Aan de hand van beelden en monumenten stippelen we een route voor je uit! De wandeling is voor iedereen interessant. Je komt gegarandeerd thuis met nieuwe informatie over de stad! Deze route is in samenwerking met Alexandra, Stadsgids Alkmaar gemaakt. Ben je na deze wandeling nieuwsgierig geworden naar meer plekken? Informatie over beelden/stenen/straten waar je dagelijks langsloopt of -fietst? Ga dan mee op pad met een gids!
Het is buiten namelijk prachtig weer, ideaal dus voor een wandeling! In samenwerking met Stadsgids Alkmaar hebben wij een wandeling door de binnenstad van Alkmaar uitgestippeld langs diverse beelden. Zo leer je ook nog wat over de stad!
Voor de quizliefhebbers/kinderen hebben we bij veel van de beelden een vraag bedacht. De juiste antwoorden vind je hier en onderaan de pagina. Beloof je niet vals te spelen?
De wandeling via Google Maps volgen? Klik hier.
De wandeling start op het Canadaplein, het culturele hart van de stad. Hier kun je op spokenjacht.
In 2001 zijn hier 3 spoken geplaatst, dat is alweer 20 jaar geleden! De sculpturen zijn gemaakt met aluminium door Arjen Lancel en heten "Spoken huilen omdat ze niet bestaan". Elk beeld is ongeveer 2,10 meter hoog!
Zie jij de spoken? Hoeveel tel je er?
Draai je om een kijk omhoog bij het Stedelijk Museum. Zie je de gouden duiven op het dak? Kijk goed omhoog tijdens de rest van de wandeling, want je zult ze vaker gaan zien in de stad.
De 23 duiven zijn het werk van Marte Röling en werden geinstalleerd in 2009. Eerst op de nieuwe Friesebrug, maar daar zijn ze meerdere malen door vandalen te grazen genomen. Ze staan nu op diverse hoge plekken in Alkmaar, onder andere bij Stadsboerderij De Hout, de Accijnstoren, het Stadhuis, Carillon Oudorp, Stedelijk Museum Alkmaar en het Waaggebouw.
Vraag: Hoeveel gouden duiven zie jij op het dak van het Stedelijk Museum?
Steek de weg over naar het beeld van Van der Mey, richting de Grote Kerk. Van der Mey heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontzet van Alkmaar. Hij smokkelde namelijk briefjes de stad uit om hulp te halen voor de belegerde stad!
Replica's van de briefjes zijn te zien bij het Stedelijk Museum Alkmaar.
Vraag: Weet jij waar Van der Mey de briefjes verstopt had? In zijn schoenen, zijn rugzak of zijn polsstok?
Illustratie: Eric Coolen
Loop vervolgens de Langestraat in. Op het prachtige stadhuis staan ook 2 duiven, zie jij ze?
Moriaanshoofd, net naast het Stadhuis aan de linkerkant, is ook zo'n prachtig pand. Het is vroeger een herberg geweest en later gekocht door de Simon Schagen. Hij heeft ook de nieuwe façade, de gevel, laten aanbrengen. Alles op de gevel verwijst naar zijn beroep.
Vraag: kun jij zien wat zijn beroep was? (Tip: Kijk boven de deur!)
Wandel via de Van den Boschstraat naar de Gedempte Nieuwesloot.
Op het pand waar je dan tegenaan loopt staan twee beelden van mannen. Zie je de mannen bovenop het gebouw? Dit is namelijk een hofje geweest waar oude, arme mannen gratis konden wonen.
Er was ook een hofje waar oude, arme vrouwen gratis konden wonen.
Vraag: Weet jij waar het vrouwenhofje is? (Niet in deze straat!)
Loop via het Hof van Sonoy (ook al zo mooi!) door naar de Magdalenenstraat richting het Waagplein. Als je alle leuke en lekkere winkels hebt bezocht (of hebt weten te weerstaan), wacht aan het einde van de Magdalenenstraat het kussende kaasmeisje je op.
Het beeld is in 2006 geplaatst en is een cadeau van kaasmakerij CONO uit Westbeemster.
