-

Kaasdragersgilde 425 jaar

AANMELDEN recordpoging kaasproeven

Jubileumjaar Kaasdragersgilde Alkmaar

Vrijdag 15 juni 2018 – Feestelijke kaasmarkt
Wie jarig is trakteert! Op vrijdag 15 juni is de kaasmarkt extra feestelijk met muziek, een verrassing voor het publiek en er wordt iets speciaals onthuld.

Zondag 17 juni 2018 (Vaderdag) - Wereldrecord kaasproeven
*Aanmelden voor de Wereldrecordpoging kaasproeven is niet meer mogelijk*

Over het Kaasdragersgilde

Een Kaasdrager word je niet zomaar. Om toe te mogen treden tot het gilde moet je eerst twee jaar lang Noodhulp zijn. De Kaasvader en de Overman besluiten vervolgens of je lid mag worden, en jezelf een echte Kaasdrager mag noemen. Twee jaar lang hard werken, met als een beloning niet alleen een eervolle baan binnen het gilde. Je krijgt ook nog eens een passende bijnaam.

Benieuwd naar de Kaasdragers en de bijzondere bijnamen?

Hoe ziet een dag van een Kaasdrager eruit?

Een dag van de Kaasdragers begint vroeg. Om 07:00. En wel stipt om 07:00. Want wie te laat komt ziet zijn naam verschijnen op het schandbord en betaalt een boete bij de Kaasdrager met de bijnaam 'De Beul'.

Voordat de Kaasmarkt kan beginnen gaan eerst de Zetters aan de slag. Zij moeten de kazen uit de vrachtwagens halen. Om 09:45 komen alle Kaasdragers bij elkaar in het Waaggebouw, en vertelt de Kaasvader wat ze kunnen verwachten die dag. Hij vertelt hoeveel kaas er op het Waagplein ligt, en of er nog bijzonderheden zijn. 

Om 10:00 luiden ze de bel, en gaat de kaasmarkt van start. De Kaasdragers lopen met speciale kaasberries over de markt naar het Waaggebouw. Dit is een zware klus. Er liggen gemiddeld zo'n 8 kazen op een berrie, die samen wel 160 kilo kunnen wegen! 

Er zijn vier verschillende groepen binnen het gilde, de vemen. Elke week hebben drie vemen dienst. Maar geen dienst hebben, betekent niet dat je thuis op de bank kan gaan zitten. De Kaasdragers die geen dienst hebben helpen de Zetters bij het lossen, of vallen in bij een ander veem. 

Nadat de kazen zijn gewogen gaan de Ingooiers aan de slag. Zij laden de kazen over van de berries op houten handkarren waarmee ze de kazen vervolgens weer afvoeren. 

 

Wil je ook een keer een Kaasmarkt bezoeken? 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.