-

Uitgelichte evenementen Alkmaar Ontzet 450 jaar

Hier vind je een overzicht van de top-12 activiteiten, groot en  klein, die plaats vinden in het vierings- en herdenkingsjaar Alkmaar Ontzet 450 jaar. Onderaan de pagina vind je de knop naar alle evenementen rondom Alkmaar Ontzet 450 jaar. Organiseer je zelf iets wat in dit programma hoort? Neem dan contact op!

vrijdag 02 juni 2023

DE TRANEN VAN ADELBERT // PRESENTATIE INCL. SPECIALE VOORVERKOOP JUBILEUMBIER BROUWERIJ EGMOND!

Op 2 juni vanaf 15:00 uur wordt er een presentatie gehouden bij de Abdijwinkel van een speciaal Abdijbier “De tranen van Adelbert”, met een welkom door vader-abt Thijs Ketelaars, een toespraak van de burgemeester van Bergen, Lars Voskuil, en een toespraak van de burgemeester van Alkmaar, Anja Schouten.

zaterdag 03 juni 2023 T/M zondag 04 juni 2023

Kaeskoppenstad 2023!

Op 3 en 4 juni 2023 tovert Kaeskoppenstad de binnenstad van Alkmaar weer om tot d'Oude Stad: de stad van 1573, vlak na het Alkmaars Ontzet. TIjdens dit jaarlijks terugkerende evenement staat alles in het teken van de 16e eeuw.

vrijdag 09 juni 2023

In de Schaduw van de Victorie

In Huys Egmont zal er een nieuwe expostie komen, genaamd "In de Schaduw van de Victorie". De expositie, mede tot stand te brengen in overleg met het Stedelijk Museum Alkmaar, geeft een overzicht van de rampspoed en ellende welke de dorpen rond Alkmaar troffen in de periode 1566 - 1577.

vrijdag 09 juni 2023

Tentoonstelling Dutch Mechanisms van Folkert de Jong

Al decennialang wordt het verhaal verteld over opstandige stedelingen, kokend teer en afdruipende Spanjaarden. Bij Alkmaar begon de Victorie. Maar is het wel zo gegaan?

woensdag 28 juni 2023

Overbruggen

Geeft het verbonden zijn met de plaats waar je woont je vrijheid, of houdt het je soms ook gebonden? Hoe overbrug je verschillen in tijden van conflict?

dinsdag 11 juli 2023

1e Lindegrachtconcert 2023

Voor het eerst sinds 2019 zijn de Lindegrachtconcerten weer terug waar ze werden geboren en waar ze horen: de intimiteit van de Lindegracht.

vrijdag 25 augustus 2023

Wie de F* is TRIJN?

TRIJN is door geschiedschrijvers tot karikatuur gemaakt. In identiteitscrisis zoekt zij nu naar haar ‘echte’ zelf. Wie is Trijn in 2023? Met een koptelefoon op volg je Trijn van het Theater naar de Grote Kerk en verder, door de binnenstad van Alkmaar.

donderdag 31 augustus 2023

Met eigen ogen

Een spectaculaire totaalbeleving over de vrijheid van toen, nu en straks. Laat je meevoeren door een route kriskras door het Stadhuis van Alkmaar. Met soundscapes, ingenieuze lichtprojecties en special effects beleef je op geheel nieuwe wijze het verhaal achter Alkmaar Ontzet.

zaterdag 02 september 2023

Jungle in the Sky Festival

Begin september 2023 komt in een aantal wijken in Alkmaar het verbindende , positieve festival “Jungle in the Sky” naar de mensen toe. Het is .een educatieve voorstelling met muziek, dans en circuselementen zoals reuzenpoppen.

dinsdag 19 september 2023

Vrij van Verzet

Tussen 18 september en 8 oktober 2023 is de opvoering “Vrij van Verzet” te zien: een toegankelijke en uitdagende voorstelling in de buitenlucht. De makers denken daarbij aan de plek van de verdwenen kastelen van Floris V in de Oudorperpolder.

vrijdag 06 oktober 2023

Onthullen van Het Grote Raam

In 2023 viert alkmaar de 450 jarige bevrijding op de Spanjaarden, de eerste stap op weg naar de 'geboorte van Nederland'! Daar is de Grote Kerk trots op en daarom onthullen ze op 6 oktober 2023 het nieuwe raam met als thema: Het licht van de vrijheid.

zondag 08 oktober 2023

Alkmaar Prominent

Alkmaar Prominent sluit het jubeljaar op 8 oktober af. Het wordt een muzikale reis door de tijd vanaf eind zestiende eeuw tot heden. Lokale en nationale artiesten treden op. Er komt een speciaal prikkelarm middagprogramma voor ouderen, kinderen en bijvoorbeeld mensen met een beperking.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.