Vraag: Zie jij nog een kaasmeisje in de omgeving? (Tip: kijk omhoog!)
Loop verder langs de Waagtoren en sla rechtstaf naar de Mient. Loop naar de Gewelfde Stenenbrug, midden op de brug staat het beeld van Tante Truus. Dit beeld is in 2020 geplaatst voor de geboren Alkmaarse heldin Truus Wijsmuller-Meijer.
Truus Wijsmuller redde in de aanloopjaren naar de Tweede Wereldoorlog de levens van duizenden vluchtende kinderen uit diverse Europese landen, met name van Joodse komaf. Zij werd door de vluchtende kindren ‘Tante Truus’ genoemd. Het hele verhaal staat op een bordje bij het terras van de ijssalon.
Vraag: Hoeveel kinderen denk jij dat er op het beeld staan?
Als je dan toch op de Gewelfde Stenenbrug staat, kijk dan eens naar de prachtige panden achter het beeld van Truus. Op een van de panden, Huis Leeuwenburg, staan 2 leeuwen.
Het huis is 1702 gekocht door de heer Leeuweburg, vandaar de leeuwen op de gevel.
De gevel stak een beetje uit waardoor deze voor het aangrenzende pand uitstak. De buurman van Leeuwenburg merkte dat op en de gemeente gaf de buurman gelijk. Naar aanleiding van dit incident plaatste meneer Leeuwenburg het wapen van Alkmaar op zijn gevel met daarop de twee leeuwen.
Vraag: wat valt je op aan de leeuwen?
Lees hier onze to go tips in de binnenstad of geniet op een van de vele terrassen in Alkmaar.
Loop over de Gewelfde Stenenbrug door naar de vismarkt.
De vismarkt vond tot 1998 elke vrijdag plaats. Het rijksmonument bestaat uit enkele stenen galerijen en overdekte visbanken. In de eerste helft van de 19e eeuw diende het gebouw als handelskantoor en viskraam. De vis werd in de galerijen opgeslagen en op de stenen visbanken uitgestald voor de markt.
Bovenop staan twee beelden.
Vraag: Wat denk jij dat de beelden voorstellen?
Loop je verder kom je uit op de Platte Stenenbrug, een gezellig plein met verschillende horeca. Als het mooi weer is, kun je hier genieten van de zon op het terras. Binnen is het ook gezellig en word je vriendelijk ontvangen door het personeel.
Op de Platte Stenenbrug komen we twee stieren/ossen tegen. Geen echte natuurlijk, maar beelden!
Vraag: Op welke horecapanden spot jij de dieren? (Tip: kijk aan beide kanten van het plein én omhoog!)
Wanneer je de 2 ossen/stieren hebt gevonden, kun je óf even blijven hangen op het terras óf doorlopen naar de Hekelstraat. Daar gaat onze wandeling verder.
De Hekelstraat is een van de winkelstraatjes van d'Oude Stad. De Oude Stad is het oudste winkel- en ambachtscentrum en bestaat uit het Fnidsen, de Hekelstraat, de Appelsteeg en de Mient.
In de Hekelstraat zit Soepp, een restaurant, b&b én winkel. We blijven nog even in de beestenboel, want op het pand van Soepp vind je namelijk ook dieren!
Vraag: Welke dieren herken jij?
Nog zo'n pand met een historisch verhaal! Er schijnt hier namelijk een kogel naar binnen geschoten te zijn door de Spanjaarden tijdens het beleg in 1573.
Een tafel, wat stoelen en een spinnenwiel waren stuk, maar geen van de 7 mensen in het pand waren gewond. Dat vonden ze zo’n groot wonder dat ze de kogel aan het pand hebben geplaatst!
Vraag: Zie jij de kogel zitten?
Het huis met de schopjes, De Drie Schopjes op het Luttik Oudorp 110, is de favoriet van Alexandra, Stadsgids Alkmaar. Zij heeft deze route uitgestippeld en deze kon écht niet ontbreken.
Het pand is al ruim 400 jaar oud en voor het laatst gerestaureerd in 1882. De punt van de gevel lijkt net een trap! Dit pakhuis dankt haar naam aan de gevelsteen in het midden. De begane grond was ingericht als winkel.
