Varen in Alkmaar

Alkmaar is het mooist vanaf het water. Een bootje huren, een rondvaart maken of een dagtocht per schip? Op deze pagina vind je alle informatie.

Varen doe je samen - check de regels

Varen in het centrum van Alkmaar

Alkmaar barst van de mooie grachtjes. De stad is dan ook heel goed te bewonderen vanaf het water. Een rondvaart maken of toch liever zelf varen? Hier vind je alle informatie over varen in Alkmaar. Hou je camera paraat!

Rondvaart door Alkmaar

Leun achterover en geniet van al het moois dat Alkmaar te bieden heeft vanuit de rondvaartboot. Alkmaar staat bekend om z’n lage bruggetjes; dat is dus bukken geblazen! Tussen april en oktober vertrekt er elk uur een rondvaartboot vanaf de Mient.

Zelf varen

Bootje huren in Alkmaar

Wil je liever zelf varen door de grachten van Alkmaar? Dat kan natuurlijk ook! Huur dan een bootje bij een van de bootjesverhuurbedrijven in Alkmaar.

Varen in de omgeving van Alkmaar

Varen in de Eilandspolder is een echte “terug in de tijd”-belevenis. Vaar met een fluisterboot dwars door UNESCO Werelderfgoedgebied langs pittoreske dorpjes en uitgestrekte landschappen. 

Rondvaart door de eilandspolder

Sinds 2001 kan je mee met een rondvaart door de Eilandspolder. Schipper Piet van Marle (Oud docent Aardrijkskunde) vertelt je onderweg over het ontstaan en geschiedenis van het veenweidegebied, de verkavelingen, het beheer, de plantengroei, vogels en de historie van de omliggende dorpen.

Zelf varen

Bootje huren in de omgeving van Alkmaar

Wil je liever zelf varen door de omgeving van Alkmaar? Dat kan! Huur dan een bootje bij een van de verhuurbedrijven in de omgeving.

SupSchermer

Vanuit verschillende plaatsen in de Eilandspolder worden er sup lessen en tochten georganiseerd. Na een korte introductie vertrek je en ga je de Eilandspolder in. Dit beschutte en beschermd gebied is ideaal voor het krijgen van SUP-les en tourtochten om te genieten van de schoonheid om je heen. Ontdek de ontspanning op het water.

Meer vaarplezier!

Nog meer vaarinspiratie nodig?

Het sloepennetwerk geeft je een overzicht van waar je vanuit Alkmaar allemaal heen kan varen. Aan de hand van genummerde vaarknooppunten stel je heel makkelijk een route samen. De sloepennetwerk app rekent voor je uit hoe lang je vaartocht nog duurt en laat je weten waar je kunt aanleggen voor een natje en droogje, zoals Molen De Otter, Gusto Delicatessen.

Of spring aan boord van het schip Amalia en vaar naar andere bestemmingen!

Niet in een bootje maar op een board? Ook dat kan in Alkmaar, sup door de grachten met El Kombi Sup.

Kanoën

Peddelend door de grachten van Alkmaar? Huur een kano bij De Kraak.

Of peddel tussen de eilandjes van de Eilandspolder door en picknick op een van de drie speciaal ingerichte eilandjes. Huur dan een kano bij Camping Tuinderij Welgelegen in Graft.

 

Fiets-sup

De Eilandspolder of Alkmaar ontdekken op de fiets-sup, het kan nu! Lekker rechtop zittend trappen op de pedalen terwijl je geniet van sloten, vaarten en plassen en prachtnatuur. 

Je kunt deze fiets-sups huren in de Rijp bij Restaurant Bij Ernst of in de Woudhaven aan het Alkmaardermeer.

Suppen

Als het mooi weer is kan je Alkmaar suppent verkennen! Je kunt een SUP board huren bij El Kombi SUP. Hier kun je ook staand op een board peddelen zwerfafval uit het water halen.

Daarnaast kun je in Alkmaar bij Buiten met Buiter een board huren.

Liever suppen door de Eilandspolder? Huur een SUP board bij SUP Schermer.

Waterfietsen

Alkmaar is de grachtenstad bij uitstek. Je kunt zelfs over het water fietsen! Huur bij King's Inn een waterfiets.

Terwijl je in eigen tempo rondzwerft op het water, maak je van alles mee. Ook met kinderen is het leuk om een waterfiets te huren en zo de sfeer op de grachten te proeven!

Naar alkmaar met de boot

Op vakantie met de boot?
In de Alkmaarse havens kun je middenin het centrum je motorboot afmeren. 
Hier vind je alle informatie over de havendienst van Alkmaar.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Wandelen in Alkmaar

Overnachten in Alkmaar

Fietsevenementen

Fietsen in Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.