Wandelen in Alkmaar en omgeving

Wil je alles weten over de binnenstad van Alkmaar? Ontdek de mooiste plekjes van Alkmaar tijdens een stadswandeling, individueel of met een gids. Hou jij van rust, ruimte en natuur? Dat vind je in de omgeving van Alkmaar, zoals de Schermer, Graft, De Rijp en de Eilandspolder. De mooiste wandelroutes voor Alkmaar en omgeving vind je op deze pagina.

Wandelen in Alkmaar

Wandel jij graag? In Alkmaar vind je veel wandelroutes, geschikt voor alle seizoenen. Ontdek bijvoorbeeld de stad tijdens een stadswandeling onder leiding van een ervaren gids of neem de stad als beginpunt en loop door de omgeving van Alkmaar. 

Hieronder vind je meer informatie over de stadswandeling in Alkmaar en over verschillende routes die in Alkmaar beginnen.

Ga zelf op pad of laat je informeren bij VVV Alkmaar. Bekijk hier de wandelkaarten van de VVV.

Wandelroutes vanuit Alkmaar

Stadswandeling Alkmaar

3,5 kilometer

Maak een stadswandeling en ontdek de oude binnenstad van Alkmaar te voet. Het kan op de volgende manieren:

  • Haal een routebeschrijving met achtergrondinformatie bij de VVV Alkmaar aan het Waagplein. Voor zowel volwassenen als kinderen is er een stadswandeling met speurtocht.
  • Boek bij VVV AlkmaarGilde Alkmaar of Cicerones een rondleiding met gids door Alkmaar.
  • Boek direct bij een gids, zoals bij Alexandra van Stadsgids Alkmaar of bij Mariska van Local Guide.
  • Download gratis de app Routabel om de stadswandeling digitaal te krijgen

Monumentenwandeling

4,5 kilometer

Wist je dat Alkmaar honderden monumentale panden heeft? Maak een wandeling langs de belangrijkste monumenten in Alkmaar. Denk aan monumenten als de Grote Kerk, Molen van Piet, het Volksbadhuis, de Visbanken, de Accijnstoren en andere prachtige, monumentale panden.
Op RouteYou.com kun je de volledige route downloaden, gebaseerd op de informatie van Gemeente Alkmaar.  

 

 

 

Beeldenwandeling Alkmaar

2 of 3,5 km

In samenwerking met Stadsgids Alkmaar hebben wij een wandeling door de binnenstad van Alkmaar uitgestippeld langs diverse beelden en monumenten. 

Voor de quizliefhebbers/kinderen hebben we bij veel van de beelden een vraag bedacht. Zo leer je ook nog wat over de stad! Je komt gegarandeerd thuis met nieuwe informatie over Alkmaar.

Kunst op straat

6 kilometer

De Kunst op Straat route is 6 kilometer lang en brengt je langs bijzondere kunstobjecten, gedichten en andere uitingen van creativiteit op straat in Alkmaar. Ontdek ze tijdens deze wandelroute.

Download gratis de app Routabel om de wandeling digitaal te krijgen.

 

Rondje Overdie

3,5 KILOMETER

Kinderen uit groep 7 en 8 van de Wegwijzer in Nieuw Overdie maakten  tijdens een stage bij Woonwaard en Van Alckmaer een wandelroute: 'Rondje Nieuw Overdie'. 

Tijdens hun stage maakten ze onder leiding van huisfotograaf Roger foto’s van de natuur in de wijk. Ieder mocht zijn of haar drie mooiste foto’s uitkiezen, lamineren en kreeg een plek op de wandelroute. 

Loop het rondje zelf een keer en ontdek Nieuw Overdie.

Vrouwen van Alkmaar

3,2 kilometer

De geschiedenisboeken worden veelal gedomineerd door verhalen over invloedrijke mannen, maar uiteraard zijn er ook meer dan genoeg verhalen te vinden over de vrouwen van Alkmaar! Er zijn stoere, dappere, mooie, slimme, grappige en criminele vrouwen geweest die de stad hebben gemaakt tot wat het nu is. Tijdens deze wandeling ontdek je alles over hen!

Wandelen in de regio Alkmaar

Wandel jij graag in de natuur? Ook die routes vind je in de regio Alkmaar! Loop door de groene eilandspolder of door bijvoorbeeld de dorpen De Rijp en Grootschermer. Of wandel de andere kant van Alkmaar op, bijvoorbeeld richting de kust. 

Over de wandelroutes die je in de regio Alkmaar vindt, lees je hieronder meer! Welke route kies jij?

Land van Leeghwater

18 kilometer

De wandeling door het Land van Leeghwater gaat door het unieke waterrijke laagland. Dit gebied is in 1635 drooggelegd door waterbouwkundige Jan Adriaanszoon Leeghwater. Door zijn inspanning kunnen wij te voet genieten van dit prachtige landschap. 

Het is een groot rondje door de prachtige en unieke dorpen om de Eilandspolder heen. Ook kom je langs de eeuwenoude Schermermolens die geholpen hebben bij de drooglegging. Bij één van deze molens kun je binnenkijken.

