Winteractiviteiten in Alkmaar

De warme wintermaanden zijn begonnen! In Alkmaar en omgeving zijn er vele activiteiten die jij samen met jouw  vrienden, gezin of familie kan doen. 

Of je nu zin hebt in een sportief gezinsuitje of een middagje cultuur snuiven: in én om Alkmaar kan het allemaal. Wij geven je een aantal leuke tips. 

Sportieve uitjes

Willen jullie graag iets actiefs of sportiefs doen? In Alkmaar en omgeving is de keuze reuze!

In de binnenstad van Alkmaar is het in de Warme Wintermaanden extra gezellig! Er valt genoeg te beleven, proeven en sfeervol wintershoppen. Van 9 december tot en met begin januari kun je komen schaatsen op het Waagplein, maar er is meer! Want er komt ook een gezellige warme wintertent naast de Warme Winter Schaatsbaan waar je terecht kunt voor een Borrel, Warme Chocolademelk, koffie of een ander drankje.

Munki Motion is dé freerunschool voor toptalent in Nederland! Hier in Alkmaar worden de lessen gegeven door freerunners met jarenlange ervaring. In de speciaal voor freerun ingerichte hal worden uitdagende lessen aangeboden met veel aandacht voor techniek en het mentaal verleggen van grenzen. Nog geen ervaring? Geen probleem! Er zijn ook beginnerscursussen en proeflessen. 

Wat ook leuk is om naar Zwembad Hoornse Vaart te gaan. Het is een uitgebreid zwembad met een waterspeeltuin, golfslagbad, duikplanken, glijbanen en verschillende zwembaden. Trek er gerust een hele dag voor uit, want er valt genoeg te beleven!

 

 

Doe je het liever iets rustiger aan? Maak dan een winterse wandeling door Alkmaar. Voor alle seizoenen zijn er in Alkmaar vele wandelroutes geschikt. Ontdek bijvoorbeeld de stad tijdens een stadswandeling of neem de stad als beginpunt en loop door de omgeving van Alkmaar. Bekijk hier de de wandelkaarten van de VVV.

De deuren van IJsbaan De Meent zijn weer geopend! De ijsbaan beschikt over een half overdekte 400-meterbaan en een ijshal van 30 bij 60 meter. Je kunt lekker rondjes schaatsen, meters maken, hard rijden of ontspannen genieten met het gezin!

Tip: Heb je een AlkmaarPas? Dan krijg je standaard 15% korting op een los entreekaartje en er staat 1 gratis entreekaartje op de pas!

Nog een laatste tip voor de echte actieve durfal: Ben jij al eens indoor wezen klimmen? Indoor klimmen en boulderen is namelijk up and coming, en nu ook mogelijk in Alkmaar bij Boulderhal Sendmast! Indoor klimmen is voor meeste wel bekend, boulderen daarentegen kan nog wat nieuw zijn. Dit is klimmen tot maximaal 4 meter met een dikke mat eronder, zonder touw! 
 

Cultuur snuiven in de leukste musea

Ga jij cultuur snuiven in een van de leukste musea in de regio? Of doe een museum-tour en bezoek ze allemaal! 

Voor een uitje naar een Beatles museum hoef je niet naar Liverpool: het Alkmaarse Beatles Museum in de Pettemerstraat is zelfs groter dan z'n 'kleine' broertje in Engeland.

Vlak buiten de stad Alkmaar, maar wel in de Gemeente Alkmaar, ook het Museum in 't Houten Huis. Museum In 't Houten Huis biedt een overzicht van de rijke historie van het Schermereiland en zijn zeevarende bewoners. Waar het water land werd maar de houten huizen bleven. Het museum toont interessante tentoonstellingen over historie, cultuur en kunst. 

In het hartje van onze kaasstad vind je in het Waaggebouw het Kaasmuseum van Alkmaar. Het museum toont de bereiding van zuivelproducten door de eeuwen heen, de handel en het leven op het platteland.

In het hart van Alkmaar vind je het Stedelijk Museum. In dit museum zijn veel tentoonstellingen te bewonderen, voor jong en oud. Het Stedelijk Museum Alkmaar is een van de oudste musea van Nederland en verbindt mensen, kunst en geschiedenis. In de winterse maanden zijn de volgende tentoonstellingen te zien: Charley Toorop en Edgar Fernhout, Rijk & onafhankelijk, Plantage Alkmaar en Cornelis Drebbel. Verder zijn er ook drie vaste tentoonstellingen te zien.

Theater

Blijf je deze winter het liefst binnen? Lees dan hier onze theatertips! 

De Winterkaravaan is weer in aantocht op 23 t/m 30 december! De succes-ingrediënten blijven ongewijzigd: theater, een expeditie, winters eten en drinken. Dit jaar met drie splinternieuwe theatervoorstellingen op drie bijzondere plekken ergens in de Gemeente Alkaar.

TAQA Theater De Vest is een in alle opzichten toegankelijk theater waar je een breed scala aan voorstellingen uit binnen- en buitenland kunt beleven. In de winterse maanden zijn er bij De Vest veel leuke tentoonstellingen voor de hele familie! Voorbeelden hiervan zijn Het Nationale Theater, Maas theater en dans, Veldhuis & Kemper en de Alex Klaasen Revue.

Naar de film

Hou jij ervan om op het grote scherm te genieten van een heerlijke film?

Vue Alkmaar, gevestigd in Overstad, bevindt zich op loopafstand van Alkmaar Centrum. Vue Alkmaar is niet meer weg te denken en is een veel bezochte locatie voor een avondje uit. Dit imposante gebouw is van veraf te herkennen. Met 7 zalen en bijna 500.000 bezoekers per jaar is dit een van de grootste bioscopen van Vue. 
 
Naast de bioscoop is er ook een fantastisch filmhuis te bezoeken in Alkmaar. Filmhuis Alkmaar biedt de bezoeker 3 moderne filmzalen met respectievelijk 100, 60 en 40 zitplaatsen, en een moderne foyer. De grootste zaal, met 100 zitplaatsen, is multifunctioneel ingericht en beschikt dus over kwalitatief goede faciliteiten voor lezingen, muziekoptredens en kleinkunst. Alle zalen zijn voorzien van de laatste techniek op het gebied van beeld en geluid. Filmhuis Alkmaar is daarmee in één klap het meest moderne filmhuis van Nederland.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Ontdek je eigen stad

Sfeervol Wintershoppen

Cultuurhistorie & Erfgoed

Winterse horeca

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.