De Schermer

De Schermer is een gebied in het Land van Leeghwater gelegen in de Gemeente Alkmaar. De polder de Schermer is het groenste deel van de gemeente Alkmaar. In dit gebied vind je rust, ruimte en Hollandse iconen.

De Schermer

De molens die in het Land van Leeghwater stonden maalden water uit grote meren weg. Als laatst is De Schermer tussen 1633 en 1635 drooggemalen. Nu wonen en werken er mensen op. Veel van de molens zijn bewaard gebleven en zijn nu rijksmonumenten!

In De Schermer vind je verschillende bezienswaardigheden. Ontdek op deze pagina wat je in deze prachtige polder kan zien en doen!

Wandelen door De Schermer

Hou je van wandelen? Dan is De Schermer een fantastisch gebied. Ook natuurgebied De Eilandspolder heeft veel te bieden voor wie op zoek is naar mooie natuur.

Fietsen door De Schermer

Laat je verrassen door de polder De Schermer. Fiets over de dijken van dorp naar dorp.  

Varen door De Schermer

Hou je van varen? Door de rust die je in de polder De Schermer vindt, is varen heerlijk!  

Museummolen Schermerhorn

Aan een van de molens kan je een bezoek brengen, namelijk de Museummolen bij Schermerhorn. De museummolen is één van de elf overgebleven molens in de Schermer. Je kunt deze molen van onder tot boven bezichtigen. Hier kan je bijvoorbeeld zien hoe de molen werkt en hoe men hier vroeger woonde. Helemaal boven heb je een prachtig uitzicht over de polder

Vragen over hoe de molen werkt? De molenaar legt het graag aan je uit. Met de AlkmaarPas krijg je 10% korting op een entreekaartje. 

Kleinste huisje in Schermerhorn

In Schermerhorn vind je het kleinste huisje van de Schermer! Vroeger stonden er veel meer van deze kleine tuindershuisjes, maar alleen deze is overgebleven. Hier woonden soms gezinnen van meer dan 10 personen!

Je leert hier hoe het was om rond 1900 in het dorp Schermerhorn te wonen. Het huisje heeft sinds 1992 een publieke functie en kan je er tijdens de zomermaanden langskomen om even terug in de tijd te gaan. Daarnaast worden vaartochten in de Eilandspolder georganiseerd. 

Theeproeverij bij Mevrouw Cha

Kwalitatieve thee zonder kunstmatige toevoegingen en suikers zou toch gewoon voor iedereen beschikbaar moeten zijn? Precies daarom zoekt theesommelier Linda van Mevrouw Cha naar unieke thee waar niet mee is gerotzooid.

De zachte en pure smaken van de theeplant proef je, in combinatie met heerlijke hapjes, tijdens de exclusieve theeproeverijen in haar gezellige Theekamer in Stompetoren. De thee wordt daar met toffe verhalen en de handigste tips voor thuis geserveerd. Een theemoment met een dikke glimlach!

Graanmolen De Otter in Oterleek

Naast de molens die water wegmaalden, staan er ook graanmolens in De Schermer, zoals molen De Otter in Oterleek. In de molen werken 10 mensen met een beperking in de bakkerij. Zij malen het graan, bakken broden en koekjes en verkopen de eigen producten in de winkel. In de zomer kan je hier op het terras genieten van iets lekkers.

Raadhuis in Grootschermer

In Grootschermer vind je een 400 jaar oud Raadhuisje. Het Raadhuisje wordt vaak gebruikt als trouw- en vergaderlocatie. In de zomermaanden is het Raadhuisje van Grootschermer open voor publiek om te bezichtigen. Je kan er dan terecht voor informatie over Grootschermer, een rondleiding door het pittoreske pand of voor een expositie. 
 

Museum en Beeldentuin Nic Jonk

Ook vind je in Grootschermer, Beeldentuin Nic Jonk. Kunstenaar Nic Jonk maakte kunstwerken van brons. Zijn beelden staan in de beeldentuin Nic Jonk. Bewonder hier zijn levenswerk. Je kan het bezoek aan de Beeldentuin combineren met een vaartocht. 

 

Overnachten in de Schermer

B&B's in de Schermer

Unieke accommodaties in De Schermer

Groepsaccommodaties in De Schermer

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Uitagenda

Fietsroutes Alkmaar

Varen in Alkmaar

Bereikbaarheid & Parkeren

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.