Het Land van Leeghwater is het uitzonderlijk mooie gebied gelegen aan de noordwestzijde van het Nationaal Landschap Laag Holland en ligt direct ten oosten van de stad Alkmaar. In dit oer-Hollandse landschap bevinden zich de beroemde droogmakerijen uit de Gouden Eeuw.
De Beemster viel in 1612 als eerste van de grote meren droog, De Schermer als laatste in 1635.Hier liggen ook historische dorpen zoals DE RIJP, waar haringvisserij en walvisvaart in de 17e eeuw zorgden voor welvaart, prachtige raadhuizen, (pak)huizen en kerken.
Het eiland waarop de dorpen zijn gelegen is nu bekend als het waterrijke vogelweidegebied de Eilandspolder. Hier zijn prachtige wandelingen en fietstochten te maken over de over oude dijken. De Eilandspolder zelf kent alleen vaarwegen, toegankelijk voor fluisterbootjes, kano's of excursieboten.
Het landschap van het Land van Leeghwater, zoals wij dat nu kennen en waarderen, valt of staat met hun beheerder: de agrariër. Met de toenemende globalisering staat de bedrijfsvoering van de agrariërs in het Land van Leeghwater onder druk. Schaalvergroting en/of aanvulling van de inkomsten door middel van plattelandsverbreding moeten zorgdragen voor een gezonde economische onderneming. Bracht in vroegere tijden de haring- en walvisvaart een goed gevulde boterham, tegenwoordig biedt “de vangst” van de recreant en verkoop van producten aan huis een goed perspectief.
Ook in het Land van Leeghwater is het platteland niet alleen meer vanaf de weg te beleven. In de afgelopen jaren is er een gevarieerd aanbod aan agrarisch verbonden activiteiten ontstaan. VVV De Rijp informeert u graag over de verschillende mogelijkheden. Zo verzorgt bijvoorbeeld de Agrarische Vereniging Water, Land en Dijken diverse arrangementen.
Het Land van Leeghwater heeft zijn naam geleend van Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575 -1650), Hollands beroemde waterbouwkundige uit de Gouden Eeuw. Hier lag zijn geboortegrond en hier verdiende hij zijn plaats in de vaderlandse geschiedenis als geniaal molenbouwer en ingenieur.
Het Land van Leeghwater bestaat uit veenweiden en droogmakerijen. Toen Jan Leeghwater werd geboren waren deze veenweiden kwetsbare eilanden te midden van grote wateren.
Leeghwater ging de uitdaging aan om "zijn" eiland ('t Schermereylandt) en dorp tegen het water te beschermen en door het droogleggen van de meren, nieuwe welvaart te brengen. Bij de bedijking van de Beemster (1612) was hij betrokken als opzichter bij het maken en stellen van de 26 molens, die het meer droogmaalden. Net zoals bij de Purmer (1622), de Heerhugowaard (1625), de Wormer (1626), de Schermer (1635) en de Starnmeer (1643).
Hij maakte van hoog water, laag water en al spoedig veranderde dit "laag water" in de naam Leeghwater.
Jan Adriaanszoon Leeghwater maakte ook het bestek en de tekeningen voor het raadhuis en waag van De Rijp waar VVV De Rijp is gevestigd.