Wandelen in Alkmaar en omgeving

Wil je alles weten over de binnenstad van Alkmaar? Ontdek de mooiste plekjes van Alkmaar tijdens een stadswandeling, individueel of met een gids. Hou jij van rust, ruimte en natuur? Dat vind je in de omgeving van Alkmaar, zoals de Schermer, Graft, De Rijp en de Eilandspolder. De mooiste routes vind je op deze pagina.

Wandelen in Alkmaar

Wandel jij graag? In Alkmaar vind je veel wandelroutes. Ontdek bijvoorbeeld de stad tijdens een stadswandeling of neem de stad als beginpunt en loop door de omgeving van Alkmaar. 

Hieronder vind je meer informatie over de stadswandeling in Alkmaar en over verschillende routes die in Alkmaar beginnen.

Ga zelf op pad of laat je informeren bij VVV Alkmaar. Bekijk hier de wandelkaarten van de VVV.

Stadswandeling Alkmaar

3,5 kilometer

Maak een stadswandeling en ontdek de oude binnenstad van Alkmaar te voet. Het kan op de volgende manieren:

  • Haal een routebeschrijving met achtergrondinformatie bij de VVV Alkmaar aan het Waagplein. Voor kinderen is er een stadswandeling met speurtocht.
  • Boek bij de VVV Alkmaar of het Gilde Alkmaar een rondleiding met gids door Alkmaar.

Kunst op straat

6 kilometer

De Kunst op Straat route is 6 kilometer lang en brengt je langs bijzondere kunstobjecten, gedichten en andere uitingen van creativiteit op straat in Alkmaar. Ontdek ze tijdens deze wandelroute.

 

 

 

Alkmaar - Noordeinde

20 kilometer

Vanuit Alkmaar kom je via een pontje bij De Schermer en de Eilandspolder. Een afwisseling van landbouwgrond en moerascultuur en vanwege de enorme diversiteit aan weidevogels kan een liefhebber hier zijn hart ophalen. Geniet van de rust tijdens deze wandeltocht.

 

Wandelen in de regio Alkmaar

Wandel jij graag in de natuur? Ook die routes vind je in de regio Alkmaar! Loop door de groene eilandspolder of door bijvoorbeeld de dorpen De Rijp en Grootschermer. Of wandel de andere kant van Alkmaar op, bijvoorbeeld richting de kust. 

Over de wandelroutes die je in de regio Alkmaar vindt, lees je hieronder meer! Welke route kies jij?

Stad van de Zon

7 kilometer

Ontdek de 'stad van de zon' tijdens een 7 kilometer lange wandeltocht. Stad van de Zon is een wijk die streeft naar een gelijke verdeling van het verbruik en de eigen opwekking van energie.

 

Heiloo wandelroute

6,5 kilometer

De Heiloo wandelroute is een wandeling van ongeveer 7 kilometer lang. De route gaat langs bijzondere plekken in Heiloo. Neem gerust een pauze bij een van de horecagelegenheden die je onderweg tegenkomt.

 

Egmond route

10 kilometer

De Egmond route is ongeveer 10 kilometer lang. De wandelroute gaat langs een aantal inspirerende plekken in Egmond. Ook hier vind je verschillende horecagelegenheden waar je kan stoppen voor een hapje of drankje.

Haring & Henneproute

14 kilometer

Tussen Amsterdam, Alkmaar, Hoorn en Purmerend ligt een veenweidegebied. Ga op ontdekkingstocht in de Eilandspolder. Hier kom je helemaal tot rust.

 

 

Land van Leeghwater

18 kilometer

De wandeling door het Land van Leeghwater gaat door het unieke waterrijke laagland. Het is een groot rondje om de Eilandspolder heen. Ook kom je langs de eeuwenoude Schermer Molens.

 

Dorpswandeling de Rijp

6 kilometer

Zin in een mooie dorpswandeling? Het mooie ‘Alkmaarse’ dorp De Rijp heeft naast leuke winkeltjes en fotogenieke grachtjes een heleboel monumenten! Een beschrijving is te verkrijgen bij de VVV in het Raadhuisje.

 

 

Door de Eilandspolder

7 kilometer

Deze wandelroute gaat door de Eilandspolder. De route start in De Rijp en geeft je de optimale mogelijkheid om te genieten van de rust. De vele wandelpaden maken het gebied heel toegankelijk. 

 

 

 

 

De elfendeurtjesroute

Wandelen met het hele gezin is ook leuk. Al helemaal in Alkmaar! Er is namelijk een speciale elfendeurtjesroute.

De route creeert een sprookjesmoment voor kinderen én volwassenen. In de binnenstad van Alkmaar vind je op bijzondere plekken en in verschillende etalages van winkels de befaamde 'elfendeurtjes'. In het centrum van onze stad zijn maar liefst 26 bijzondere elfendeurtjes verstopt. 

Laat jullie betoveren door deze sprookjesachtige route.

Kinderspeurtocht de Alkmaar Code

In Alkmaar vind je ook een speciale route voor kinderen tussen 5 en 10 jaar. Namelijk de Kinderspeurtocht: de Alkmaar Code.

Los de vragen op terwijl je een mooie route van ongeveer 1,5 uur door de binnenstad loopt. Wedden dat je ouders het ook leuk hebben? Als je de vragen goed beantwoord kun je de Alkmaar Code ontrafelen. Te koop bij de VVV in het Waaggebouw.

 

Meer Wandelroutes

Zin in nog een mooie wandeling in de gemeente Alkmaar of wil je meer inspiratie? Kijk dan eens hier:

Themawandeling: Beeldenroute

Het is buiten prachtig weer, ideaal dus voor een wandeling! In samenwerking met Stadsgids Alkmaar hebben wij een wandeling door de binnenstad van Alkmaar uitgestippeld langs diverse beelden en monumenten. 

Voor de quizliefhebbers/kinderen hebben we bij veel van de beelden een vraag bedacht. Zo leer je ook nog wat over de stad! Je komt gegarandeerd thuis met nieuwe informatie over Alkmaar.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Overnachten in Alkmaar

Wandelevenementen Alkmaar

Ontdek de omgeving

Fietsen in Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.