-

Alkmaar Ontzet 450 jaar

Vier Alkmaar de Victorie! In 2023 is het precies 450 jaar geleden dat Alkmaar zich bevrijde van de Spanjaarden. Daarom vieren we van 8 oktober 2022 tot en met 8 oktober 2023 450 jaar Alkmaar Ontzet.
Het belooft eenjubileum te worden dat bewoners van gemeente Alkmaar uitgebreid zullen vieren, waarbij er naast heel veel gezellig evenementen en activiteiten ook aandacht is voor herdenkingen.  Alkmaar Ontzet vieren en herdenken we aan de hand van vier thema’s, de 4 V’s die vandaag en in de toekomst belangrijk zijn voor alle bewoners van Alkmaar.

Vier en herdenk met de hele gemeente dit bijzondere jubeljaar dat als motto heeft Jouw Historie, Jouw Victorie.

Alle evenementen

Hier vind je een overzicht van alle activiteiten, groot en  klein, die plaats vinden in het vierings- en herdenkingsjaar Alkmaar Ontzet 450 jaar. Organiseer je zelf iets wat in dit programma hoort? Neem dan contact op!

Overzicht 450 jaar Alkmaar Ontzet

Het verhaal van 450 jaar Nederland

Het is 2022 – bijna 450 jaar geleden dat er sprake was van hét keerpunt in de geschiedenis van Nederland. 1572 wordt gezien als ‘de geboorte van Nederland’. Wil je alles weten over 450 jaar Nederland? Klik snel verder!

De 4 V's

Het verhaal van 450 jaar Alkmaar Ontzet begint met de V van Vrijheid. Maar vrijheid vraagt ook om Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbondenheid nodig. In dit herdenkingsjaar benoemen we deze vier begrippen als belangrijke thema’s.

Alkmaar Ontzet 450 jaar

In 2022 vieren we 450 jaar Nederland. Maar in Alkmaar ligt ook een andere mijlpaal in het vooruitzicht: 8 oktober 2023, waarbij we 450 jaar Alkmaar Ontzet vieren. Besloten is om deze twee jubileumjaren naadloos op elkaar te laten aansluiten. Met ruimte voor grootste festiviteiten, maar met ook genoeg ruimte om te herdenken.

Heb je een idee voor Alkmaar Ontzet 450 jaar?

We nodigen bewoners, culturele instellingen en bedrijven daarom uit om mee te denken over het jaarrond programma voor Alkmaar Ontzet 450 jaar. Je kunt nog altijd ideeën en initiatieven inbrengen. Hoe? Dat lees je op de volgende pagina.

Organisatie, toolkit & overige projecten

Overige projecten

Hier vind je de overige projecten voor Alkmaar Ontzet 450 jaar. 

Comité Alkmaar Ontzet 450 Jaar

Alkmaar Ontzet 450 jaar en de viering van 450 jaar Nederland in Alkmaar wordt georganiseerd door een comité. Dit comité bestaat uit diverse stakeholders die actief zijn in en om Alkmaar.

Communicatie Toolkit

We hebben een commnicatie toolkit samengesteld waarin je het logo en de toepassing hiervan op je eigen communicatie kunt vinden.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.