-

Van Gogh & Friends in Alkmaar

Er komt iets moois aan in Alkmaar! Van 29 april t/m 3 september 2023 presenteert Stedelijk Museum Alkmaar vol trots een bijzondere expositie met werken van onder andere Van Gogh, Cézanne en Le Fauconnier. Onder de naam 'Van Gogh & Friends in Alkmaar' valt er in deze periode een uitgebreid en kleurrijk stadsprogramma te ontdekken. Geniet deze periode van culinair, workshops, shopping, film, arrangementen, muziek, kunst en meer.

Winactie: met Van Gogh in hogere sferen

Doe je in de periode 28 april t/m 16 juli mee met een onderdeel van Van Gogh stadsprogramma, plaats dan je foto op social media met de hashtag #vangoghinalkmaar en win een ballonvaart in de spectaculaire Van Gogh Luchtballon rondom Alkmaar. Lees de voorwaarden.

Programma Onderdelen

Naast de tentoonstelling in het Stedelijk museum is er in de stad nog veel meer te beleven. Bekijk het programma hier

Van Gogh op de kaasmarkt

28 april

Vrijdag 28 april staat de eeuwenoude Alkmaarse kaasmarkt in het teken van… ‘Van Gogh & Friends’. De bel wordt geluid door niemand minder dan Lieuwe van Gogh. Kunstenaar en verre nazaat van Vincent van Gogh. En tussen de kazen door zie je misschien wel de zelfportretten van Van Gogh, Cézanne en Le Fauconnier lopen…

Opening ‘Van Gogh & Friends in Alkmaar’

29 april 14:30 uur, Canadaplein

Geïnspireerd op de schilderijen uit de expositie met koren en die met aardappelen, opent Stedelijk Museum Alkmaar haar expositie met een muzikaal evenement op het Canadaplein. Lokale koren brengen al aardappelschillend het plein in Franse sferen

LOVING VINCENT

2 mei, 18:30 uur, Filmhuis Alkmaar

In het kader van ‘Van Gogh & Friends in Alkmaar’ programmeert Filmhuis Alkmaar de bijzondere film LOVING VINCENT. Een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. In 65.000 frames, met de hand geschilderd door meer dan 125 kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteerden, brengt de film Van Goghs meest inspirerende schilderijen tot leven. LOVING VINCENT won al meerdere internationale prijzen waaronder de publieksprijs op het Annecy Internationaal Animatie Filmfestival. Met Helen McCrory (THE QUEEN) en Saoirse Ronan (BROOKLYN). 

De film is inclusief inleiding van de conservator van Stedelijk Museum Alkmaar.

Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School

Stedelijk Museum Alkmaar - 29 april t/m 3 september 2023

De beroemdste kunstenaars van de twintigste eeuw krijgen een hoofdrol in Stedelijk Museum Alkmaar: Vincent van Gogh (1853-1890), Paul Cézanne (1839-1906) en Henri Le Fauconnier (1881-1946). Welke invloed hebben zij gehad op de ontstaansgeschiedenis van de Bergense School.

‘Van Gogh & Friends’ op straat

2 t/m 16 augustus. Paardenmarkt

Alkmaarse scholieren gingen aan de slag met als inspiratiebron Van Gogh, Cézanne en Le Fauconnier. 40 van hen werden geselecteerd voor deze grote buiten-expositie. Laat je verrassen door de vertaling van de Franse meesters door de ogen van Alkmaarse jongeren.

CEZANNE ET MOI

29 augustus, 18:20 uur, Filmhuis Alkmaar

In het kader van ‘Van Gogh & Friends in Alkmaar’ programmeert Filmhuis Alkmaar de film CEZANNE ET MOI. Schilder Paul Cézanne en schrijver Emile Zola zijn beste vrienden sinds hun kinderjaren. Ze delen alles: hun dromen, twijfels en liefdes. Paul was rijk en Emile arm, maar de rollen zijn inmiddels omgedraaid. Terwijl Paul nog altijd op een doorbraak wacht, heeft Emile alles: roem, geld en de perfecte vrouw: de grote liefde van Paul.


