Oude en nieuwe bekenden van het Schermereiland
Museum In ’t Houten Huis licht in de tentoonstelling historische figuren uit die de afgelopen 450 jaar op het Schermereiland hebben gewoond en bekendheid hebben vergaard. Aan ieder historisch figuur heeft het museum huidige Schermereilanders gekoppeld die vertellen op welke manier zij een verbintenis hebben met hun historische ‘match’. Het heden en het verleden ontmoeten elkaar dus in de tentoonstelling, die vanaf nu tot en met 23 april 2023 te bewonderen is in Museum In ’t Houten Huis in De Rijp.
Het idee van de tentoonstelling kwam naar aanleiding van het jubileum jaar ‘450 jaar Nederland’ en meer specifiek ‘450 jaar Alkmaars ontzet’. In dit jaar staan de pijlers: Verbondenheid, Verscheidenheid, Verdraagzaamheid en Vrijheid centraal. Het museum heeft ervoor gekozen om de pijler ‘Verbondenheid’ als uitgangspunt van deze nieuwe tentoonstelling te nemen.
Wat verbond deze mensen aan het schermereiland? Sommige werden hier geboren, andere kwamen hiervoor werk of de liefde. Naast de zeer bekende figuren zoals Jan Adriaanszoon Leeghwater of Betje Wolff en Aagje Deken geven we juist ook aandacht aan de minder bekende figuren. Denk aan Marten Michiel Michielszoon, die in den Rijper Zeepostil uit 1699 wordt omschreven als de eerste Nederlandse Harpoenier. Een geboren Rijper. Onze geschiedenis bracht niet alleen maar knappe koppen en slimme geesten voort maar ook mensen die nu in onze ogen het verkeerder pad kozen. Zo hadden we Wessel van der Lee, de wonderdokter uit Schermerhorn. Zonder geneeskundige achtergrond hield hij praktijk op het gebied van magnetisme, dit zou een genezende werking hebben op reumatische en atretische pijnen. Als snel komen er klachten, Van der Lee wordt vervolgd en krijgt een gevangenisstraf opgelegd.
De tentoonstelling ‘Verbonden Verleden’ loopt vanaf heden tot en met 14 april 2023.