Regio Alkmaar

De regio van Alkmaar is heel veelzijdig. Zo kun je vanuit Alkmaar richting de gezellige kustdorpjes als Bergen en Egmond. Of ga tijdens een fietstocht langs dorpen als Spijkerboor en Ursem. Tussen alle genoemde plaatsen liggen ook een heleboel dorpjes die ook zeker een bezoek waard zijn! #hiermoetjezijn

Regio Alkmaar

Van stad naar strand, van dorp naar dorp, van dorp naar stad; het kan allemaal in regio Alkmaar! 

De regio Alkmaar is bij uitstek geschikt om per fiets te ontdekken. Alle dorpen zijn op fietsafstand van het bruisende centrum van Alkmaar of het prachtig rustgevende Land van Leeghwater.

Een overzicht van alle activiteiten in regio Alkmaar vindt je hier.

Akersloot

Akersloot is een watersportdorp dat zijn titel te danken heeft aan de mooie ligging aan het Alkmaardermeer. Dat ruime meer is er de oorzaak van dat het dorp een behoorlijk aantal ligplaatsen heeft waar zeilliefhebbers kunnen aanmeren.

Alles is heerlijk modern, dus je hebt de luxe van thuis. Het dorp is een lust voor het oog!

 

 

Bergen

Wie het mystieke Bergen binnenrijdt begrijpt meteen waarom dit van oorsprong een kunstenaarsdorp is. Het gefilterde licht dat door de bomen valt, de lommerrijke lanen en de unieke ligging tussen bos en duin – de inspiratie borrelt als vanzelf op.

En dat op slechts drie kilometer afstand van de badplaats Bergen aan zee, waar je heerlijk kunt uitrusten op het strand! Plof neer op een loungesofa of droom weg in een hangmat terwijl de kinderen zich vermaken.

Activiteiten in Regio Alkmaar

Waarom zou je ver weg gaan als we álles in huis hebben voor een onvergetelijke en onverwachte ontdekkingstocht in eigen land. We hebben de ruimte en er is genoeg voor iedereen.

Wij wonen in een regio met de mooiste natuur, lekkerste gerechten, leukste uitjes, prachtige wandel, vaar & fietsroutes en boeiende musea.

We delen graag deze plekjes met de gasten en hebben daarom een overzicht gemaakt.

Broek op Langedijk

Broek op Langedijk was ooit een moerassig gebied. Eeuwenlang woonden de mensen aan de Langedijk – een historisch lintdorp langs een dijk - dat vooral uit sloten en vaarten bestond. De bewoners veranderden het moeras in een vruchtbaar eilandrijk.

Tip: ga naar Museum BroekerVeiling!

 

 

Castricum

In Castricum vind je misschien wel het stilste strand van Noord-Holland. Volg met de fiets de Stille Strandweg, dwars door het prachtige duingebied, naar de zuidelijke strandafgang. Hier hoor je alleen het geluid van de branding en verder helemaal niks.

Bij één van de strandpaviljoens geniet je van het beste uitzicht en lunch of diner je tot de zon ondergaat. 

De Beemster

Tot begin zeventiende eeuw een groepje rijke Amsterdammers besloot om de Beemster met 43 molens droog te leggen, was het gebied nog een groot meer. Door de drooglegging konden boeren er voedsel verbouwen. Sindsdien is de Beemster een symbool voor de manier waarop Nederlanders hun land zelf hebben ingericht.

Het staat niet voor niets in de UNESCO Werelderfgoedlijst!

De Woude

Als je niet weet dat het er is, zou je het zomaar voorbij kunnen rijden, dit betoverend mooie eiland in het Alkmaardermeer.

Veel watersporters kennen dit geheime plekje wel en komen er via het Alkmaardermeer aanleggen voor een dag genieten van de prachtige natuur op deze geïsoleerde plek waar maar honderdzestig mensen wonen.

Egmond

Ruim vijftig jaar geleden werden zogenaamde ‘bleekneusjes’ naar het vissersdorpje Egmond aan Zee gestuurd om aan te sterken. De zilte zeelucht zou wonderen verrichtten. Tegenwoordig staat deze klassieke badplaats bij gezinnen met stip op nummer één!

Egmond Binnen staat vooral bekend om zijn duinen. Deze zijn veel ‘blonder’ en opener dan die van de omliggende duingebieden. 

Geestmerambacht

Recreatiegebied Geestmerambacht ligt ten noorden van Alkmaar en aan de westelijke zijde van gemeente Langedijk. Het gebied bestaat uit een grote plas omgeven door een parkachtig landschap met bossages, grasvelden en orchideeënweides. Er groeien plantensoorten, er grazen Schotse Hooglanders en je spot er veel vogelsoorten.

Je kunt er barbecueën, bootcampen, fietsen, hardlopen, kamperen, klimmen en klauteren, wandelen, duiken, suppen en zwemmen. Bij  El Chiringuito, Gasterij Molengroet, Lovers en Hunters of Skeef geniet je van een kop koffie, borrel, lekkere lunch of uitgebreid diner.

