Afstaptips in het Land van Leeghwater

Ben je een heerlijk rondje aan het wandelen of fietsen, maar vind je het wel tijd voor een pauze? Stap af van je fiets en ontdek de schatten van het Land van Leeghwater. Hieronder vind je een overzicht met alle bezienswaardigheden van de pittoreske dorpjes.

Korenmolen De Otter

Naast de molens die water maalden, staat er ook een korenmolen in de Schermer;  molen De Otter in Oterleek. Bij de molen werken mensen met een beperking in de bakkerij. Zij malen het graan, bakken broden en koekjes en verkopen de eigen producten in de winkel. In de zomer kan je hier op het terras genieten van iets lekkers.

Noordschermerdijk 1 | Oterleek

Museummolen Schermerhorn

Eén van de molens kan je bezoeken, namelijk de Museummolen bij Schermerhorn. De Museummolen is één van de elf overgebleven molens in de Schermer. Je kunt deze molen van onder tot boven bezichtigen. Hier kan je bijvoorbeeld zien hoe de molen werkt en hoe men hier vroeger woonde. Vragen over hoe de molen werkt? De molenaar legt het graag aan je uit. Met de AlkmaarPas krijg je 10% korting op een entreekaartje.

Noordervaart 2 | Schermerhorn

 

Grote Kerk Schermerhorn

Midden in het landelijke Noord-Hollandse dorp Schermerhorn staat de sfeervolle Grote Kerk. Je kunt 'm niet missen tijdens je fietstocht! De kerk is gebouwd in 1636 en compleet gerenoveerd in 2017. Daarmee is het een indrukwekkend mooie locatie geworden voor elke activiteit, waar mooie herinneringen en bijzondere indrukken kunnen ontstaan. Bekijk de agenda van hun culturele programma of meld je aan voor een rondleiding onder leiding van een gids. Het is prachtig!

Oosteinde 2 | Schermerhorn

Kleinste Huisje Schermerhorn

In Schermerhorn vind je het Kleinste Huisje van de Schermer! Vroeger stonden er veel meer van deze kleine tuindershuisjes, maar alleen deze is overgebleven. Hier woonden soms gezinnen van meer dan 10 personen.

Je leert hier hoe het was om rond 1900 in het dorp Schermerhorn te wonen. Het huisje heeft sinds 1992 een publieke functie en kan je er tijdens de zomermaanden langskomen om even terug in de tijd te gaan. Daarnaast worden vaartochten in de Eilandspolder georganiseerd.

Zuidje 11 | Schermerhorn

Museum en Beeldentuin Nic Jonk

Kunstenaar Nic Jonk startte in 1965 zijn eigen museum en beeldentuin in Grootschermer in het nog ongerepte polderlandschap. Hier gaan de kunst en de natuur perfect samen. Door heel Nederland heen vind je nog 250 beelden van Nic Jonk. In de beeldentuin in Grootschermer staan nog 30 bronzen beelden. Tussen de beelden kan je genieten van het unieke uitzicht op het polderlandschap. 

Haviksdijkje 5 | Grootschermer

Bram & Aagie

Het Kleinste Snoepwinkeltje van Nederland staat in Graft, hier vind je heerlijke nostalgische snoepjes. Met je AlkmaarPas krijg je € 0,50 korting op een snoepzakje naar keuze en een snoepzakje t.w.v. € 2,50 cadeau tijdens een rondvaart. 

Raadhuisstraat 21 | Graft

Raadhuis De Rijp

Het raadhuis van De Rijp is een van de juwelen uit de Gouden Eeuw in het pittoreske dorpje. Het is een veel gekozen trouw-, vergader- en presentatielocatie. Op de begane grond van het raadhuis, waar vroeger de waag stond, is de VVV-infowinkel gevestigd.

Kleine Dam 1 | De Rijp

Raadhuis Graft

Vlak bij het raadhuis van De Rijp vind je nog een uniek raadhuisje. In het dorpje Graft kan je dit raadhuisje, dat aan de buitenkant met rijke gevels is versierd, bewonderen.

Raadhuisstraat 24 | Graft

Raadhuis Grootschermer

In Grootschermer vind je ook een bijna 400 jaar oud raadhuisje. Het monument wordt gebruikt als trouw- en vergaderlocatie. Je kan er in de zomermaanden in de weekenden terecht voor informatie over Grootschermer, een rondleiding of een expositie. 

