Start Alkmaar Ontzet 450 jaar

Pers is van harte uitgenodigd voor de feestelijke start van  Alkmaar Ontzet 450 jaar op 8 oktober om 13.50 uur op het Canadaplein.
 
Heel Alkmaar herdenkt en viert een jaar lang Alkmaar Ontzet 450 jaar. 
Op zaterdagmiddag 8 oktober is de start van het herdenkings- en vieringsjaar van Alkmaar Ontzet 450 jaar. Op het Canadaplein geven om 13:50 uur burgemeester Anja Schouten en Frits Westerkamp, voorzitter 8 October Vereeniging, het startsein van dit herdenkings- en vieringsjaar door het onthullen van een kunstwerk. 

450 jaar verbeeld  
Het kunstwerk bestaat uit twee delen die samen één boodschap hebben, het gezamenlijk herdenken en vieren van Alkmaar Ontzet 450 jaar. Het dubbele canvas van 4 bij 2 meter verbeeldt de 4 V’s die daarbij horen; Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid. 

Kunst als verbinding 
Kunstenaars Maureen Kolhoff en Sonya Trokhymchuk hebben samengewerkt aan deze verbeelding van Alkmaar Ontzet 450 jaar. Maureen Kolhoff is een street art artiest. Zij is gespecialiseerd in het maken van 3d tekeningen en maakt deze op kunstfestivals door heel Europa.  Sonya Trokhymchuk is een jonge kunstenares uit Oekraïne die onlangs voor de oorlog is gevlucht. Dankzij Stichting Talent and Dreams (STAD) zijn deze twee kunstenaars bij elkaar gebracht.  Na de onthulling wordt het kunstwerk in het jubileumjaar op verschillende plekken in Alkmaar tentoongesteld.  

Burgemeester Anja Schouten over Alkmaar Ontzet 450 jaar “Ik was er als kind al bij. Alkmaar Ontzet is een feest voor en door alle Alkmaarders. Het komend jaar vieren we en staan we stil bij 450 jaar Ontzet. Ik nodig alle Alkmaarders uit een bijdrage te leveren aan het jaarprogramma. Er is nog budget beschikbaar. Zo maken we er samen een onvergetelijk jubileumjaar van. In heb er in ieder geval heel veel zin in”. 

Voorzitter Frits Westerkamp over een jaar lang feest “Met het onthullen van dit bijzondere kunstwerk zetten we de toon voor de komende feestelijkheden. Samen voeren we plannen uit die de stad mooier maken. We vieren vanaf vandaag een jaar onze geschiedenis. Ik verheug me op veel waardevolle en feestelijke momenten in dit jubileumjaar.”  

De onthulling van het kunstwerk wordt met een krachtig spoken word optreden van Roxmana van een extra impuls voorzien.  

OPROEP VOOR ALLE ALKMAARDERS  
Denk en doe mee  

Heb je een idee voor een activiteit, project of event voor Alkmaar Ontzet 450 jaar? Er is geld beschikbaar om samen een jaar lang in Alkmaar het Ontzet te vieren en/of te herdenken. Inwoners, verenigingen, stichtingen, instellingen, ondernemers, scholen en clubs worden gevraagd hun ideeën in te dienen vanaf 3 oktober.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.