Dit is Alkmaar

Met 110.000 inwoners is Alkmaar de vijfde gemeente in Noord-Holland. In 2015 is de gemeente Alkmaar gefuseerd met de voormalige gemeenten Schermer en Graft-De Rijp.

Rijke geschiedenis

In het jaar 1254 kreeg Alkmaar stadsrechten van Graaf Willem II van Holland. Vanaf toen ging het de bevolking van Alkmaar voor de wind. Veel van de prachtige historische gevels, grachten en prachtige koopmanswoningen die je in het stadscentrum tegenkomt zijn overblijfselen uit de tijd dat Alkmaar een rijke handelsplaats was. Alkmaar heeft vele monumenten. Daarvan zijn het 17e-eeuwse Waaggebouw (1603), het Stadhuis in de Langestraat (1520) en de Grote Sint Laurenskerk met zijn beroemde orgels (1518) het bekendst. Ook zijn in de Alkmaarse binnenstad vele verborgen hofjes te vinden, zoals het hofje van Splinter en het Wildemanshofje. Het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Kaasmarkt

Tot ver over de landsgrenzen staat Alkmaar bekend als dé Hollandse Kaasstad. Uit historische stukken blijkt dat Alkmaar in het jaar 1365 al een kaasweegschaal had. De stad heeft daarmee de oudste kaasmarkt van Nederland. Op 17 juni 1593 werd het Kaasdragersgilde opgericht. Al bijna 425 jaar doen de kaasdragers op Het Waagplein op traditionele wijze hun werk. Op de vrijdagen in het kaasmarktseizoen, dat loopt van april tot september, komen mensen vanuit de hele wereld naar Alkmaar om te genieten van dit kleurrijke schouwspel

’s Morgens begint de Kaasmarkt met het klaarzetten van de kazen op het Waagplein; de lange rijen kazen zijn een prachtig gezicht. Na het luiden van de kaasbel om 10.00 uur gaat de handel van start en komt het Kaasdragersgilde in actie. Zij transporteren de loodzware kazen op speciale draagconstructies die ‘berries’ worden genoemd naar de weegschalen, waar ze gewogen worden door beëdigde waagmeesters. Op het plein controleren de keurmeesters de kwaliteit van de kaas en marchanderen de handelaren door middel van handjeklap over de prijs. Intussen promoten de in klederdracht gestoken kaasmeisjes de kaas bij de bezoekers en gaan zij met hen op de foto. Sinds 2019 zijn ook kaasjongens te vinden op de kaasmarkt. Om 12.30 uur is alle kaas verhandeld en verandert het Waagplein weer in één groot terras waar je heerlijk in het zonnetje kunt lunchen.

Vergeet trouwens niet achter het Waaggebouw het bronzen standbeeld “Het kussende kaasmeisje” te bezoeken. Want zoals er wordt gezegd: “Wie niet gekust heeft met “Het kaasmeisje” is niet in Alkmaar geweest”.  

Alkmaars Ontzet

Veruit de belangrijkste datum in de geschiedenis van Alkmaar is 8 oktober 1573. Dit is de dag dat de dappere Alkmaarders het Spaanse leger versloegen in de 80-jarige oorlog. Het beroemde ‘Huis met de kogel’ in de Appelsteeg herinnert nog aan de hevige strijd. Elk jaar wordt op en rond 8 oktober de Alkmaarse overwinning gevierd tijdens ‘Alkmaar Ontzet’ en de Victoriefeesten.

Bij het Stedelijk Museum Alkmaar, één van de oudste stadsmusea van Nederland, kom je meer te weten over de roemrijke geschiedenis van Alkmaar. De Gouden Eeuw, Victorie! en Portret van Alkmaar belichten de roemrijke stadsgeschiedenis. Het museum biedt daarnaast een verrassende presentatie van haar fraaie collectie Bergense School. Het museum heeft daarnaast een sterke en onderscheidende collectie Bergense School. Of boek bij de VVV aan het Waagplein een stadswandeling met gids.

Holland in het klein

Naast een rijke geschiedenis heeft gemeente Alkmaar een groot cultuuraanbod (9 musea, waaronder Het Stedelijk Museum en het Holland Kaasmuseum) en een variëteit aan natuurschoon. Het is als het ware ‘Holland in het klein’. Nergens in Nederland vind je zoveel ‘Hollandse aspecten’ in zo’n beperkt gebied. De bollenvelden, de molens, een cultuurhistorische binnenstad met mooie gevels en verborgen hofjes en minder dan 10 km van het Noordzeestrand.

