Fietsen door het Land van Leeghwater

Laat je verrassen door de polders de Schermer, de Beemster en het Schermereiland. Fiets over de dijken van dorp naar dorp.

Fietsen in het Land van Leeghwater

Het Land van Leeghwater ligt in het groene hart van Noord-Holland. Het landschap is gevarieerd: natuur- en veenweidegebieden wisselen zich af met droogmakerijen. Sommige dorpen stammen uit de Gouden Eeuw, andere van ver daarvoor. Het Land van Leeghwater heeft een hoge cultuurhistorische waarde en leent zich bij uitstek ervoor om per fiets te worden verkend vanuit Alkmaar en omgeving.

Er zijn verschillende fietstochten uitgezet, zowel voor de sportieve als voor de recreatieve fietser. Ook zijn er diverse excursies mogelijk en kun je op verschillende locaties fietsen huren, VVV De Rijp geeft u graag informatie over de vele mogelijkheden.

Zelf een route samenstellen is natuurlijk ook mogelijk met het fietsknooppuntennetwerk en de fietsrouteplanner. 

Leeghwaterroute

47 kilometer

Je beleeft de schoonheid en grootsheid van De Schermer en het Werelderfgoed De Beemster. Ook kom je tijdens de 47 kilometer lange tocht langs het Werelderfgoed De Stelling van Amsterdam, bezoek je De Rijp, het geboortedorp van Jan Leeghwater, de molens en vele stolpboerderijen.

Haring en Henneproute

24 kilometer

De 24 kilometer lange Haring- en Hennep fietsroute leidt je langs alle historische bezienswaardigheden van het voormalige Schermereiland. Het vertelt over de strijd tegen het water, het rijke zeevaartverleden en het droogleggen van de omliggende binnenzeeën Beemster en Schermer.

Het beste dorp van Nederland en meer

18 kilometer

'Het beste dorp van Nederland' is geen eretitel die wij aan De Rijp hebben gegeven, maar de beroemde waterbouwkundige Leeghwater noemde het al zo. Stap van je fiets af en loop even door het dorpje met Hollandse geveltjes, langs de kerk met gebrandschilderde ramen en het Raadhuis met zijn waag. In Driehuizen vind je inmiddels 28 huizen, die stuk voor stuk op een ansichtkaart zouden kunnen. Grootschermer beschikt eveneens over de nodige pittoreske huisjes, een raadhuis, een kerk en molens.

De Pontjesroute

39 kilometer

Als je van water en pontjes houdt dan is deze fietsroute geknipt voor jou! Neem wel contant geld mee, op de betaalde pontjes kun je niet pinnen. Eventueel is er nog een extraatje: bij knooppunt 57 kun je met pontje nummer 5 heen en weer naar De Woude.

Elektrische fiets

Als je een lange route fietst, wil je natuurlijk wel dat de batterij van jouw elektrische fiets het ook volhoudt. Wil je weten waar je je elektrische fiets kan opladen in Alkmaar en de omgeving? Lees hier waar dit kan.

Heb je nog geen elektrische fiets maar wil je het wel eens uitproberen? Huur dan je fiets in de Schermer via deze website.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Wandelen in het Land van Leeghwater

Musea in Alkmaar

Overnachten in het Land van Leeghwater

Varen in Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.