-

Dorpen in het Land van Leeghwater

Hier vind je een overzicht van de dorpen in het Land van Leeghwater, de omgeving van Alkmaar. Kom fietsen, varen of wandelen in het Land van Leeghwater en ontdek de diversiteit aan dorpen. Elk dorp heeft namelijk een eigen karakter!

Grootschermer

Een typisch lintdorp met ongeveer 700 inwoners. Je bent er zo doorheen, maar er valt genoeg te zien!

Zo kun je in alle rust en ruimte de prachtige beelden van Nic Jonk bewonderen.

Als je iets verder het dorp in gaat, kom je bij Dagwinkel de Reus, hier kun je naast je boodschappen ook typisch Grootschermer producten halen, zoals mosterd, kruidenbitter en jam.

Naast de winkel vind je het restaurant Genot van Grootschermer. Schuif hier aan voor een lunch, diner of een kopje koffie. Als het mooi weer is, kun je op het terras genieten van het uizicht over de Eilandspolder.

In de bocht staat het Raadhuis van Grootschermer en verscholen achter bomen vind je na het bruggetje de hervormde kerk van Grootschermer.

Schermerhorn

Het dorp Schermerhorn is gelegen op wat vroeger het Schermereiland was.

Een deel van het eiland werd omdijkt, en o.a. het dorp Schermerhorn werd vooral op de dijk gebouwd. Het deel dat niet omdijkt werd, is de huidige Eilandspolder, daar lees je verderop meer over!

Het staat vooral bekend door de hoeveelheid molens rondom het dorp. Prachtig hollands schouwspel, maar ook kun je in dit dorp het kleinste huisje van Schermerhorn vanbinnen bekijken.

Een must-visit tijdens je wandeling, fietsroute door of bezoek aan het dorp: Grote Kerk Schermerhorn, Het Kleinste Huisje Schermerhorn en de Museummolen.

In Schermerhorn vind jaarlijks in juli het NK prutmarathon plaats en in september zorgen diverse buurtjes tijdens de Floor voor de aankleding van het dorp.

Graft

In het kleine centrum van Graft is genoeg te zien. Hier vind je historische panden, een oud fotogeniek raadhuis, een stilte- en bezinningsplek bij de zerkenvloer naast het raadhuis, het kleinste snoepwinkeltje van Nederland tegenover het raadhuis en historische groentekassen op Camping Tuinderij Welgelegen. Hier kun je ook verblijven in de periode 1 april tot 1 oktober.

In dit mooie dorp vind je nog meer overnachtingmogelijkheden, zoals bed & breakfasts.

In het kleinste winkeltje van Nederland, van maar 5,5 vierkante meter, kun je heerlijk nostalgisch snoep kopen. Hier moet je zijn geweest!

De Rijp

Geveltjes, grachtjes, winkeltjes en restaurantjes, in De Rijp draait je fototoestel overuren. De economische welvaart van de beroemde Gouden Eeuw is hier volop zichtbaar, met als absoluut pronkstuk het raadhuis. In het raadhuis van De Rijp bevindt zich een VVV, waar je terecht kunt voor al je vragen en voor tips.

Het centrum telt circa 120 fraai gerestaureerde rijksmonumenten en 27 gemeentelijke monumenten en is ‘beschermd dorpsgezicht'.

De Rijp is dan ook uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Nederland. Maak een rondwandeling of bezoek museum In het Houten Huis, waar de geschiedenis van de walvisvaarders tot leven komt.

Tijdens je fietstocht of wandeltocht kun je pauzeren bij een van de vele horeca in het dorp.

Stompetoren

Het dorp Stompetoren dankt zijn naam aan de kerktoren, die is namelijk stomp.

Vroeger stond in Stompetoren een zuivelfabriek. Wellicht heb je de naam van het dorp wel eens op een kaas gezien. Dat kan, want er is zelfs een kaas naar dit dorp vernoemd.

Sinds 2005 zijn er veel nieuwbouwwijken gebouwd en in het nieuwe dorpshart kun je bij Grand Café de Stompehoeve genieten van de specialiteiten.

Ben je op zoek naar een unieke ervaring? Boek dan een theeproeverij bij theesommelier Mevrouw Cha, zie foto.

Oterleek

Als je vanaf Stompetoren de hefbrug over wandeld of fietst, kom je in Oterleek terecht.

Oterleek is een dorp in de gemeente Alkmaar en ligt dichtbij Heerhugowaard. Daarnaast ligt Oterleek binnen de Westfriese Omringdijk. Houd jij van een flinke fietstocht? Dan is de Westfriese Omringdijk fietsroute wellicht iets voor jou. Tijdens de 142 km lange fietsroute kom je ook langs Oterleek.