Scheepjeserf 1 | Grootschermer

Dorpskerk Grootschermer

De dorpskerk van Grootschermer staat waarschijnlijk al vanaf het begin van de veertiende eeuw op dezelfde plaats. De oorspronkelijke kerk stortte in 1612 tijdens een hevige storm in. De huidige kerk is een protestantse zaalkerk van na de Reformatie. 

De zaalkerk van Grootschermer werd in 1978 grondig gerestaureerd, waarbij men heeft getracht de oude kleuren zoveel mogelijk terug te brengen. Ook het uurwerk werd toen opgeknapt. De wijzerplaat aan de oostzijde is groter dan aan de westkant. Dat is zo omdat de boeren vroeger vanuit de polder de tijd moesten kunnen zien.

Zuideinde 5 | Grootschermer

Museumgemaal Wilhelmina

Het gemaal Wilhelmina vlakbij Schermerhorn is in 1928 officieel in gebruik genomen. Samen met de Emma en Juliana verving het gemaal de molens die sinds 1634 zorgden voor het juiste het waterpeil in de Schermer. Sinds 1995 is het een Museumgemaal en in 2018 is het door de gemeente Alkmaar als monument erkend. Het Museumgemaal is in de zomermaanden in de weekenden te bezoeken. Er wordt regelmatig een kleine tentoonstelling gehouden.

Molendijk 9 | Schermerhorn

Regthuysje van Schermerhorn

’t Regthuysje van Schermerhorn werd in 1766 gebouwd, schuin tegenover de Grote Kerk. Zoals de naam al aangeeft: aanvankelijk werd er vanuit ’t Regthuysje recht gesproken voor de hele regio. Later werd het als woonhuis in gebruik genomen.

In 2019 kocht het echtpaar De Vries het fraaie pandje en ‘t Regthuysje werd in oude staat teruggebracht. Zoveel mogelijk oude elementen werden in ere hersteld. In mei 2022 werd het pand officieel geopend. Het huisje is van juni tot en met september op zondag van 11.00 tot 16.00 uur te bezichtigen.

Westeinde 1 | Schermerhorn

Zwarte Kerkje Zuidschermer

Na de droogmaling van de Schermer in 1634 was er in de polder plaats voor twee kerken. Nadat de kerk in Stompetoren was gebouwd, bleef er voor de kerk in Zuidschermer nog een gering bedrag over. Hiervoor bouwde men dit ‘Zwarte Kerkje’ in de vorm van een stolpboerderij. 

In 1834 werd de kerk grotendeels herbouwd, waarbij het karakteristieke zwarte hout, waaraan het kerkje zijn naam dankt, plaats maakte voor baksteen. In 1790 werd aan de zuidzijde een apart schoolgebouwtje tegen de kerk aangebouwd, dit heeft tot 1900 dienst gedaan als school.

Zuidervaart 22 | Zuidschermer

Fort bij Spijkerboor

Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt een van de grootste forten van de Stelling van Amsterdam, Fort bij Spijkerboor. Het is één van de modernste forten van de Stelling Compleet met twee verdiepingen, kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut. Het fort is regelmatig open voor bezoekers. Een leuk uitje in het prachtige werelderfgoed de Beemsterpolder.

Westdijk 46 | Westbeemster

Noorderpolderhuis

Het Noorderpolderhuis werd rond 1661 gebouwd als dienstwoning voor de molentimmerbaas. In de schuren werd gewerkt aan het onderhoud van de 52 molens die destijds de Schermer drooghielden. In 1744 werd het huis gekocht door het polderbestuur van Waterschap Schermeer en verbouwd tot polderhuis. Aan de zuidkant is het huis in 1752 uitgebreid met een hoger gedeelte, waarin zich de herenkamer bevindt.
 
Rond 1950 werd besloten tot een grote renovatie. Een gedenksteen in de voorgevel herinnert aan de feestelijke heropening. In 2019 werden opnieuw grootscheepse herstelwerken uitgevoerd. In het complex wordt nog altijd vergaderd en ook vindt hier in de herfst het traditionele schouwmaal plaats. Het woongedeelte is in gebruik.

Molendijk 11 | Schermerhorn

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Wandelen in het Land van Leeghwater

Lokale Lekkernijen

Overnachten in het Land van Leeghwater

Historie van het Land van Leeghwater

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.