Het Filmhuis in Alkmaar kun je altijd kiezen uit een ruim aanbod films. Daarnaast organiseert het Filmhuis leuke en informatieve events over boekverfilmingen, muziek in films of thema avonden over spraakmakende films en documentaires.

Nog meer activiteiten in Alkmaar?

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.