Van Gogh komt naar Alkmaar

Stad beleeft met creatieve en culinaire programmering de unieke expositie Van Gogh en zijn tijdgenoten

Voor het eerst zijn er in Alkmaar vijf originele werken te zien van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Normaal zijn deze werken verspreid over de hele wereld, vanaf 29 april hangen ze samen in Stedelijk Museum Alkmaar. De werken zijn het pronkstuk in een grote expositie over de inspiratie van De Bergense School. Met een uitgebreid programma getiteld ‘Gogh & Friends in Alkmaar' betrekt Stedelijk Museum Alkmaar de stad en haar bewoners en (inter)nationale bezoekers bij de unieke kans om wereldberoemde kunstwerken van Van Gogh, Cézanne, en Le Fauconnier te bewonderen in Alkmaar.


Met kleurrijke activiteiten en evenementen verspreid door de stad wordt publiek betrokken bij het invloedrijke werk van Van Gogh en zijn tijdgenoten dat een zomer lang te zien is in Alkmaar.  Horeca, winkeliers en culturele instellingen sluiten aan met menu’s, muziek en workshops geïnspireerd door van ‘Van Gogh & Friends’.

Belluider Lieuwe van Gogh
Vrijdag 28 april luidt kunstenaar Lieuwe van Gogh, verre nazaat van Van Gogh, de kaasbel op de Alkmaarse Kaasmarkt. Zaterdag 29 april opent de expositie in het Stedelijk Museum Alkmaar met een openbaar muzikaal evenement op het Canadaplein. Lokale zangkoren brengen al aardappel schillend het plein in Franse sferen. Deze dag is het museum tussen 15:00 en 17:00 uur gratis te bezoeken.

Heel Alkmaar kleurt geel
Begin mei ontvangt heel Alkmaar een zakje zonnebloemzaadjes op de deurmat. Bewoners doen met de gratis zaadjes mee aan de wedstrijd wie de langste zonnebloem laat groeien. Bezoekers kunnen speciale Van Gogh hotelarrangementen boeken bij hotels en B&B ’s met thematische overnachting en passend Van Gogh-diner. Alkmaarse restaurants treden in de foodsporen van Van Gogh en zetten gerechten op de kaart geïnspireerd op de werken uit de expositie.

Met Van Gogh in hogere sferen
Deelnemers van het stadsprogramma maken kans op een unieke ballonvaart in een spectaculaire Van Gogh luchtballon boven Alkmaar. De enorme ballon in de vorm van het bekende hoofd van de schilder maakt eenmalig een vlucht boven de kaasstad met de winnaar van de #vangoghinalkmaar wedstrijd. Door het delen van de mooiste foto of video online maak je kans op de bijzondere vlucht met Van Gogh.

Kijk voor het volledige programma en informatie op vangoghinalkmaar.nl en de Uitagenda van Alkmaar Prachtstad en volg op social media @alkmaarprachtstad en @vangoghinalkmaar. 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.