Uitgelichte evenementen Alkmaar Ontzet 450 jaar

Hier vind je een overzicht van de top-12 activiteiten, groot en  klein, die plaats vinden in het vierings- en herdenkingsjaar Alkmaar Ontzet 450 jaar. Onderaan de pagina vind je de knop naar alle evenementen rondom Alkmaar Ontzet 450 jaar. Organiseer je zelf iets wat in dit programma hoort? Neem dan contact op!

donderdag 31 augustus 2023 T/M zondag 08 oktober 2023

Met eigen ogen

Een spectaculaire totaalbeleving over de vrijheid van toen, nu en straks. Laat je meevoeren door een route kriskras door het Stadhuis van Alkmaar. Met soundscapes, ingenieuze lichtprojecties en special effects beleef je op geheel nieuwe wijze het verhaal achter Alkmaar Ontzet.

vrijdag 08 september 2023 T/M zondag 01 oktober 2023

Wie de F* is TRIJN?

TRIJN is door geschiedschrijvers tot karikatuur gemaakt. In identiteitscrisis zoekt zij nu naar haar ‘echte’ zelf. Wie is Trijn in 2023? Met een koptelefoon op volg je Trijn van het Theater naar de Grote Kerk en verder, door de binnenstad van Alkmaar.

woensdag 13 september 2023 T/M zaterdag 14 oktober 2023

Poppenkast: “Alkmaar Victorie”

Onze Heldin Trijn neemt je mee naar het leven in Alkmaar van 1573. Hoe ontstaat Victorie in barre tijden en wat heb je daar eigelijk voor nodig? In de speciale poppenkast van Poppentheater Belletje Sterk hebben de poppen de geschiedenis zelf in handen. Er zijn 12 voorstellingen: 13, 16, 20, 22, 23, 25, 27, 28 september en 4, 7, 11, 14 oktober.

dinsdag 19 september 2023 T/M zondag 08 oktober 2023

Vrij van Verzet

Tragikomisch locatietheater op een legendarische plek waar de strijd gestreden werd. Op de avond van het Ontzet zien we twee Alkmaarders en een krijgsgevangen Spanjaard, tot hun enkels in de modder.

zaterdag 07 oktober 2023

Demonstraties Hulpdiensten

Op de Kanaalkade presenteren de Alkmaarse Hulpdiensten zich. De brandweer, de ambulancedienst, de reddingbrigade, maar ook de dierenambulance en de EHBO laten zien hoe zij jou beschermen. Ze laten het je niet alleen zien; je kunt ook zelf deelnemen!

zaterdag 07 oktober 2023

Kaasdraagwedstrijden

Wil jij je voelen als een echte Alkmaarse kaasdrager? En wil ook nog een supergave prijs winnen? Dan ben jij klaar voor de Kaasdraagwedstrijden. Zit je in groep 7 of 8, ben je sportief en kun je goed samenwerken? Doe dan mee!

zaterdag 07 oktober 2023

Kinderoptocht

Kom kijken naar de kinderoptocht op 7 oktober! Route (onder voorbehoud): Nassauplein (vertrekpunt), Van der Meijstraat, Lindenlaan, Varnebroek, Kennemerstraatweg, Ritsevoort, Koorstraat, Kerkplein, Canadaplein (eindpunt)

zaterdag 07 oktober 2023

Oudhollands Ringsteken

Een prachtig schouwspel aan de Singel! In samenwerking met de vereniging Vrienden van het Aangespannen Paard N-H organiseert de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet de jaarlijkse Oud-Hollandse ringsteekwedstrijden.

zaterdag 07 oktober 2023

Grote Middagoptocht

Ook dit jaar trekt de Grote Middag optocht weer door de stad voorbij aan het publiek. Vanuit verschillende thema’s als kunst, natuur en amusement zijn prachtige wagens ontworpen. Elk jaar een belevenis voor groot en klein!

zaterdag 07 oktober 2023

Zuurkoolmaaltijd

Zuurkool en Alkmaar Ontzet gaan hand in hand! De zuurkoolmaaltijd niet meer weg te denken tijdens de viering van Alkmaar Ontzet. Een echte Alkmaarse traditie: tijdens Alkmaar Ontzet eet je zuurkool. De zuurkoolmaaltijd is een speciaal evenement alleen voor leden.

zondag 08 oktober 2023

Onthullen van Het Grote Raam

In 2023 viert alkmaar de 450 jarige bevrijding op de Spanjaarden, de eerste stap op weg naar de 'geboorte van Nederland'! Daar is de Grote Kerk trots op en daarom onthullen ze op 8 oktober 2023 het nieuwe raam met als thema: Het licht van de vrijheid.

zondag 08 oktober 2023

Slotfeest Alkmaar Ontzet 450 jaar

Het slotfeest van Alkmaar Ontzet 450 jaar op 8 oktober gaat door. Het wordt een gezellig feest op bijvoorbeeld het Ritsevoort, het Waagplein en op de Platte Stenenbrug. Rondom de open winkels in de binnenstad gebeurt van alles zoals goocheloptredens, straattheater en ander type optredens.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.