Heerhugowaard

Met ruim vijftigduizend inwoners en zijn vele voorzieningen, mag het landelijk gelegen Heerhugowaard zich met recht een stad noemen.

In het moderne stadshart vind je het grootste overdekte winkelcentrum van Noord-Holland, Middenwaard. Ook zeer goed uitgeruste restaurants en terrassen vind je om en nabij het winkelcentrum. Net als een bowling, bioscoop en het moderne theater Cool.

Heiloo

De naam Heiloo verklaart heel goed wat je hier vindt: uitgestrekte bossen (loo) en een heiligdom. Het is een lommerrijke omgeving op een perfecte locatie: vanaf Heiloo fiets je in een kwartier naar het strand of naar de binnenstad van Alkmaar!

Het dorp heeft maar liefst twee winkelharten, het Stationscentrum en het overdekte Winkelhof ’t Loo. Bij openluchtbad Het Baafje kun je heerlijk afkoelen tijdens een warme dag. 

Rustenburg

Rustenburg is een pittoresk polderdorp, het is er heerlijk rustig. Tevens is het een fietsknooppunten-kruispunt. Vanaf hier kun je kiezen voor een ritje over de Westfriese Omringdijk of ga direct de omliggende polders in naar Heerhugowaard of De Rijp.

Bij terugkomst zullen de drie strijkmolens in het dorp al van verre te zien zijn. Alsof ze je welkom thuis heten in het dorp waar zij al eeuwen lang hun rondjes draaien, in alle rust.

Koedijk

Koedijk is gelegen in zowel gemeente Alkmaar als gemeente Langedijk. Dit kleine dorp aan het Noord-Hollandsch Kanaal is vooral bekend vanwege zijn traditionele Gondelvaart. Kale dekschuiten worden omgetoverd tot heuse toneelvoorstellingen, die elk jaar op de derde zaterdag in augustus in het schemeravondlicht voorbijvaren. 

Tip: Ga eens langs voor thee en taart bij Molen de Gouden Engel.

Sint Pancras

Op nog geen kwartier fietsen van de binnenstad van Alkmaar ligt het dorp Sint Pancras. Het is centraal gelegen en daardoor tref je hier het beste van twee werelden: voor vertier is Alkmaar dichtbij, terwijl de landerijen rondom geschikt zijn voor een ontspannen fiets- of wandeltocht.

Tip: Zwemmen is heerlijk in het verwarmde openluchtbad De Bever. Het bad werd onlangs gekozen tot beste buitenbad van Noord-Holland.

Spijkerboor

Spijkerboor is een klein dorp met slechts 25 inwoners (2019)! 

Vanuit Oost-Graftdijk en De Rijp is Spijkerboor bereikbaar met een pontje. Het pontje brengt voetgangers en fietsers over het Noordhollandsch Kanaal. Hier staat ook 't Heerenhuis, dat in het verleden dienst deed als polderhuis en veerhuis. Vlakbij het dorp ligt het gelijknamige Fort bij Spijkerboor, zeker een bezoek waard.

Wil je hier een nachtje slapen? Verblijf dan bij camping Spijkerboor.

Ursem

Midden in het groene polderland ligt het dorp Ursem leunende tegen de 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk. Niet zo vreemd dat hier heel veel fietsers zijn! De dijk leent zich uitstekend voor een fietstocht.

Op het kruispunt van wegen zit Hotel Restaurant de Gouden Karper. Geniet hier van je tussenstop, de appeltaart is namelijk verrukkelijk en de koffie is (bijna) klaar!

Uitgeest

Uitgeestenaren hebben het beste van beide werelden: de rust van een dorp en de reuring van de stad om de hoek.

Bovendien ligt het Uitgeester- en Alkmaardermeer met zijn gezellige haven om de hoek. De sportievelingen kunnen hun hart ophalen en zeil- en surflessen volgen. Of huur met het gezin een mooie sloep en geniet van een ontspannen dag op het water!

Schoorl

Ontspannen of inspannen? In Schoorl ervaar je echte vrijheid. Ontdek de ruige, ongerepte duinvallei en maak kennis met de verschillende soorten duinen in het Schoorlse Duingebied. Verder naar het zuiden bevatten de duinen juist veel kalk en kom je onder andere de zeldzame duindoorn tegen. Zoek de stilte op of duik in de dorpse gezelligheid van het unieke centrum aan de voet van het duin. Met meer dan 60 kilometer aan wandel- en fietspaden en een bruisend dorpscentrum ben je verzekerd van een onvoorspelbaar mooi verblijf in Duindorp Schoorl.

Land van Leeghwater

Zoek je rust, ruimte en natuur binnen de gemeente Alkmaar?

Ontdek de dorpen en de polders van landelijk Alkmaar. Lees hier alles over het prachtige Land van Leeghwater.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Overnachten in Alkmaar

Winkelen in Alkmaar

Uit eten in Alkmaar

Uitagenda

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.