Hier vind je een overzicht van de dorpen in het Land van Leeghwater, de omgeving van Alkmaar. Kom fietsen, varen of wandelen in het Land van Leeghwater en ontdek de diversiteit aan dorpen. Elk dorp heeft namelijk een eigen karakter!
Grootschermer is een typisch lintdorp met ongeveer 700 inwoners. Je bent er zo doorheen, maar er valt genoeg te zien!
Zo kun je in alle rust en ruimte de prachtige beelden van Nic Jonk bewonderen. Het Museum en de Beeldentuin zijn het levenswerk van de in 1994 overleden kunstenaar.
Het pronkstuk van het dorp is het Raadhuis uit 1639, met aan de achterkant het voormalige Rechthuis van Noordschermer (uit 1652). Dit gebouw werd in 1939 naar zijn huidige plek gebracht.
Tegenover het Raadhuis staat de Dorpskerk van 1762. De torenhaan en de luidklok zijn nog ouder en stammen uit 1648. In de zomermaanden kan je de kerk in het weekeinde van binnen bewonderen.
Op loopafstand vind je restaurant Genot van Grootschermer. Schuif hier aan voor een lunch, diner of een kopje koffie.
Het dorp Schermerhorn ligt op het voormalige Schermereiland. Een deel van het eiland werd omdijkt. Schermerhorn werd op de dijk gebouwd, naast het water De Zwette. Dit water verbond de meren de Schermeer en de Beemster met elkaar.
Schermerhorn is vooral bekend door de molens rondom het dorp. Even buiten het dorp vind je de Museummolen. Je kunt hem van onder tot boven bezichtigen, zien hoe de molen werkt en hoe het molenaarsgezin in de molen woonde.
Midden in dit dorp staat de Grote Kerk van Schermerhorn. Deze kerk is de afgelopen jaren volledig gerestaureerd en is in de weekeinden te bezichtigen. Beroemd zijn de 17e-eeuwse gebrandschilderde ramen.
Naast de kerk staat het voormalige Rechthuisje dat eveneens van binnen te bewonderen is. Op het Zuidje staat het Kleinste Huisje van Schermerhorn. Een mini-museum met een historisch interieur. Beslist een bezoekje waard.
In het kleine centrum van Graft is genoeg te zien. Hier vind je historische panden, een oud fotogeniek raadhuis en een stilte- en bezinningsplek bij de zerkenvloer naast het Raadhuis.
Er zijn historische groentekassen op Camping Tuinderij Welgelegen. Hier kun je ook verblijven in de periode 1 april tot 1 oktober. Op de grens met De Rijp is ter nagedachtenis aan de vele groentetelers die het dorp kenden, een tuindersmonument geplaatst.
In dit mooie dorp vind je nog meer overnachtingmogelijkheden, zoals bed & breakfasts.
In het kleinste winkeltje van Nederland, van maar 5,5 vierkante meter recht tegenover het oude Raadhuis, kun je heerlijk nostalgisch snoep kopen. Hier moet je zijn geweest!
Geveltjes, grachtjes, winkeltjes en restaurantjes, in De Rijp draait je fototoestel overuren. De economische welvaart van de beroemde Gouden Eeuw is hier volop zichtbaar, met als absoluut pronkstuk het raadhuis. In het raadhuis van De Rijp bevindt zich een VVV, waar je terecht kunt voor al je vragen, tips en souvenirtjes.
Het centrum telt ongeveer 120 fraai gerestaureerde rijksmonumenten en 27 gemeentelijke monumenten en is ‘beschermd dorpsgezicht'.
De Rijp is dan ook uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Nederland. Maak een rondwandeling of bezoek museum In ‘t Houten Huis, waar de geschiedenis van de regio tot leven komt.
Tijdens je fietstocht of wandeltocht kun je pauzeren bij een van de vele horecagelegenheden in het dorp.
Het dorp Stompetoren dankt zijn naam aan de kerktoren, die is namelijk stomp.
Vroeger stond in Stompetoren een zuivelfabriek. Wellicht heb je de naam van het dorp wel eens op een kaas gezien. Dat kan, want er is zelfs een kaas naar dit dorp vernoemd.
Sinds 2005 zijn er veel nieuwbouwwijken gebouwd en in het nieuwe dorpshart kun je bij Grand Café de Stompehoeve een kopje koffiedrinken. Ben je op zoek naar een unieke ervaring? Boek dan een theeproeverij bij theesommelier Mevrouw Cha aan de Noordervaart.
Als je vanaf Stompetoren de hefbrug over wandelt of fietst, kom je in Oterleek terecht.
Oterleek ligt dichtbij Heerhugowaard aan de Westfriese Omringdijk. Houd jij van een flinke fietstocht? Dan is de Westfriese Omringdijk fietsroute wellicht iets voor jou. Tijdens de 142 km lange fietsroute kom je dus ook langs Oterleek.