De film is inclusief inleiding van de conservator van Stedelijk Museum Alkmaar.

Van Gogh & Friends schilderworkshops ‘En plein air’

7,8,9 juli, Festival Move the City

Tijdens festival MOVE THE CITY middenin winkelcentrum De Mare schuif je aan voor deze schilderworkshop. Net als Van Gogh gaan we ‘en plein air’ aan de slag met het schilderen van portretten. Op transparante ezels met transparante schildersdoeken waar jouw model achter zit, kom je er niet alleen achter dat ‘iedereen kan schilderen’, maar ook dat je met buiten schilderen gebruik kunt maken van de mooie natuurlijke belichting.
Meer info op www.movethecity.nl

Slapen met Van Gogh

9 april t/m 3 september

In de periode 29 april t/m 3 september zijn er speciale Van Gogh hotelarrangementen. Met overnachting en een Van Gogh-diner. En natuurlijk met een bezoek aan de expositie in Stedelijk Museum Alkmaar. Zo kun je extra lang van Alkmaar genieten!

De langste zonnebloem van Alkmaar

Zeg je Van Gogh… dan zeg je zonnebloemen. Eind April / begin Mei worden er in heel Alkmaar huis-aan-huis zakjes zonnebloemzaad verspreid. Wie kweekt de langste zonnebloem van Alkmaar? Houd je brievenbus dus in de gaten en ga aan de zaai.

Post jouw foto op social media met de hashtag #vangoghinalkmaar, tag @vangoghinalkmaar en win een VIP-rondleiding voor 8 personen in het museum, unieke Van Gogh lego pakketten of vrijkaartjes voor de tentoonstelling!
Heb je de zaadjes niet op je deurmat ontvangen? Haal jouw zakje dan gratis op bij Stedelijk Museum Alkmaar.

Shoppingevent met Van Gogh & Friends

20 mei, hele binnenstad

Lekker tot laat shoppen tijdens Shopping Night Alkmaar in Van Gogh-sferen, met muziek, entertainment, mooie acties en een etalage-wedstrijd. Meer informatie en het programma volgen binnenkort.

Van Gogh & Friends op de Wandel4daagse

14 t/m 17 juni

Zeg je Van Gogh, dan zeg je zonnebloemen… Meer info volgt.

In de foodsporen van Van Gogh

29 april t/m 3 september

Van 29 april t/m 3 september zetten Alkmaarse restaurants speciale Van Gogh gerechten op de kaart, geïnspireerd op de werken uit de expositie.

Focus op Van Gogh

29 april tot 1 juli

Fotoclub Alkmaar selecteerde 5 werken uit de expositie van Stedelijk Museum Alkmaar voor deze speciale fotowedstrijd. Hoe vertaal jij één van deze werken naar fotografie? Het hoeft niet 1 op 1 te lijken, inspiratie mag gebaseerd zijn op kleur, licht, onderwerp, landschap… jij bepaalt!

Per persoon kun je met maximaal 3 foto’s meedoen in de wedstrijd
Insturen van foto’s kan eenvoudig op www.fotovangogh.nl door het aanmaken van een account
Het insturen van foto’s kan in de periode 29 april tot 1 juli
Stemmen op foto’s kan in de periode 1 juli tot 1 augustus
Een vakjury kiest uit de Top 10 van de publieksstemmen de winnaar van de Van Gogh & Friends fotowedstrijd
Deze krijgt, naast mooie aandacht op de social media kanalen, de eigen foto op groot formaat voor thuis aan de muur en een VIP rondleiding in Stedelijk Museum Alkmaar tijdens de expositie voor 8 personen.

Kijk op www.fotovangogh.nl voor informatie, meedoen of het uitbrengen van je stem.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.