Daar kun je bij o.a. Fermento, Bar de Borrel of Bianca's genieten van een welverdiende pauze. Als je de route opsplitst over een paar dagen, kun je in een van de bed & breakfasts van Bianca's verblijven.

Driehuizen

Driehuizen, nog zo'n mooi dorp binnen de gemeente Alkmaar. Een authentiek dorp aan de rand van het natuurgebied de Eilandspolder.

Een goede opstapplek voor een vaartocht door de eilandspolder. Een bootje huren kan bij Café Restaurant De Vriendschap. Ook kun je hier een solex huren om het Land van Leeghwater te ontdekken. Daarnaast ben je er natuurlijk van harte welkom om te genieten van een kop koffie met een stuk taart of een lunch of diner. Aanrader: de pannenkoeken! Deze zijn uitgeroepen tot nummer 2 van Nederland!

Noordeinde

Noordeinde is een klein dorp in het Land van Leeghwater. Het dorp ligt tussen Grootschermer en Graft in aan een klein meer genaamd 't Meertje. Hier kun je ook varen!

Het dorp heeft een eigen polder, de Noordeindermeerpolder. Voorheen bevond dit meer zich ten noorden van Noordeinde. In het dorpje zelf staat een onopvallend kerkje, een doopsgezinde Vermaning.

Daarnaast kun je op het terras van De Kleine Haag genieten van een weids en stil uitzicht onder het genot van een heerlijke kop koffie, lunch of diner. Of schuif aan voor een borrel.

Zuidschermer

Het Zwarte kerkje is de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp, het is een stolpkerk en erkend als rijksmonument.

Ieder jaar vindt op de laatste zaterdag van januari het Snert Event plaats bij Vaalburg VOF met een streekmarkt en kookdemo's met streekproducten. Tevens strijden er tijdens het event deelnemers van het NK Snertkoken om de Snertbokaal.

Daarnaast viert het dorp jaarlijks Carnaval, georganiseerd door Carnavalsstichting De Batavieren en een kermis.

De 100 kilometer lange wandeltocht 'de 100 van Leeghwater' start en eindigt in Zuidschermer.

Oost en West Graftdijk

Aan de rand van de Kogerpolder vind je het dorpje West-Graftdijk, gelegen aan het Noordhollandsch Kanaal. De hervormde kerk is het middelpunt van het oude dorpje. Deze stamt uit 1651! Het oorspronkelijke uurwerk van deze kerk is nu in een museum in Noord-Brabant te bezichtigen.

In West-Graftdijk vindt je Europarcs Resort De Rijp en Kadoshop 't Haventje.

Oost-Graftdijk is ook gelegen aan het Noordhollandsch Kanaal. Oorspronkelijk stond, op de huidige plek van de school, een kerk. Deze werd vernield in 1836, in 1840 begon de bouw van de nieuwe kerk, welke nu verbouwd is tot woonhuis. In Museum in 't Houten huis in De Rijp is het torenuurwerk te bezichtigen.

In Oost-Graftdijk staat ook het gebouw van de Doopsgezinde gemeente "De vermaning" met een witte voorgevel.

Starnmeer

Starnmeer is een droogmakerij en van ongeveer 580 hectare groot en daarmee staat het op de 12e plaats van de ongeveer 72 droogmakerijen.

Om de polder heen liggen de dorpen West-Graftdijk, Oost-graftdijk, Oostknollendam, Westknollendam, Markenbinnen en De Woude.

De polder werd in 1643 drooggelegd en werd voor de tweede helft van de 20e eeuw vrijwel uitsluitend gebruikt voor de veeteelt.

Op de fiets kun je alle andere dorpen in het Land van Leeghwater ontdekken, een mooi en groot rondje!

Markenbinnen

In Markenbinnen staat een hervormde kerk met toren en uurwerk. Voordat deze gesticht werd, in 1704, maakten de bewoners van Markenbinnen gebruik van een kapel die al in de middeleeuwen was opgericht. 

Aan het begin van de 20e eeuw werd ten noorden van het dorp Fort bij Markenbinnen gebouwd. Fort bij Markenbinnen was aangelegd ter verdediging van de Markervaart. Dit fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam en ligt in een natuurgebied.

In dit authentieke fort tussen de weilanden kun je nu diverse activiteiten doen, je kunt er lasergamen, een evenement organiseren, trouwen of ontsnappen uit een escape room!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

To Go-hotspots

Wandelen in Alkmaar

Meer blogs

Lekkerste high tea-spots

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.