Evenementen

​Voor het feestjaar wordt gewerkt aan een uitgebreid programma. Hier alvast een overzicht van de eerste evenementen die bekend zijn. In de komende periode volgt snel meer.

Viering 449 Jaar Alkmaar Ontzet

De jaarlijkse viering van Alkmaar Ontzet op 8 oktober is hét feest voor Alkmaarders en door Alkmaarders. De Victorie op de Spanjaarden in 1573 herdenken en vieren we met jong en oud. 

Ook in 2022 wordt dit mooie feest weer volop gevierd. Zo organiseert de 8 October Vereniging een groot aantal evenementen de hele week, en is er door de stad van alles te beleven.

Ben je benieuwd wat er allemaal  te beleven is op deze feestdag? Bekijk dan deze pagina met alle informatie over Alkmaar Ontzet.

Het Grote Raam

In 2023 viert alkmaar de 450 jarige bevrijding op de Spanjaarden, de eerste stap op weg naar de 'geboorte van Nederland'! Daar is de Grote Kerk trots op en daarom onthullen ze op 8 oktober 2023 het nieuwe raam met als thema: Het licht van de vrijheid. Kijk op de site voor meer informatie.

Viering 450 Jaar Alkmaar Ontzet

De viering van 450 jaar Alkmaar Ontzet.

Kaeskoppenstad 2022 & 2023

Op 3 en 4 juni 2023 toveren we met Kaeskoppenstad de binnenstad van Alkmaar weer om tot d'Oude Stad: de stad van 1573, vlak na het Alkmaars Ontzet. TIjdens dit jaarlijks terugkerende evenement staat alles in het teken van de 16e eeuw.

Terwijl je je eerste stap ik Kaeskoppenstad zet, waan je je al tussen de inwoners van toen. Kleding wordt traditioneel gewassen, bloemen worden verkocht en zo nu en dan raast er een schoenenpoetser aan je voorbij. Terwijl je napraat over het vissersdorp 'Haeringhen ende Wallevisch' loop je de hoek om, en bevind je je opeens in een totaal andere omgeving: hier is de pest uitgebroken en worden gevangenen in de gaten gehoudendoor bewaker. Zullen ze ontsnappen?

Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573

'Van Alkmaar de Victorie' luidt de uitdrukking. Alkmaar was de eerste Nederlandse stad die het machtige Spaanse leger tijdens de Tachtigjarige Oorlog wist te weerstaan. In Stedelijk Museum Alkmaar kunnen bezoekers het zeven weken durende beleg van Alkmaar van dag tot dag meemaken. Sluiten we ons aan bij de Opstand van Willen van Oranje of gehoorzamen we de Spaanse landsheer Filips?

450 jaar historische figuren van het Schermereiland

Onder de titel historische figuren van het Schermereiland licht museum het Houten Huis een 20-tal historische figuren uit en laten zij zien hoe zij hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van het gebied of hoe zij hun sporen hebben nagelaten in de geschiedenis. Om de tentoonstelling een extra laag te geven die bijdraagt aan de belevenis hebben wij het kernthema ‘verbondenheid’ als uitgangspunt genomen.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.