Wandelen in het Land van Leeghwater

Wandel jij graag in de natuur? Ook die routes vind je in het Land van Leeghwater! Loop door de groene Eilandspolder of door bijvoorbeeld de dorpen De Rijp en Grootschermer. Over de wandelroutes die je in het Land van Leeghwater vindt, lees je hieronder meer! Welke route kies jij?

Land van Leeghwater

18 kilometer

De wandeling door het Land van Leeghwater gaat door het unieke waterrijke laagland. Dit gebied is in 1635 drooggelegd met hulp van waterbouwkundige Jan Adriaenszn Leeghwater. Mede door zijn inspanning kunnen wij te voet genieten van dit prachtige landschap. 

Het is een groot rondje door de prachtige en unieke dorpen om de Eilandspolder heen. Ook kom je langs de eeuwenoude Schermermolens die geholpen hebben bij de drooglegging. Bij één van deze molens kun je binnenkijken.

Dorpswandeling de Rijp

6 kilometer

Zin in een mooie dorpswandeling? Het mooie ‘Alkmaarse’ dorp De Rijp heeft naast leuke winkeltjes en fotogenieke grachtjes een heleboel monumenten! Een beschrijving is te verkrijgen bij de VVV in het Raadhuisje.

 

 

Door de Eilandspolder

7 kilometer

Deze wandelroute gaat door natuurgebied de Eilandspolder. De route start in De Rijp en geeft je de optimale mogelijkheid om te genieten van de rust. De vele wandelpaden maken het gebied heel toegankelijk.

Nog niet uitgewandeld? De Eilandspolder is een onderdeel van de 'Haring & Hennep'-route die we eerder op deze pagina beschreven. In dat geval verleng je de route met nog zo'n zeven kilometer door prachtige en unieke dorpen binnen het Land van Leeghwater.

Haring & Henneproute

14 kilometer

Tussen Amsterdam, Alkmaar, Hoorn en Purmerend ligt een veenweidegebied: De Eilandspolder, het historische groene hart van het Land van Leeghwater. Door de vele dijkjes, weggetjes en bruggetjes kun je dit gebied ontdekken. Deze route neemt je mee door dit natuurgebied en langs de dorpen eromheen, zoals De Rijp, Grootschermer en Noordeinde.

Liever een kortere route? Kies dan voor de 'Door de Eilandspolder'-route die we ook op deze pagina uitlichten.

 

Kerkepad wandelroute

13,2 kilometer

Deze wandelroute neemt je mee over eeuwenoude kerkpaden door de Eilandspolder. Wandel mee en ontdek deze prachtige omgeving!

De route start in het historische dorp De Rijp. In de Gouden Eeuw was De Rijp een welvarend dorp dankzij de haringvisserij, walvisvaart, handel en scheepsbouw. Vandaag de dag is het nog steeds een van de mooiste dorpen in Noord-Holland en zeker het bezoeken waard! 

Na De Rijp te hebben bezocht is het tijd om de polder te verkennen. De Eilandspolder is een echt paradijs voor natuurliefhebbers. Kwetterende weidevogels doorbreken de stilte en prachtige vergezichten trekken hier de aandacht. Ga mee op pad met de kerkepad wandelroute en ontdek de schoonheid zelf! 

Belangrijke informatie:
In het broedseizoen van 15 maart tot en met 15 juni zijn delen van de route niet toegankelijk.

Alkmaar - Noordeinde

20 kilometer

Vanuit de stad Alkmaar kom je via een pontje bij De Schermer en de Eilandspolder, ofwel in het Land van Leeghwater. Een afwisseling van landbouwgrond en moerascultuur en vanwege de enorme diversiteit aan weidevogels kan een liefhebber hier zijn hart ophalen. Geniet van de rust tijdens deze wandeltocht.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Fietsen in het Land van Leeghwater

Musea in Alkmaar

Overnachten in het Land van Leeghwater

Varen in Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.