Alkmaar Ontzet 450 jaar

Het is 2022 - bijna 450 jaar geleden dat er sprake was van hét keerpunt in de geschiedenis van Nederland. 1572 wordt namelijk gezien als ‘de geboorte van Nederland’. Toen begon de grote opstand tegen de Spanjaarden. Alkmaar was – mede door haar gunstige ligging, een waardevolle stad in de strijd. Voor Alkmaar ligt er ook een andere mijlpaal in het vooruitzicht: 8 oktober 2023, waarbij we 450 jaar Alkmaar Ontzet vieren. We laten deze twee jubileumjaren naadloos op elkaar aansluiten. Het belooft een jaar te worden dat we uitgebreid zullen vieren, waarbij naast heel veel gezellig evenementen, uiteraard ook veel aandacht is voor herdenkingen.  

Daarom zal Alkmaar -  van 8 oktober 2022 tot en met 8 oktober 2023, een jaar lang het 450-jarig Alkmaar ontzet vieren en herdenken. Maar waarbij jij als inwoner van Alkmaar natuurlijk óók onmisbaar bent.

Heb je een idee voor Alkmaar Ontzet 450 jaar?

Stuur het in!


Alkmaar viert en herdenkt een jaar lang het 450-jarig Alkmaar Ontzet. Een bijzondere samenwerking, waarbij de 8 october Vereeniging, Alkmaar Marketing, het Stedelijk Museum en vele anderen de handen ineenslaan. Maar dit wordt een bijzonder jaar voor nóg veel meer organisaties en ondernemers in Alkmaar. We nodigen bewoners, culturele instellingen en bedrijven daarom uit om mee te denken over het jaarrond programma voor Alkmaar Ontzet 450 jaar. Je kunt nog altijd ideeën en initiatieven inbrengen. Hoe? Dat lees je op de volgende pagina.

Overzicht 450 jaar Alkmaar Ontzet

Het verhaal van 450 jaar Nederland

Het is 2022 – bijna 450 jaar geleden dat er sprake was van hét keerpunt in de geschiedenis van Nederland. 1572 wordt gezien als ‘de geboorte van Nederland’. Wil je alles weten over 450 jaar Nederland? Klik snel verder!

De 4 V's

Het verhaal van 450 jaar Alkmaar Ontzet begint met de V van Vrijheid. Maar vrijheid vraagt ook om Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbondenheid nodig. In dit herdenkingsjaar benoemen we deze vier begrippen als belangrijke thema’s.

Alkmaar Ontzet 450 jaar

In 2022 vieren we 450 jaar Nederland. Maar in Alkmaar ligt ook een andere mijlpaal in het vooruitzicht: 8 oktober 2023, waarbij we 450 jaar Alkmaar Ontzet vieren. Besloten is om deze twee jubileumjaren naadloos op elkaar te laten aansluiten. Met ruimte voor grootste festiviteiten, maar met ook genoeg ruimte om te herdenken.

Evenementen, organisatie & toolkit

Alle evenementen

Hier vind je de complete agenda voor Alkmaar Ontzet 450 jaar. Het belooft een jaar te worden dat we uitgebreid vieren, waarbij naast heel veel gezellige evenementen, uiteraard ook aandacht is voor herdenkingen.

Comité Alkmaar Ontzet 450 Jaar

Alkmaar Ontzet 450 jaar en de viering van 450 jaar Nederland in Alkmaar wordt georganiseerd door een comité. Dit comité bestaat uit diverse stakeholders die actief zijn in en om Alkmaar.

Communicatie Toolkit

We hebben een commnicatie toolkit samengesteld waarin je het logo en de toepassing hiervan op je eigen communicatie kunt vinden.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.