Nieuwe stadswandeling volgt vrouwen door de geschiedenis van Alkmaar

De invloed van vrouwen op de loop van de geschiedenis wordt steeds meer zichtbaar. Alkmaar kent veel verhalen van vrouwen die in hun rol als schrijver, bierbrouwer en burgemeester invloed hadden en hebben op de ontwikkelingen in de stad en ver daarbuiten. VVV Alkmaar heeft samen met Alexandra Honings, ‘Stadsgids Alkmaar’, een nieuwe stadswandeling ontwikkelt die voert door de historische binnenstad. Hierin staan opmerkelijke en invloedrijke vrouwen van Alkmaar centraal.

Trotse burgermeester
Dankzij de stadswandeling ‘Vrouwen van Alkmaar’, verrijkt met oude bekende en nieuwe gezichten, wordt het verhaal van de stad op een andere manier aan elkaar geregen. De route is tot stand gekomen dankzij steun van Het Stimuleringsfonds Alkmaar. Het fonds heeft als doel initiatieven die een breed en gezamenlijk belang dienen te ondersteunen.

Op Internationale Vrouwendag, woensdag 8 maart 2023, wordt de stadswandeling gelanceerd.
Het eerste exemplaar is door stadsgids Honings en Miranda Tonkes , manager van de Alkmaar Store (VVV), overhandigd aan burgemeester Anja Schouten op het Stadhuis. Burgemeester Schouten zegt; “Het is een eer om deel uit te maken van deze verzameling verhalen over Alkmaarse vrouwen. Met deze stadswandeling heb je een kleine geschiedenisles over Alkmaar en haar sterke vrouwen in handen.”

Met andere ogen
De route leidt langs bekende en minder bekende locaties en laat de wandelaar stilstaan bij verschillende gebouwen, woonhuizen en standbeelden. Ontdek de fotostudio van de zusters Vlaanderen op de Oudegracht en loopt over de unieke archeologische vindplaats van onder andere Brecht van Alcmaer, gesneuveld tijdens het Alkmaars Ontzet in 1573. Bezoek de plek waar bierbrouwer Gerritje Damman haar tapperseed aflegde en beloofde geen dunbier te schenken en bekijk de inspiratie voor het werk van de bekende Alkmaarse schrijfster Simone van der Vlugt.

De route is verkrijgbaar voor €2,50 bij de Alkmaar Store (VVV) op het Waagplein en in de webshop van de Alkmaar Store (VVV), vvvwebshop.nl. De wandeling duurt ongeveer 1 uur en een kwartier en is 3,2 km lang. De stadswandeling kan op aanvraag ook met ‘Stadsgids Alkmaar’ gelopen worden.

Van links naar rechts: Stadsgids Alkmaar Alexandra Honings, Burgemeester Anja Schouten en Alkmaar Store (VVV) Manager Miranda Tonkes.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.