Net voor je Oterleek binnenrijdt zie je naast de brug korenmolen De Otter. Daar werken mensen met een beperking. Zij malen graan, bakken broden en koekjes en verkopen de eigen producten in het winkeltje. Er is ook een terras aan het water.
Verderop op de Noordschermerdijk staan drie strijkmolens. Dat zijn watermolens met een zeer gering opvoerhoogte. Zij ‘strijken’ het water als het ware van de ene naar de andere polder.
Driehuizen, nog zo'n mooi dorp binnen de gemeente Alkmaar. Een authentiek dorp aan de rand van het natuurgebied de Eilandspolder.
Alleen al de tocht naar Driehuizen, een dorp midden in de natuur, is een belevenis. Via slingerende dijkjes met aan weerszijden rietkragen en water, bereik je het authentieke dorp met de fraaie huizen.
Driehuizen is een goede opstapplek voor een vaartocht door de Eilandspolder. Een fluisterboot, roeiboot of kano huren kan bij Café Restaurant De Vriendschap. Ook kun je hier een solex huren om het Land van Leeghwater te ontdekken.
Daarnaast ben je er natuurlijk van harte welkom om te genieten van een kop koffie of een heerlijke lunch of diner. Aanrader: de pannenkoeken! Deze zijn uitgeroepen tot nummer 2 van Nederland!
Noordeinde is een klein dorp in het Land van Leeghwater. Het ligt tussen Grootschermer en Graft aan een klein meer genaamd 't Meertje.
Het gehucht ligt op het Schermereiland, ingeklemd tussen de polders de Sapmeer, de Noordeindermeerpolder en de Eilandspolder.
In het dorpje zelf staat een onopvallend kerkje, een doopsgezinde Vermaning. Achter de kerk is een picknicktuin waar je kunt genieten van de stilte van de Eilandspolder.
Aan de westkant van het dorp kan je op het terras van restaurant De Kleine Haag genieten van een weids en stil uitzicht, onder het genot van een heerlijke kop koffie, lunch of diner. Of schuif aan voor een borrel.
Het Zwarte Kerkje is de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp. Het is een stolpkerk en erkend als Rijksmonument. Naast het kerkje staat Het Schooltje.
Zuidschermer is bekend omdat ieder jaar op de laatste zaterdag van januari het SnertEvent plaatsvindt. Er is een streekmarkt en er worden kookdemo’s gehouden met streekproducten. Verder strijden deelnemers er tijdens het event om de Snertbokaal.
Sinds een aantal jaren is in Zuidschermer in het eerste weekeinde van augustus de start van een 100 kilometer lange wandeltocht. 'De 100 van Leeghwater' eindigt eveneens in Zuidschermer en aan het evenement nemen jaarlijks zo’n tweehonderd wandelaars deel.
Aan de rand van de Kogerpolder vind je het dorpje West-Graftdijk, gelegen aan het Noordhollandsch Kanaal. De hervormde kerk is het middelpunt van het oude dorpje. Deze stamt uit 1651! In West-Graftdijk vind je Europarcs Resort De Rijp.
Oost-Graftdijk is eveneens gelegen aan het Noordhollandsch Kanaal. Oorspronkelijk stond, op de huidige plek van de school, een kerk. Deze werd vernield in 1836. In 1840 werd de nieuwe kerk gebouwd, die nu verbouwd is tot woonhuis. In Museum in 't Houten huis in De Rijp is het torenuurwerk te bezichtigen.
In Oost-Graftdijk staat ook het gebouw van de Doopsgezinde gemeente "De Vermaning" met een witte voorgevel.
Starnmeer is een droogmakerij en van ongeveer 580 hectare groot en daarmee staat het op de 12e plaats van de ongeveer 72 droogmakerijen. Om de polder heen liggen de dorpen West-Graftdijk, Oost-Graftdijk, Oostknollendam, Westknollendam, Markenbinnen en De Woude. De polder werd in 1643 drooggelegd en werd voor de tweede helft van de 20e eeuw vrijwel uitsluitend gebruikt voor de veeteelt. Op de fiets kun je alle andere dorpen in het Land van Leeghwater ontdekken, een mooi en groot rondje!
In Markenbinnen staat een hervormde kerk met toren en uurwerk. Voordat deze gesticht werd, in 1704, maakten de bewoners van Markenbinnen gebruik van een kapel die al in de middeleeuwen was opgericht.
Aan het begin van de 20e eeuw werd ten noorden van het dorp Fort bij Markenbinnen gebouwd. Fort bij Markenbinnen was aangelegd ter verdediging van de Markervaart. Dit fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam en ligt in een natuurgebied.
In dit authentieke fort tussen de weilanden kun je nu diverse activiteiten doen, je kunt er lasergamen, een evenement organiseren, trouwen of ontsnappen uit een escape room!