-

Alkmaar Ontzet 450 jaar

Van Alkmaar de Victorie! In 2023 is het precies 450 jaar geleden dat Alkmaar zich heeft bevrijd van de Spanjaarden. Daarom vieren we van 8 oktober 2022 tot en met 8 oktober 2023 450 jaar Alkmaar Ontzet. Het jubileumjaar wordt door bewoners van gemeente Alkmaar uitgebreid gevierd, waarbij er naast héél veel gezellige evenementen en activiteiten ook aandacht is voor herdenkingen.

Alkmaar Ontzet vieren en herdenken we aan de hand van vier thema’s - de 4 V’s -  die vandaag én in de toekomst belangrijk zijn voor alle bewoners van Alkmaar: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid.

Vier en herdenk met de hele gemeente dit bijzondere jubeljaar dat als motto heeft: 'Jouw Historie, Jouw Victorie'.

Volg ook onze Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven.

Het jaarprogramma

Hier vind je een overzicht van alle activiteiten, van groot tot klein, die plaatsvinden in het vierings- en herdenkingsjaar 'Alkmaar Ontzet 450 jaar'. Organiseer je zelf iets wat in dit programma hoort? Neem dan contact op!

Overzicht 450 jaar Alkmaar Ontzet

Het verhaal van 450 jaar Nederland

Vorig jaar, in 2022, was het 450 jaar geleden dat er sprake was van hét keerpunt in de geschiedenis van Nederland. 1572 wordt gezien als ‘de geboorte van Nederland’. Wil je alles weten over 450 jaar Nederland? Klik snel verder!

De 4 V's

Het verhaal van 450 jaar Alkmaar Ontzet begint met de V van Vrijheid. Maar vrijheid vraagt ook om Verdraagzaamheid, Verscheidenheid én Verbondenheid. In dit herdenkingsjaar benoemen we deze vier begrippen als belangrijke thema’s.

Alkmaar Ontzet 450 jaar

In 2022 vierden we 450 jaar Nederland. In Alkmaar ligt ook een andere mijlpaal in het vooruitzicht: 8 oktober 2023, waarbij we 450 jaar Alkmaar Ontzet vieren. Besloten is om deze twee jubileumjaren naadloos op elkaar te laten aansluiten. Met ruimte voor grootste festiviteiten, maar ook met genoeg ruimte om te herdenken.

Heb je een idee voor Alkmaar Ontzet 450 jaar?

We nodigen bewoners, culturele instellingen en bedrijven uit om mee te denken over het jaarrond programma voor Alkmaar Ontzet 450 jaar. Je kunt nog altijd ideeën en initiatieven inbrengen. Hoe? Klik snel verder!

Organisatie, toolkit & overige projecten

Overige projecten

Hier vind je de overige projecten voor Alkmaar Ontzet 450 jaar, zoals bijvoorbeeld het onderwijsproject 'het mysterie van 1572'. 

Comité Alkmaar Ontzet 450 Jaar

Alkmaar Ontzet 450 jaar en de viering van 450 jaar Nederland in Alkmaar wordt georganiseerd door een comité. Dit comité bestaat uit diverse stakeholders die actief zijn in en om Alkmaar.

Communicatie Toolkit

Er is een commnicatie toolkit samengesteld, waarin je het logo en alle visuele uitingen van 450 jaar Alkmaar Ontzet op je eigen communicatiemiddelen kunt gebruiken.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.