Vraag: Kun jij aan de hand van de gevelsteen zien wat hier vroeger gemaakt werd? (Tip: het was geen pizza!)
Ga via de Zijdam en de Voordam naar de Peperstraat (de brug over bij De Boom). Je loopt nu af op de Pieterstraat. Het derde pand zie je het Koning-Willemshuis.
Het is een rijksmonument vernoemd naar Willem II van Holland, graaf van Holland en koning van Duitsland, die mogelijk zelf opdracht gegeven heeft voor de bouw van de woning.
Boek een wandeling met Stadsgids Alexandra en zij vertelt jou alles over dit pand, er is namelijk genoeg op te zien! Zo zie je ook een aantal gebeeldhouwde hoofden op de gevel.
Vraag: Welke van deze koppen is denk jij van Graaf Willem II?
Loop via de Houttil naar het Waagplein. Hier vindt de Kaasmarkt tussen eind maart en begin september elke vrijdagochtend (en in juni tot en met augustus elke dinsdagavond) plaats.
Vraag: Zie jij weer twee gouden duiven op het Waaggebouw?
Loop vanaf het Waagplein weer naar de Grote Kerk. Bijvoorbeeld door de Langestraat, daar kun je nog een keer stilstaan bij het Stadhuis of het Moriaanshoofd.
De Grote Sint Laurenskerk, of kortweg de Grote Kerk, in Alkmaar is een imposant bouwwerk uit het begin van de 16e eeuw.
Bij de ingang van de Grote kerk zijn de lege nissen goed te zien. Hier stonden tot de beeldenstorm in 1566 beelden in, maar die zijn er allemaal uitgehaald. Toch hebben twee beelden de beeldenstorm overleefd!
Vraag: Kun jij zien waar de twee overgebleven beelden staan? (Tip: kijk ook omhoog!)
Je kunt deze extra lus natuurlijk ook op een andere dag wandelen.
Als je verder loopt, kun je bij de Harddraverslaan meteen de Alkmaarder Hout in. Daar merk je dat je binnen 10 minuten lopen van de stad in een rustig, ruim en groen park bent om je even terug te trekken!
De Bloemenklok stamt uit 1931 en werd in 1951 verplaatst van het Stationsplein naar het eind van de Wilhelminalaan. De klok werd veel vernield en verdween jarenlang uit het straatbeeld. Naar aanleiding van het 400-jarig bestaan van de Alkmaarder Hout werd de klok in 2009 in oude glorie hersteld.
Vraag: In maart 2020 is de bloemenklok herplant met viooltjes. Hoeveel viooltjes denk jij dat hier passen?
Foto: Reinier Sierag
Als je bij het paard oversteekt, zie je op de hoek van de Varnebroek/Kennemerstraatweg het beeld van de schrijfster Anna Louisa Geertruida Bosboom-Toussaint. Ze schreef van 1837 tot 1880 voornamelijk historische romans en novellen.
Vraag: welk kledingstuk was haar bijnaam bij vrienden en familie?
Foto: Els Schipper
Wij hopen dat je een leuke wandeling hebt gehad en veel hebt bijgeleerd! Hier vind je de antwoorden van de vragen.
Sluit de dag af met een jus d'orange of chocomel bij het Groene Strand of Restaurant D'arrêt of, als het al bijna etenstijd is, met een Italiaanse avondmaal bij Roberto.
Deze route is uitgestippeld in samenwerking met Alexandra, beter bekend als Stadsgids Alkmaar.
Heb je na deze wandeling nog geen genoeg van Alkmaar? Of ben je benieuwd naar de mooiste en meest fotogenieke, bijzondere, historische, moderne plekjes in Alkmaar? Stadsgids Alkmaar neemt je graag mee op pad.
Alexandra kent bijzondere plekjes, die je normaal gesproken misschien niet eens ziet. Ze vertelt je graag meer over de geschiedenis van Alkmaar en deelt verhalen die schuilgaan achter de prachtige gevels. Wil je ook een stadswandeling maken? Boek hem via stadsgidsalkmaar.nl.