Stadswandeling Alkmaar Ontzet - Dé Kaaskoppenwandeling

Wist jij dat de term kaaskop is ontstaan tijdens het beleg 450 jaar geleden? Alkmaarders verdedigden zich vanaf de stadswallen met helmen op hun hoofd. Bij gebrek aan echte helmen droegen zij kaasmallen waarin kazen geperst werden, ook wel kaaskoppen genoemd. En zijn de blauwe stenen in de bestrating van de Gedempte Nieuwesloot je al eens opgevallen? Deze refereren naar de verdedigingsgracht die de stadsgrens vormde ten tijde van het Beleg en Ontzet.

 

Meer van dit soort ‘overblijfselen’ uit de tijd van het beleg vind je rond en door de stad. Wegens het 450-jarig jubileum van Alkmaar Ontzet is nu een speciale Ontzetwandeling tot stand gekomen. Tijdens de wandeling, een samenwerking tussen Alkmaar Store (VVV) en Alexandra Honings (Stadsgids Alkmaar), word je meegenomen in het verhaal van het Ontzet van Alkmaar in 1573.

 

’In een kleine anderhalf uur loop je langs historische gebouwen en plekken waar de geschiedenis nog goed te zien is. Gezamenlijk met de uitleg die je in de route-folder vindt is dit echt een tot de verbeelding sprekende route. Leuk voor zowel bezoekers als Alkmaarders zelf!’’ Miranda Tonkes, Alkmaar Store (VVV)

 

De realisatie van deze route is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Stimuleringsfonds Alkmaar. Vanwege de viering van Alkmaar Ontzet 450 jaar is de route tot en met 8 oktober 2023 tijdelijk verkrijgbaar voor maar €1,00 bij de Alkmaar Store (VVV) in het Waaggebouw. De route blijft ook na 8 oktober beschikbaar tegen de reguliere prijs van €2,50. Naast deze Ontzetwandeling wordt Alkmaar Ontzet 450 jaar met een uitgebreid aanbod aan activiteiten en evenementen gevierd. De speciale UITagenda met het gehele aanbod vind je op www.alkmaarontzet450jaar.nl

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.