In 2021 staat het Nederlandse landschap in de schijnwerpers tijdens het themajaar Ode aan het Landschap. Zo ook in Noord-Holland, en dus in onze regio. Terecht. Want het landschap rondom Alkmaar is gevarieerd, uitgestrekt en in één woord: schitterend. Fietsen, wandelen, varen – je kunt in de omgeving, letterlijk én figuurlijk, alle kanten op. In onze gemeente staat vooral het Land van Leeghwater centraal – het gebied ten oosten van Alkmaar.
Na nog geen 10 kilometer fietsen vanuit Alkmaar, bevind je je al middenin het Land van Leeghwater.
Een overvloed aan karakteristieke en historische dorpen, uitgestrekte groene weilanden, indrukwekkende molens, chique gevels en Raadhuizen, hoge dijken en grote, statige stolpboerderijen en in april zelfs kleurrijke tulpenvelden.
Hier kom je écht tot rust.
#odeaanhetlandschap #odeaanhetlandschap-nh #themajaar #landvanleeghwater
De Noord-Hollandse molens zijn al eeuwenlang dé iconen van onze cultuurhistorie. In het kader van Ode aan het Landschap verenigen 21 molens in Noord-Holland zich - ze vormen een geheim genootschap. Ze fluisteren, en vertellen ons over het verleden.
In de gemeente Alkmaar doen De Viaanse Molen, De Otter en de Museummolen mee. Ga jij ze bezoeken en luisteren naar hun verhalen? De officiële opening van de ‘fluisterende molens’ vond op 8 mei plaats bij de Museummolen in Schermerhorn.
Vanaf half mei kun je op ontdekkingstocht langs de molens in het Noord-Hollandse landschap. Via de IZI.Travel app activeer je de verhalen en een game, die je op je telefoon speelt. De eerste route gaat van Schermerhorn, naar Oterleek, Akersloot en Uitgeest.
De verhalen vormen samen de podcast van ‘het geheime genootschap van 21 molens’, gepresenteerd door columnist Roos Schlikker. Ze ontmoet 21 bewoners, cultuurhistorici, schrijvers, kunstenaars en landschapsarchitecten, met wie ze gesprekken voert in het landschap.
In Stedelijk Museum Alkmaar kun je de hele zomer lang (t/m 22 augustus) de tentoonstelling WEIDS! bewonderen.
WEIDS! laat zien hoe kunstenaars het landschap van Noord-Holland hebben verbeeld: door de eeuwen heen kwamen zij graag naar onze regio om het te vereeuwigen op het doek.
In de tentoonstelling zie je het landschap rondom Alkmaar dus ‘door het oog van de meester’. Zo is er een schilderij uit 1856, met daarop het uitzicht op Bergen en Alkmaar vanuit de duinen (in de verte zie je de Grote Kerk) en een prachtig werk uit 1931, waarop de Schermermolens tussen Schermerhorn en Ursem verbeeld zijn.
Wat er ook gebeurt; eind mei kun je weer genieten van theater. En, extra leuk … Je ervaart het in het schitterende landschap rondom Alkmaar.
Ben jij het thuiszitten ook zat? Dan is het tijd om de theatrale ontdekkingsreiziger in jezelf wakker te maken! Eind mei ga je samen met Karavaan op stap en ontdek je locatietheater in de buitenlucht. Wat dacht je van een theatrale dorpsbeleving in Schermerhorn, een audio-wandeling door Heiloo of een fietstocht met theater én lekkers?
Op Stap met Karavaan: 21 t/m 30 mei
Ten oosten van Alkmaar vind je het Land van Leeghwater: een gebied met een bijzonder verhaal.
De Rijp, op het voormalige Schermereiland, is het geboortedorp van Jan Adriaanszoon. Hij was molenmaker en waterbouwkundige en veranderde het Beemster- en Schermeer aan het begin van de Gouden Eeuw met behulp van zijn molens in vruchtbaar polderland. Het is een indrukwekkend staaltje watermanagement, waardoor Noord-Holland er tussen 1633 en 1635 ongeveer 20.000 hectare land bij kreeg. Adriaanszoon gaf zichzelf daarom de naam ‘Leeghwater’ – een verbastering van ‘laag water’.
Het land dat Leeghwater creëerde, draagt nog altijd zijn naam. En je ziet zijn verhaal, ook vandaag de dag, terug in het landschap. Het Land van Leeghwater wordt gesierd door eeuwenoude molens, historische dorpjes, raadhuizen (in De Rijp, Graft en Grootschermer) en statige stolpboerderijen. In de uitgestrekte polders grazen koeien en groeien bloemen en gewassen
Nieuwsgierig naar het Land van Leeghwater? Je hebt groot gelijk: er is een heleboel te ontdekken. Het beste doe je dat op de fiets. En dat komt goed uit, want in samenwerking met VVV Alkmaar ontwikkelden wij een vernieuwde fietsroute door het Land van Leeghwater.
Het is een fietstocht onder zeeniveau, door de uniekste droogmakerijen uit de Gouden Eeuw: de Schermer en de Beemster. De route leidt je langs 17e-eeuwse molens, over slingerende dijken en door pittoreske dorpen als Zuidschermer, Graft, De Rijp, Schermerhorn en Driehuizen.
Afstaptips? Hier komen ze: Museum In ‘t Houten Huis (over de historie van De Rijp en het Schermereiland), Bram & Aagie in Graft (het kleinste snoepwinkeltje van Nederland), het ‘Kleinste Huisje van Schermerhorn’ (hiervoor moet je een beetje van de route afwijken) en de Museummolen - daar ontdek je hoe een molenaarsgezin vroeger leefde.
Van eind april tot half mei fiets je langs kleurrijke tulpenvelden.
Wil je proosten op het landschap rondom Alkmaar? Dat kan, helemaal in thema, met een biertje van Brouwerij Leeghwater. Een vriendengroep opgegroeid in het Land van Leeghwater haalt al jaren inspiratie uit het bijzondere gebied en verandert water in verrukkelijke biertjes. En, zoals zij zelf zeggen; dat water is nog lang niet op.
Wat dacht je bijvoorbeeld van een Witte Wolf (Witbier), Waaghals (Tripel), Rijper Liefde (American Red Ale) of een Beemster Boezem (Blond)? Je bestelt de biertjes eenvoudig via www.brouwerijleeghwater.nl.
Zodra het weer mag, vind je de brouwerij ook regelmatig op (bier)festivals en de bieren worden o.a. verkocht en/of geschonken bij Stadsstrand De Kade, Kleine Brouwerij, Het Wapen van Munster (in De Rijp), Slijterij De Laat, De Koning, Alkmaars Koffiehuis, Proeflokaal De Boom en ’t Kooltuintje. Proost!