Het historische groene hart van het Land van Leeghwater

De Eilandspolder is het historische groene hart van het Land van Leeghwater. Lang geleden was deze polder een eiland gelegen tussen de grote wateren als de Schermer en de Beemster. Dorpen grenzend aan het natuurgebied zijn Graft, de Rijp, Oost- en West-Graftdijk, Noordeinde, Grootschermer, Driehuizen en Schermerhorn. De Eilandspolder ligt dus midden in het Land van Leeghwater!

De eilandspolder

Midden in het Land van Leeghwater ligt de Eilandspolder. Dit beschermde natuurgebied (Natura 2000) heeft een oppervlak van 1950 hectare en bestaat voor een kwart uit water. Het ligt prachtig tussen de historische dorpen Graft, De Rijp, Noordeinde, Grootschermer, Schermerhorn en Driehuizen.

Vroeger lag dit veeneiland tussen grote meren de Beemster, de Schermer en de Starnmeer. De boeren op deze natte gronden hadden het niet gemakkelijk. De bewoners van wat toen nog het Schermereiland heette, maakten echter van de nood een deugd. Zij leefden van de visvangst en de kleine vrachtvaart.

De Eilandspolder heeft een drassige en voedselrijke veenbodem. In het voorjaar tref je hier weidevogels als grutto, kievit en scholekster. Ook zeldzame moerasvogels - roerdomp en karekiet – kan je soms bij de rietkragen waarnemen. In de winter zoeken smienten en wintertalingen de Eilandspolder op voor rust en voedsel. In het voorjaar is de lepelaar een graag geziene gast.

Ontdek het natuurgebied de Eilandspolder al wandelend, fietsend, skeelerend, varend, of - in de winter - schaatsend. Er zijn diverse routes uitgezet die je langs de mooiste plekjes voeren.

Activiteiten en bezienswaardigheden in de Eilandspolder

Wandelen door De Eilandspolder

Al wandelend kun je de prachtige Eilandspolder verkennen. Je kijkt je ogen uit!

Aanrader: Haring en Hennep wandelroute

Fietsen door De Eilandspolder

Fiets je liever door de omgeving van Alkmaar? Sla dan het gebied rondom de Eilandspolder zeker niet over! Fiets bijvoorbeeld de Land van Leeghwater fietsroute.

Varen door De Eilandspolder

Vanaf het water is de Eilandspolder het mooist. Er zijn ook drie eilandjes speciaal ingericht om te picknicken. Deze zijn met borden aangegeven. Dus vul een grote mand met lekkers en meer aan bij een van deze eilandjes!

Ook leuk; ga suppen door de Eilandspolder met SupSchermer.

Vogels spotten in de Eilandspolder

Landschap Noordholland beheert het westelijk deel van de Eilandspolder. Hier vind je vlakbij West-Graftdijk het Kerkemeertje en het Uilenbosje waar je vogels kunt spotten.

Het Kerkemeertje is een ondiepe vogelplas, hier kun je vogels spotten vanuit een vogelkijkhut. Er is ook een uitzichtpunt bij het laarzenpad in het Uilenbosje

Overnachten rondom de Eilandspolder

B&B's rondom de Eilandspolder

Unieke accommodaties rondom de Eilandspolder

Groepaccommodaties rondom de Eilandspolder

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Fietsen in Alkmaar

Wandelen in Alkmaar

Ontdek het land van Leeghwater

Overnachten in Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.