Wandelen in Alkmaar en omgeving

Wil je alles weten over de binnenstad van Alkmaar? Ontdek de mooiste plekjes van Alkmaar tijdens een stadswandeling, individueel of met een gids. Hou jij van rust, ruimte en natuur? Dat vind je in de omgeving van Alkmaar, zoals de Schermer, Graft, De Rijp en de Eilandspolder. De mooiste wandelroutes voor Alkmaar en omgeving vind je op deze pagina.

Wandelen in Alkmaar

Wandel jij graag? In Alkmaar vind je veel wandelroutes. Ontdek bijvoorbeeld de stad tijdens een stadswandeling of neem de stad als beginpunt en loop door de omgeving van Alkmaar. 

Hieronder vind je meer informatie over de stadswandeling in Alkmaar en over verschillende routes die in Alkmaar beginnen.

Ga zelf op pad of laat je informeren bij VVV Alkmaar. Bekijk hier de wandelkaarten van de VVV.

Stadswandeling Alkmaar

3,5 kilometer

Maak een stadswandeling en ontdek de oude binnenstad van Alkmaar te voet. Het kan op de volgende manieren:

  • Haal een routebeschrijving met achtergrondinformatie bij de VVV Alkmaar aan het Waagplein. Voor zowel volwassenen als kinderen is er een stadswandeling met speurtocht.
  • Boek bij VVV AlkmaarGilde Alkmaar of Cicerones een rondleiding met gids door Alkmaar.
  • Boek direct bij een gids, zoals bij Alexandra van Stadsgids Alkmaar of bij Mariska van Local Guide.
  • Download gratis de app Routabel om de stadswandeling digitaal te krijgen

Kunst op straat

6 kilometer

De Kunst op Straat route is 6 kilometer lang en brengt je langs bijzondere kunstobjecten, gedichten en andere uitingen van creativiteit op straat in Alkmaar. Ontdek ze tijdens deze wandelroute.

Download gratis de app Routabel om de wandeling digitaal te krijgen.

 

 

 

Beeldenwandeling Alkmaar

2 of 3,5 km

In samenwerking met Stadsgids Alkmaar hebben wij een wandeling door de binnenstad van Alkmaar uitgestippeld langs diverse beelden en monumenten. 

Voor de quizliefhebbers/kinderen hebben we bij veel van de beelden een vraag bedacht. Zo leer je ook nog wat over de stad! Je komt gegarandeerd thuis met nieuwe informatie over Alkmaar.

Wandelen in de regio Alkmaar

Wandel jij graag in de natuur? Ook die routes vind je in de regio Alkmaar! Loop door de groene eilandspolder of door bijvoorbeeld de dorpen De Rijp en Grootschermer. Of wandel de andere kant van Alkmaar op, bijvoorbeeld richting de kust. 

Over de wandelroutes die je in de regio Alkmaar vindt, lees je hieronder meer! Welke route kies jij?

Land van Leeghwater

18 kilometer

De wandeling door het Land van Leeghwater gaat door het unieke waterrijke laagland. Dit gebied is in 1635 drooggelegd door waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater. Door zijn inspanning kunnen wij te voet genieten van dit prachtige landschap. 

Het is een groot rondje door de prachtige en unieke dorpen om de Eilandspolder heen. Ook kom je langs de eeuwenoude Schermermolens die geholpen hebben bij de drooglegging. Bij één van deze molens kun je binnenkijken.

Dorpswandeling de Rijp

6 kilometer

Zin in een dorpswandeling? Het mooie en pittoreske ‘Alkmaarse’ dorp De Rijp heeft naast leuke winkeltjes en fotogenieke grachtjes en gevels een heleboel monumenten! Een beschrijving is te verkrijgen bij de VVV in het Raadhuisje.
Tip: wijk ook eens van de route af en wandel een straatje in, dit dorp blijft verrassen.

Wil je meer weten over De Rijp, de monumenten en het Land van Leeghwater? Breng dan gelijk een bezoekje aan Museum in 't Houten Huis.

Door de Eilandspolder

7 kilometer

Deze wandelroute gaat door natuurgebied de Eilandspolder. De route start in De Rijp en geeft je de optimale mogelijkheid om te genieten van de rust. De vele wandelpaden maken het gebied heel toegankelijk.