Dorpswandeling de Rijp

6 kilometer

Zin in een dorpswandeling? Het mooie en pittoreske ‘Alkmaarse’ dorp De Rijp heeft naast leuke winkeltjes en fotogenieke grachtjes en gevels een heleboel monumenten! Een beschrijving is te verkrijgen bij de VVV in het Raadhuisje.
Tip: wijk ook eens van de route af en wandel een straatje in, dit dorp blijft verrassen.

Wil je meer weten over De Rijp, de monumenten en het Land van Leeghwater? Breng dan gelijk een bezoekje aan Museum in 't Houten Huis.

Door de Eilandspolder

7 kilometer

Deze wandelroute gaat door natuurgebied de Eilandspolder. De route start in De Rijp en geeft je de optimale mogelijkheid om te genieten van de rust. De vele wandelpaden maken het gebied heel toegankelijk.

Nog niet uitgewandeld? De Eilandspolder is een onderdeel van de 'Haring & Hennep'-route die we eerder op deze pagina uitlichtte. In dat geval verleng je de route met nog zo'n 7 kilometer door prachtige en unieke dorpen binnen het Land van Leeghwater.

Haring & Henneproute

14 kilometer

Tussen Amsterdam, Alkmaar, Hoorn en Purmerend ligt een veenweidegebied: De Eilandspolder, het historische groene hart van het Land van Leeghwater. Door de vele dijkjes, weggetjes en bruggetjes kun je het Eilandspoldergebied ontdekken.

Deze route neemt je mee door dit natuurgebied en langs de dorpen eromheen, zoals Grootschermer, Noordeinde en De Rijp.

Liever een kortere route? Kies dan voor de 'Door de Eilandspolder'-route die we ook op deze pagina uitlichten.

Stad van de Zon

7 kilometer

Ontdek de 'stad van de zon' tijdens een 7 kilometer lange wandeltocht. Stad van de Zon is een wijk die streeft naar een gelijke verdeling van het verbruik en de eigen opwekking van energie.

Heiloo wandelroute

6,5 kilometer

De Heiloo wandelroute is een wandeling van ongeveer 7 kilometer lang. De route gaat langs bijzondere plekken in Heiloo. Neem gerust een pauze bij een van de horecagelegenheden die je onderweg tegenkomt.

Egmond route

10 kilometer

De Egmond route is ongeveer 10 kilometer lang. De wandelroute gaat langs een aantal inspirerende plekken in Egmond. Ook hier vind je verschillende horecagelegenheden waar je kan stoppen voor een hapje of drankje.

Alkmaar - Noordeinde

20 kilometer

Vanuit Alkmaar kom je via een pontje bij De Schermer en de Eilandspolder, ofwel in het Land van Leeghwater. Een afwisseling van landbouwgrond en moerascultuur en vanwege de enorme diversiteit aan weidevogels kan een liefhebber hier zijn hart ophalen. Geniet van de rust tijdens deze wandeltocht.

De elfendeurtjesroute

Wandelen met het hele gezin is ook leuk. Al helemaal in Alkmaar! Er is namelijk een speciale elfendeurtjesroute.

De route creeert een sprookjesmoment voor kinderen én volwassenen. In de binnenstad van Alkmaar vind je op bijzondere plekken en in verschillende etalages van winkels de befaamde 'elfendeurtjes'. In het centrum van onze stad zijn maar liefst 26 bijzondere elfendeurtjes verstopt. 

Laat jullie betoveren door deze sprookjesachtige route.

Kinderspeurtocht de Alkmaar Code

In Alkmaar vind je ook een speciale route voor kinderen tussen 5 en 10 jaar. Namelijk de Kinderspeurtocht: de Alkmaar Code.

Los de vragen op terwijl je een mooie route van ongeveer 1,5 uur door de binnenstad loopt. Wedden dat je ouders het ook leuk hebben? Als je de vragen goed beantwoord kun je de Alkmaar Code ontrafelen. Te koop bij de VVV in het Waaggebouw.

Er is sinds mei 2021 ook een speurtocht voor volwassenen te koop bij VVV Alkmaar.

Stoeptegel wandelroute

Ze zijn je wellicht al wel opgevallen, de gekleurde tegels in Alkmaar. Alkmaar Sport heeft diverse stoeptegelsroutes van 5 kilometer aangelegd. In en om het centrum van Alkmaar vind je de rode, blauwe en gele routes en in De Rijp vindt je de oranje route.

De 5 kilometer lange wandelroutes leiden je door heel Alkmaar en zijn routes die normaliter tijdens de avond4daagse worden gelopen. De routes kunnen op elk willekeurig punt opgepakt worden!

Bosrijk Alkmaar - route

Wandelnetwerk Noord-Holland heeft een groene stadswandeling door Alkmaar uitgezet van 5,6 kilometer. 

Deze stadswandeling gaat door het park Oosterhout, via het bolwerk van de historsche binnenstad, naar Westerhout en de Alkmaarder Hout. 

Meer wandelroutes

Zin in nog een mooie wandeling in de gemeente Alkmaar of wil je meer inspiratie? Kijk dan eens hier:

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Overnachten in Alkmaar

Varen in Alkmaar

Ontdek de omgeving

Fietsen in Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.