Victoriefeesten Alkmaar

Op dinsdag 8 oktober is het weer zover: Alkmaar Ontzet. In de eerste week van oktober zijn er weer tal van leuke activiteiten te doen, voor jong en oud!

Volg de Victorie feesten ook op Facebook

IMPRESSIE ALKMAAR ONTZET 2019:

ALKMAAR DE VICTORIE!

Het is 1573. Nederland wil onafhankelijk van Spanje worden, maar de Spaanse overheersers zijn het daar niet mee eens. Op 21 augustus omsingelen ze Alkmaar, met het plan de opstandige stedelingen een lesje te leren.

Maar, de Alkmaarders laten dat niet zomaar gebeuren. Ze gooien kokende teer van de stadswallen en steken de dijken door, net zolang tot de Spaanse soldaten op 8 oktober afdruipen.

Een groot feest
Bij Alkmaar begon dus de Victorie, en dat wordt nog elk jaar op 8 oktober gevierd. Rondom 8 oktober worden de Victoriefeesten georganiseerd, een fantastische evenementenweek voor Alkmaarders én niet-Alkmaarders. In Alkmaar is het dan één groot feest van 1 tot en met 8 oktober, met meerdere activiteiten, vieringen, festivals en nog veel meer. Vier de Victorie!

Activiteiten 8 October Vereeniging

De 8 October Vereeniging zet zich al jaren met hart en ziel in voor de viering en herdenking van Alkmaar Ontzet. Het is dé organisatie die al jaren diverse activiteiten en festiviteiten organiseert voor jong en oud, met klassiekers zoals de zuurkoolmaaltijd, de lampionnenoptocht, het Ontzetfeest en de afsluitende lasershow.

De festiviteiten staan ieder jaar in het teken van herdenken en vieren. Het programma van 1 t/m 8 oktober kun je vinden op de website van de 8 October Vereeniging.


Locatie: binnenstad

Stedelijk Museum Alkmaar

Weet je niet meer precies waarom de Victorie nu juist in Alkmaar begon? Of wil je weten wie Trijn Rembrands was? Kom dan op 8 oktober naar het Stedelijk Museum Alkmaar. De Spaanse soldaat treedt op om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur (start in de foyer), je kunt je eigen wapenschild of geuzenpenning ontwerpen en samen met je vader, moeder, opa of oma met leuke opdrachtkaarten de verschillende tentoonstellingen bezoeken.

Extra leuk: Het museum is op 8 oktober van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. In de maand oktober mogen scholen gratis de ‘Victorie’ bezoeken met een speurtocht.

Locatie: Stedelijk Museum, Canadaplein 1

Theater Vrij Zijn: Don Frederik

Theater VRIJ ZIJN presenteert de voorstelling Don Frederik. De vurige Spaanse versie van het Alkmaars ontzet. Spectaculair zoals altijd (met de paarden natuurlijk). Don Frederik wordt gespeeld door Anderson Farah.

Op 4 oktober is de premiére van 20:00 - 22:30 uur. Andere speeldata zijn 5, 6, 11, 12, 13, 18, 19 en 20 oktober (zowel middagen als avonden). Bekijk de website voor het programma en tickets.
 

Locatie: Vrij Zijn Theater, Madame Curiestraat 2a

De brug viert Ontzet

Op 7 en 8 oktober organiseren de horecaondernemers op de Platte Stenenbrug weer een groot feest. De brug is overdekt en er is vrij entree.  

Op maandag 7 oktober genieten van live muziek van de band 'The Rich and Famous'. Dinsdag 8 oktober tijdens Alkmaar Ontzet zorgt de liveband 'The Tour' voor een topfeest!


Locatie: Platte Stenenbrug

Ontzetfeest Koorstraat

De horecaondernemers van restaurant Het Gulden Vlies en Pluim organiseren ieder jaar weer een beregezellig Ontzetfeest in de Koorstraat en het Ritsevoort. Voor de deur van de restaurants staat een overdekte tent en geniet je op 7 en 8 oktober van een lekker drankje en livemuziek op meerdere podia. Er is altijd vrij entree.

Op maandag 7 oktober (pré Ontzet) vind je van 20:00 - 23:30 uur op de twee buitenpodia van Het Gulden Vlies Santana Hot Collective en Down on the Corner. Op het binnenpodium geniet je van de ShowBusters en DJ Pierre (21:00 - 03:00 uur). Bij Pluim geniet je vanaf 19.00 uur van DJ Daan (binnenpodium) en de liveband Jukebox (buitenpodium).

Op dinsdag 8 oktober vind je bij Het Gulden Vlies van 15:00 tot 00:00 uur op de twee buitenpodia Dr. Groove en Alle Tijd. Op het binnenpodium vind je vanaf 16.00 uur de ShowBusters en DJ Pierre. Bij Pluim komt vanaf 15.00 uur DJ Rob & Henk Naber (binnenpodium) en Kim de Boer & band (buitenpodium).


Locatie: Koorstraat en Ritsevoort

Vrijstaat Festival

HAL25 organiseert op 8 oktober van 16:00 t/m 22:00 uur het Vrijstaat Festival. Het ultieme alternatief je ontzettend te ontzetten tijdens 8 oktober! Er is vrij entree. 

Van wie is de grond waar wij op leven? Waar begint het gevoel van vrijheid? En waar eindigt het? Vrijstaat is een wereld in een wereld waar er wordt gedanst op de rafelranden. Kom naar de Vrijstaat van HAL25 waar grenzen van nationaliteiten vervagen en culturen samensmelten tot een bron van overwinning. Binnenkort volgt meer info over het programma.

 

Locatie: HAL25, Pettemerstraat 15

Ontzetfeest Heeren van Sonoy

Op dinsdag 8 oktober speelt de vaste huisband The Sting L!VE weer de Ridderzaal plat. The Sting trakteert je op heerlijke klassiekers zoals Roling on the River, Sweet Caroline, River deep mountain high, Proud Mary en nog vele andere herkenbare mee- zingers en dansers.

17.00 - 22.30 uur, er is vrij entree.

 

Locatie: Heeren van Sonoy, Hof van Sonoy 1

 

 

Ontzetfeest De Vest

In Grand Café Klunder is er zoals ieder jaar ook weer een gezellig Ontzetfeest. Vanaf 20.00 uur draait DJ Fonz de leukste muziek, er is gratis entree.

 

Locatie: Grand Café Klunder, Canadaplein 2

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Uitagenda

Fietsroutes Alkmaar

Winkelen in Alkmaar

Bereikbaarheid & Parkeren

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.