Nog niet uitgewandeld? De Eilandspolder is een onderdeel van de 'Haring & Hennep'-route die we eerder op deze pagina uitlichtte. In dat geval verleng je de route met nog zo'n 7 kilometer door prachtige en unieke dorpen binnen het Land van Leeghwater.

Haring & Henneproute

14 kilometer

Tussen Amsterdam, Alkmaar, Hoorn en Purmerend ligt een veenweidegebied: De Eilandspolder, het historische groene hart van het Land van Leeghwater. Door de vele dijkjes, weggetjes en bruggetjes kun je het Eilandspoldergebied ontdekken.

Deze route neemt je mee door dit natuurgebied en langs de dorpen eromheen, zoals Grootschermer, Noordeinde en De Rijp.

Liever een kortere route? Kies dan voor de 'Door de Eilandspolder'-route die we ook op deze pagina uitlichten.

Stad van de Zon

7 kilometer

Ontdek de 'stad van de zon' tijdens een 7 kilometer lange wandeltocht. Stad van de Zon is een wijk die streeft naar een gelijke verdeling van het verbruik en de eigen opwekking van energie.

Heiloo wandelroute

6,5 kilometer

De Heiloo wandelroute is een wandeling van ongeveer 7 kilometer lang. De route gaat langs bijzondere plekken in Heiloo. Neem gerust een pauze bij een van de horecagelegenheden die je onderweg tegenkomt.

Egmond route

10 kilometer

De Egmond route is ongeveer 10 kilometer lang. De wandelroute gaat langs een aantal inspirerende plekken in Egmond. Ook hier vind je verschillende horecagelegenheden waar je kan stoppen voor een hapje of drankje.

Alkmaar - Noordeinde

20 kilometer

Vanuit Alkmaar kom je via een pontje bij De Schermer en de Eilandspolder, ofwel in het Land van Leeghwater. Een afwisseling van landbouwgrond en moerascultuur en vanwege de enorme diversiteit aan weidevogels kan een liefhebber hier zijn hart ophalen. Geniet van de rust tijdens deze wandeltocht.

De elfendeurtjesroute

Wandelen met het hele gezin is ook leuk. Al helemaal in Alkmaar! Er is namelijk een speciale elfendeurtjesroute.

De route creeert een sprookjesmoment voor kinderen én volwassenen. In de binnenstad van Alkmaar vind je op bijzondere plekken en in verschillende etalages van winkels de befaamde 'elfendeurtjes'. In het centrum van onze stad zijn maar liefst 26 bijzondere elfendeurtjes verstopt. 

Laat jullie betoveren door deze sprookjesachtige route.

Kinderspeurtocht de Alkmaar Code

In Alkmaar vind je ook een speciale route voor kinderen tussen 5 en 10 jaar. Namelijk de Kinderspeurtocht: de Alkmaar Code.

Los de vragen op terwijl je een mooie route van ongeveer 1,5 uur door de binnenstad loopt. Wedden dat je ouders het ook leuk hebben? Als je de vragen goed beantwoord kun je de Alkmaar Code ontrafelen. Te koop bij de VVV in het Waaggebouw.

Er is sinds mei 2021 ook een speurtocht voor volwassenen te koop bij VVV Alkmaar.

Stoeptegel wandelroute

Alkmaar Sport heeft de rode stoeptegel wandelroute die in de voorjaarsvakantie op de Alkmaarse stoeptegels werden aangebracht uitgebreid met een blauwe en gele route.

De routes zijn 5km en kunnen op elk willekeurig punt opgepakt worden, de gekleurde tegels leiden de wandelaar weer naar het eigen beginpunt. 

Theetuinenroute

Alkmaar kleurt niet alleen geel als kaas-stad, maar is ook een zeer groene stad. Deze wandelroute brengt je langs bijzondere groene schatten ten noorden van de binnenstad. Download de app Routabel om de wandeling digitaal te krijgen.

Tijdens deze ruim 10 kilometer lange wandeling, kom je onder andere langs de Hortus Alkmaar, de Kruidentuin in de Rekerhout en de Oudorperpolder.

Onderweg kom je ook nog langs theetuinen voor een rustpauze met versnapering.

Meer wandelroutes

Zin in nog een mooie wandeling in de gemeente Alkmaar of wil je meer inspiratie? Kijk dan eens hier:

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Overnachten in Alkmaar

Varen in Alkmaar

Ontdek de omgeving

Fietsen in Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.