Ontdek de Schermer

De Schermer is een gebied in het Land van Leeghwater gelegen in de Gemeente Alkmaar. De polder de Schermer is het groenste deel van de gemeente Alkmaar. In dit gebied vind je rust, ruimte en Hollandse iconen. De Schermer is een heerlijk gebied om fietsend en/of wandelend te ontdekken, je kunt er overnachten en er is genoeg te zien! Leuk: ieder jaar vanaf half april heb je kans dat je tussen de kleurrijke tulpenvelden door wandelt of fietst!

Polder Schermer

In het Land van Leeghwater stonden meer dan vijftig molens, die het water uit de verschillende meren en meertjes maalden. Als een van de laatste grote meren is het Schermeer tussen 1633 en 1635 drooggemalen. Nu wonen en werken er mensen op de vruchtbare bodem, die soms wel zo’n vier meter onder de zeespiegel ligt.

Deze ontwaterde meren worden droogmakerijen genoemd. In de droogmakerij Schermer functioneerden de molens zo goed, dat hier pas laat is overgegaan op ontwatering door gemalen. Een aantal molens is daardoor bewaard gebleven en dat zijn nu Rijksmonumenten.

Museummolen

Een bezoek aan De Museummolen bij Schermerhorn is een bijzondere belevenis. Hier kun je zien hoe de molen is opgebouwd en hoe men hier woonde. Ook kun je voelen en horen hoe de molen schudt en knarst als de wind de wieken laat ronddraaien en het water wordt “uitgeslagen”. 

Museumgemaal

Iets ten noorden van de museummolen ligt het Museumgemaal Wilhelmina. Dit gemaal nam in de periode van 1928 tot 1995 samen met de gemalen Emma en Juliana de taak van de molens over. Sinds het einde van de vorige eeuw wordt het water in de polder op peil gehouden door twee kleine, computergestuurde gemalen, de Willem-Alexander en de Beatrix. 

Noorderpolderhuis

Als je iets verder doorrijdt dan zie je aan je linkerhand het Noorderpolderhuis. In dit gebouw vergaderde het polderbestuur eeuwenlang. De plaats van het gebouw was juist hier gekozen, omdat de heren vanuit de zogeheten Herenkamer een prachtig uitzicht hadden over het gebied. Om zich te ontspannen maakten de heemraden gebruik van een kegelbaan, die nog altijd in de timmerschuur is te vinden.

Wandelen door De Schermer

Hou je van wandelen? Dan is De Schermer een fantastisch gebied. Ook natuurgebied De Eilandspolder heeft veel te bieden voor wie op zoek is naar mooie natuur.

Fietsen door De Schermer

Laat je verrassen door de polder De Schermer. Fiets over de dijken van dorp naar dorp.

Varen door De Schermer

Hou je van varen? Door de rust die je in de polder De Schermer vindt, is varen heerlijk!

Sup door de Schermer

Sup door de Schermer en Eilandspolder met SupSchermer. Vanuit verschillende plaatsen in de Eilandspolder worden lessen en tochten georganiseerd.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Fietsen in Alkmaar

Wandelen in Alkmaar

Ontdek het land van Leeghwater

Overnachten in Alkmaar

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.