INDISCHE SALON

In samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum (Den Haag) organiseert BersaMaju (Jongerentak Vereniging Tropenvrienden Alkmaar) een Indische Salon met als thema ‘Leven met Oorlog’. Een middagprogramma vol enthousiaste sprekers en optredens.  

Inhoud van de middag

Tijdens deze middag spreekt de maker van 'Sporen van Indië', Reda van der Putten, over zijn filmische documentaire. Daarnaast vertelt journalist Joost Wilgenhof over zijn podcast, ‘Ranchi Baby's’, waarin hij de familiegeschiedenis van de baby's onderzoekt die 72 jaar geleden zijn geboren op het schip ‘Ranchi’. Hij onthult hun worsteling met de erfenis van het koloniale verleden.

We gaan in op de verbeelding van de oorlog in Indonesië. Hoe wordt dat verleden weergegeven in documentaires/ films/ podcasts. Wat voor bronnen hebben ze gebruikt? Wat voor kritische blik hebben de makers en hoe hebben zij dat in de filmkunst vertaald?  En wat zeg dat eigenlijk over de doorwerking van de oorlog?

Het programma wordt gemodereerd door Ruben Fernhout en wordt omlijst door een performance, een voordracht van Lorraine, een interview met 2 leden van de 2de generatie, Lena en Royce, van de Vereniging Tropenvrienden Alkmaar over hun ervaring met repatriëren naar Nederland en een performance van NoyaLohyNoya tijdens de nazit (17.00 – 19.00 uur). 

Wie is BersaMaju/Vereniging Tropenvrienden Alkmaar?

De Vereniging Tropenvrienden Alkmaar (VTA) is voor een ieder met een Indisch-Molukse achtergrond en hen die binding hebben met voormalig Nederlands-Indië of hier belangstelling voor hebben. Doel van de vereniging is onderling contact, het organiseren van activiteiten en in het bijzonder het in stand houden van het Nederlands-Indisch cultureel erfgoed. In 2015 heeft het toenmalig bestuur samen met de jongerengroep van de vereniging (BersaMaju) samen een visie opgesteld voor de vereniging. Hier is gezocht naar een weg om gezamenlijk (Bersama) de weg verder (Maju) te bepalen en vast te leggen.

Consumpties en Indisch eten/snacks (Warung Enak) zijn aanwezig (eigen kosten)

 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.