De Schermer, Graft-De Rijp en de Eilandspolder

Zoek je rust, ruimte en natuur? Ontdek de dorpen en de polders van landelijk Alkmaar. Ook het strand en Amsterdam zijn vlakbij. Lees hier alles over de omgeving van Alkmaar en wat er te doen is.

 

De Rijp

Op 10 kilometer van Alkmaar ligt De Rijp. Geveltjes, grachtjes, winkeltjes en restaurantjes, in De Rijp draait je fototoestel overuren. De Rijp is uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Nederland. Maak een rondwandeling of bezoek museum In het Houten Huis, waar de geschiedenis van de walvisvaarders tot leven komt.

 

Polder de Schermer

De in de 17e eeuw drooggelegde ‘Schermeer’ is Holland op z’n best. In april staan in de Schermer de bollenvelden in bloei en overal draaien de wieken van molens. Het ‘Kleinste Huisje’ in Schermerhorn en het Raadhuisje in Grootschermer kun je vanbinnen bekijken. Bij de museummolen kun je binnen kijken en zien hoe een molenaarsgezin vroeger leefde.

Ontdek De Schermer!

Graft

Net als De Rijp heeft ook het dorpje Graft een fotogeniek raadhuisje. Er tegenover vind je het kleinste winkeltje van Nederland, waar heerlijk nostalgisch snoep wordt verkocht.

 

 

 

 

 

Eilandspolder

Huur in De Rijp of Driehuizen een fluisterbootje of kano en ontdek het prachtige natuurgebied de Eilandspolder. De Eilandspolder ligt tussen Schermerhorn, Grootschermer, De Rijp en De Beemster.Hier lijkt de stad Alkmaar geen 10 maar 100 kilometer weg!

Een bootje huren kan bij:
De Vriendschap in Driehuizen
Het Ouweland in De Rijp
De Gouw in De Rijp

 

 

Fietstocht vanuit Alkmaar

Op de fiets ontdek je landelijk Alkmaar het best. Huur een fiets en ga op ontdekkingstocht door polders en dorpen, langs duinen en zee. 

VAN STAD NAAR STRAND

Een stedentrip en strandvakantie ineen? Het kan in Alkmaar! Leuke badplaatsen als Egmond aan Zee en Bergen aan Zee liggen op minder dan 10 kilometer van Alkmaar centrum. Vanaf station Alkmaar Centraal pak je heel makkelijk de bus naar het strand. Of nog leuker: begin je dagje strand met een mooie fietstocht!

DAGJE AMSTERDAM (OF DAGJE ALKMAAR)

Een dagje Amsterdam doen? Vanuit Alkmaar is Amsterdam heel makkelijk te bereiken met de trein. Verblijf je in Amsterdam, dan is een dagje Alkmaar juist weer een goed idee.

De trein is tussen beide steden maar 34 minuten onderweg. Ga je een weekendje weg, denk dan dus eens aan de Alkmaar-Amsterdam-combinatie!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Evenementen

Musea

Horeca

8 redenen voor een bezoek

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.