De gezellige badplaatsjes Bergen aan Zee en Egmond aan Zee zijn makkelijk te bereiken op de fiets of met het openbaar vervoer. Daarnaast ligt Amsterdam op slechts 30 kilometer van Alkmaar. Er gaat een rechtstreekse treinverbinding tussen de twee steden. Wie in Alkmaar verblijft kan dus heel makkelijk een dagje Amsterdam doen – en andersom.

Rijp, Graft en Grootschermer

Ook de pittoreske dorpen als De Rijp, Graft en Grootschermer horen bij Alkmaar. Hier vind je gezellige restaurants met terrasjes midden in de natuur. In De Rijp zijn daarnaast interessante musea gevestigd. Het ‘Land van Leeghwater’, waarin veel van Alkmaars dorpen liggen, bestaat uit o.a. de Schermer en de Eilandspolder. Houd je van molens en bollenvelden dan zit je hier goed. In Schermerhorn kun je de prachtige museummolen bezoeken en er is nog veel meer te zien en te doen. Een ideale bestemming voor een dagje fietsen (huren) vanuit Alkmaar. Op www.landvanleeghwater.nl zijn verschillende mooie fietsroutes vinden.

Winkels en restaurants

Vanuit heel Nederland komen mensen graag naar Alkmaar om te winkelen. Niet voor niets, want de historische binnenstad van Alkmaar heeft met z’n vele monumenten een bijzonder knusse uitstraling. Ook het buitengewoon grote en diverse winkelaanbod zorgt ervoor dat Alkmaar tot de top van de Nederlandse winkelsteden behoort.

In de Langestraat en de Laat vind je filialen van alle bekende winkelketens. Daarnaast mag je ook de “Oude Stad” en andere kleinere straatjes niet missen. Achter de fotogenieke geveltjes in bijvoorbeeld het Fnidsen, de Hekelstraat en de Magdalenensraat zijn talloze leuke winkeltjes gevestigd.

Na het winkelen is het goed toeven op één van de zonnige terrassen. Alkmaar heeft vele pleinen en pleintjes waaraan de leukste restaurants gevestigd zijn, meestal met gezellig terras. De bekendste liggen aan de voet van het prachtige Waagplein, op de schilderachtige Platte Stenenbrug en op het Kerkplein bij de Grote Kerk. 

AZ

Behalve de Kaasmarkt is Alkmaar ook wereldwijd bekend vanwege voetbalclub AZ. Via www.az.nl boek je een rondleiding door het beroemde stadion.

Vindingrijk, No nonsense en Verbindend

Alkmaar kent een traditie van hard werken, gastvrijheid en een bedrijfsleven van grote internationale en innovatieve bedrijven. Een gebied waar wordt geleefd, geleerd, onderzocht en gewerkt. Waar het dingen samendoen, een oplossing vinden om verder te komen en no nonsense in het DNA van de Alkmaarder te vinden is. Een gemeente waar bewoners en vrijetijdsbezoekers zich thuis voelen.

Wist je dat?

 

  • Alkmaar de A-status heeft in de top 10 van bruisende steden in een sterke regio (onderzoek van Planbureau voor de leefomgeving, 2015);
  • Alkmaar de vijfde winkelstad van Nederland is qua diversiteit aan winkelaanbod (CBS. 2016)
  • Alkmaar verkozen is als leukste stad om Koningsdag te vieren (Zoover, 2017)
  • Stedelijk Museum afgelopen jaar 70.000 bezoekers heeft mogen ontvangen (2016);
  • Alkmaar een breed scala aan overnachtingsmogelijkheden biedt. Van charmante b&b’s tot luxe hotels;
  • Theater de Vest een veelzijdig en toegankelijk cultuuraanbod biedt, zowel binnen als buiten het theater.
  • Binnen Alkmaar bijna 300 evenementen per jaar worden georganiseerd, waaronder Kaeskoppenstad, Zomer op het Plein, Lindengrachtconcerten, Culinair Alkmaar, Alkmaar Ontzet, Alkmaar Danst en het Midwinterfeest in de Rijp. Kijk voor een overzicht op www.alkmaarprachtstad.nl, of download gratis de Alkmaar App.

Download hier bovenstaande tekst als Word bestand

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.