Alkmaar Kaasroute

De Alkmaar Kaasroute brengt je langs dé hotspots van Alkmaar en zorgt dat jij alles ziet wat Alkmaar te bieden heeft op cultureel, historisch gebied. De originele kaasroute gaat langs ruim 20 punten maar wij hebben een selectie voor jou gemaakt en hebben de route verkleind tot een top 10. Wil je de gehele route lopen, of een fysieke versie van de route hebben? Deze kan je halen bij punt 1 van de route: de VVV in het Waaggebouw.

Wandelen in Alkmaar & omgeving

Alkmaar Kaasroute

Ben jij op zoek naar een wandelroute die langs alle hotspots van Alkmaar gaat? Dan is de Alkmaar Kaasroute precies wat je nodig hebt. Tijdens het wandelen van deze route kom je langs 10 van de meest iconische en historische Alkmaarse monumenten.

De route start bij het Waaggebouw en komt onder andere langs het Huis met de Kogel, het Stedelijk Museum en de Grote Kerk van Alkmaar,

1. Waaggebouw, VVV & Kaasmuseum

De Alkmaar Kaasroute start bij de oudste ophaalbrug namelijk de Bathbrug uit 1560. De brug is gelegen naast het wereldberoemde Waaggebouw. Het Waaggebouw is van maart tot en met september het hart van de kaasmarkten. In het Waaggebouw bevindt zich het Kaasmuseum. 

In het Waaggebouw is de VVV gevestigd. Deze zijn dagelijks geopend van 9.30 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Waaggebouw, VVV & Kaasmuseum | Waagplein 2

2. Huis met de Kogel

De legende gaat dat er een 40 pond zware, Spaanse kogel door het huis vloog tijdens het beleg. De bewoners van het pand zouden ongedeerd gebeleven zijn. De kogel die door het huis werd geschoten is symbolisch op de voorgevel van het huis geplaatst. Het huis is voor het Spaanse beleg in ongeveer 1573 gebouwd. 

Het Huis met de Kogel is niet toegankelijk voor publiek. Wel kan je een foto van het huis maken.

Huis met de Kogel | Appelsteeg 2

 

3. Huis met de Schopjes

Het pand stamt uit 1609 en herrinert zich aan de tijd van de Alkmaarse koekenbakkers. Het pand heeft later ook gediend als pakhuis, dit is nog terug te zien aan aan de laad deuren en de hijshaak bovenaan het pand. De begane grond was als winkel ingericht.

Het Huis met de Schopjes is niet geopend voor publiek. Wel kan je een foto van het huis maken.

Huis met de Schopjes | Luttik Oudorp 110

4. Visbanken

Hier was al een vismarkt in de 16e eeuw. De vis werd op de stenen banken uitgestald. Elke vrijdag is hier nu een vintagemarkt. De laatste vismarkt vond plaats in 1998, tot die tijd was er elke vrijdag een vismarkt. 

De visbanken zijn dagelijks en gratis te bezichtigen. 

Visbanken | Verdronkenoord 114

5. De Mient

Een van de drukst bezochte straatjes van Alkmaar: De Mient. Hier werden vroeger de bootjes vol kaas uitgeladen en over de Bathbrug naar het Waagplein gereden met handkarren. Wat zal dat een drukte en lawaai gegeven hebben! De prachtige gevels van de Mient vertellen allemaal hun eigen verhaal.

TIP! Op de Mient kan je ook leuk shoppen en een lekker ijsje halen bij ijssalon De Mient.

De Mient is dagelijks te bezichtigen voor publiek.

De Mient 

6. Wildemanshofje

Één van de leukste hofjes van Alkmaar. Het hofje is bedoelt voor oude vrouwen. Alkmaar telt meer dan 7 van dit soort hofjes maar het Wildemanshofje is een van de weinige die geopend is voor publiek.

Ssst! Hier wonen nog steeds vrouwen.

Het hofje is dagelijks geopend voor publiek.

Wildemanshofje | Oudegracht 87

7. Molen van Piet

De laatst overgebleven ronde, stenen stellingmolen-korenmolen op het bolwerk uit de 17e eeuw. In 1884 werd de molen gekocht door Cornelis Piet, die onder in de molen een woning liet maken. De familienaam bleef verbonden aan de molen. Tegenwoordig is de molen eigendom van de gemeente maar de molen wordt nog steeds bewoond en bemalen door door een lid van de familie Piet.

De molen is niet geopend voor publiek. Wel kan je de molen bezoeken en een foto maken.

Molen van Piet | Clarissenbuurt 4

8. Stedelijk Museum Alkmaar

Het Stedelijk Museum van Alkmaar is dé plek om de geschiedenis van de stad en omgeving te leren kennen. Het museum is geopend in 1875 en daarmee éénvan de oudste musea van Nederland. Het museum is gevestigd aan het Canadaplein ook wel het cultuurplein genoemd, tegenover De Grote Kerk.

Het Stedelijk Museum Alkmaar is geopend op dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Stedelijk Museum Alkmaar | Canadaplein 1

9. Grote Kerk Alkmaar

De Grote- of Sint Laurenskerk is letterlijk het hoogtepunt van Alkmaar. In 2018 bestond de kerk 500 jaar en dit jubileum werd uitgebreid gevierd. In de kerk is een museum gevestigd over de historie van de kerk. 

De Grote Kerk heeft variabele openingstijden en activiteiten. Kijk op de website van De Grote Kerk voor meer informatie.

Extra leuk! Tot en met 10 september kan je klimmen naar het Grote Raam. Op 8 oktober 2023 wordt het nieuwe raam met als thema: "Het licht van de vrijheid" onthult. 

Grote Kerk Alkmaar | Koorstraat 2

10. Say Cheese, Say Alkmaar!

Kaas, kaas, kaas! In de Magdalenenstraat ligt kaas voor het oprapen. Kom ruiken, proeven en je ogen uitkijken in de kaaswinkels. Aan de voet van de waagtoren kust het kaasmeisje je graag gedag. Zien we je snel weer terug in onze mooie kaasstad? 🧀

Ga op de foto met het kaasmeisje, deel je foto op Instagram en tag @AlkmaarPrachtstad

Kussend Kaasmeisje | Houttil

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Tweedehands shoppen

Biologische hotspots

Originele winkels

Fijne lunchtentjes

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.