Proeflokaal de Boom

Bierbrouwerij de Boom werd opgericht in 1647 en was een van de grootste bierbrouwerijen die Alkmaar heeft gekend. Gevestigd in een prachtig 17de eeuws pand op de hoek van de Houttil. De naam ‘de Boom’ verwijst naar het hefboomsysteem “de waterboom”. Na 103 jaar actief te zijn geweest sloot de brouwerij in 1750 zijn deuren, maar de ziel van de brouwerij bleef behouden. Inmiddels is hier nu ruim 30 jaar ons proeflokaal is gevestigd en zijn wij zeven dagen in de week geopend.

Als proeflokaal bieden wij negen speciaalbieren op de tap en ruim 80 op fles! Uiteraard ontbreken in ons assortiment ook andere warme en koude dranken niet. Wij hebben een kleine kaart met diverse bittergarnituur en hapjes voor bij de borrel. Aan ons pand zit een prachtige luifel waar u heerlijk onder kunt vertoeven, zowel bij mooi als slecht weer.

Aan de kade ligt een dekschuit. Het type dekschuit waarmee vroeger zuiver duinwater en het bier in vaten werd vervoerd. ​​Deze hebben wij omgebouwd tot een oergezellig terras! Het voelt als vakantie in eigen land als je met een heerlijk biertje in je hand de bootjes voorbij ziet varen.  

Ieder laatste donderdag van de maand hebben wij live jazz onder leiding van het Walter Mooij jazz trio. Ieder jaar hebben wij de 3e zondag van oktober ons Bockbierfestival. Een evenement dat inmiddels voor velen een jaarlijkse traditie is geworden. Een fantastische sfeer en heerlijke bocken! Kijk voor meer evenementen en informatie eens op onze website.

Een extra meerwaarde voor de echte bierliefhebber is dat het Nationaal biermuseum boven ons proeflokaal is gevestigd. Hier kun je alles over de geschiedenis van het bier en het oude brouwproces leren. Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen, voordat je de warmte en gezelligheid van ons proeflokaal opzoekt.

Tot ziens in Proeflokaal de Boom!

 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.