Ontdek Alkmaar

Is Alkmaar een leuke stad? Absoluut! Op deze pagina vind je alle highlights van de stad die je niet mag missen tijdens je bezoek. Ook vind je de highlights van de omgeving van Alkmaar. Ontdek de dorpen Graft-De Rijp en de polder de Schermer.

Download hier de plattegrond van Alkmaar
Overnachten in Alkmaar

Ontdek Alkmaar in 24 of 48 uur

Alkmaar is de bestemming voor een dagje stad of een nachtje logeren.

Heb je 24 of 48 uur in Alkmaar en wil je niets missen? De highlights van Alkmaar vind je op deze pagina.

Grachten

Het Verdronkenoord, het Luttik Oudorp, de Oudegracht, de Lindegracht… de Alkmaarse grachten lijken zo van een schilderij gesprongen. Het beste geniet je van al dit moois vanuit een rondvaartboot; ze vertrekken elk heel uur vanaf de Mient.

Hofjes

Ontdek in Alkmaar verborgen hofjes, zoals bijvoorbeeld het hofje van Splinter of het Wildemanshofje. Het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

 

 

Musea

Bij het Stedelijk Museum Alkmaar aan het Canadaplein kom je meer te weten over de geschiedenis van Alkmaar. Ook hangt er werk van beroemde kunstenaars. Verder de moeite waard; Biermuseum de Boom, het Hollands Kaasmuseum en het Beatles Museum.

Stadswandeling

Meer weten over de grachten, hofjes en monumenten in Alkmaar? Haal bij de VVV aan het Waagplein een folder met een stadswandeling. Of sluit je aan bij de rondleiding met een ervaren gids.


 

 

Winkelen

Al heel lang staat Alkmaar in de top 10 van de beste winkelsteden. In de Langestraat en de Laat vind je filialen van alle bekende winkelketens. Voor de kleine, unieke winkeltjes moet je in de Oude Stad en andere kleinere winkelstraatjes zijn.

 

De wereldberoemde Kaasmarkt

Van eind maart tot eind september is er bijna elke vrijdag Kaasmarkt in Alkmaar, van 10.00 tot 13.00 uur op het Waagplein. Hier wordt op de traditionele manier kaas verhandeld. Maak de mooiste foto’s van kaas, kaasmeisjes en kaasdragers. Er zijn in juli & augustus op dinsdag avond van 19.00 tot 21.00 uur ook avondkaasmarkten.

Overnachten

Zin in een weekendje weg? Alkmaar is de perfecte bestemming voor een stedentrip in Nederland. Lees hier alles over appartementen, B&B’s en hotels in Alkmaar.

Bereikbaarheid

Kom je met de trein naar Alkmaar? Dan stap je uit vlakbij het centrum van Alkmaar. Binnen 5 minuten sta je tussen grachten, winkels en musea. Klik hier voor de plattegrond. 

Parkeren

Kom je met de auto, dan parkeer je je auto heel makkelijk in één van de parkeergarages in de binnenstad. De garages zijn allemaal op loopafstand van de binnenstad.

Ontdek de omgeving

Zoek je rust, ruimte en natuur? Ontdek de dorpen en polders van landelijk Alkmaar. 

Hou je van fietsen? Huur dan een fiets op station Alkmaar of bij De Kraak aan het Verdronkenoord, en ga op ontdekkingstocht.

Tip: De fietstocht ‘Culturele schatten in het Land van Leeghwater’ (41 km) gaat o.a. langs de Schermer molens en door Graft en De Rijp.

Klik hier voor meer fietsroutes vanuit Alkmaar.

De Rijp

Op 10 kilometer van Alkmaar ligt De Rijp. Geveltjes, grachtjes, winkeltjes en restaurantjes, in De Rijp draait je fototoestel overuren. Maak een rondwandeling of bezoek museum In het Houten Huis, waar de geschiedenis van de walvisvaarders tot leven komt.

Polder de Schermer

De in de 17e eeuw drooggelegde ‘Schermeer’ is Holland op z’n best. Vooral bij Schermerhorn in de buurt vind je veel molens. De museummolen kun je van binnen bezoeken.

Graft

Net als De Rijp heeft ook het dorpje Graft een fotogeniek raadhuisje. Er tegenover vind je het kleinste winkeltje van Nederland, waar heerlijk nostalgisch snoep wordt verkocht.

Eilandspolder

Huur in De Rijp of Driehuizen een fluisterbootje of kano en ontdek het prachtige natuurgebied de Eilandspolder. Hier lijkt de stad Alkmaar geen 10 maar 100 kilometer weg!

Toeristisch magazine Alkmaar

Ontdek de stad en omgeving van Alkmaar. Blader door het Toeristisch magazine van Alkmaar voor tips en inspiratie. De papieren versie ligt kosteloos voor u klaar in Alkmaar.
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Uitagenda

8 redenen voor een bezoek

Varen in Alkmaar

Bereikbaarheid & Parkeren

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.