Op de fiets naar het Rijk der Duizend Eilanden en Gemaal 1879

Ontdek regio Alkmaar met de nieuwe fietsroutekaart

Fietsliefhebbers opgelet; bij de VVV’s in de regio zijn twee nieuwe routes, die heel handig op één kaart verkrijgbaar zijn, verschenen: de Stad, Dijk en Waardroute en de Bos en Polderroute.  Deze fietsroutekaart voert via het bekende knooppuntennetwerk langs bijzondere natuurplekjes en erfgoed door de gehele regio. Op initiatief van Regio Alkmaar en in samenwerking met VVV Alkmaar is deze kaart vol interessante informatie en mooie foto’s uitgegeven. 

Vanuit Alkmaar neemt de ene route de fietser mee richting Dijk en Waard en de andere koerst door Heiloo en Uitgeest. Miranda Tonkes, manager VVV Alkmaar, reikte het eerste exemplaar van de Fietsroutekaart Stad, Dijk en Waardroute en Bos en Polderroute uit aan wethouder Rob Opdam (gemeente Heiloo), wethouder Falco Hoekstra (gemeente Dijk en Waard) en wethouder Robert te Beest (gemeente Alkmaar) bij Landgoed Willibrordus.

“We zijn heel blij dat in samenwerking met de verschillende gemeenten deze mooie route tot stand is gekomen. Zo kunnen bewoners én bezoekers op een heel toegankelijke en gezonde manier deze veelzijdige regio nog makkelijker ontdekken,” zegt wethouder Te Beest. 

Wethouder Opdam vult aan: “Deze eeuwenoude verhalen en de bijzondere plekken in de regio zijn een genot om te bekijken en van te leren. Al fietsend word je elke keer weer verrast door al dat prachtige groen. De routekaart is een mooie manier om de regio al per fiets te leren kennen”.

Ook Falco Hoekstra, wethouder toerisme bij de gemeente Dijk en Waard, vindt dit een mooi initiatief. “In onze regio is zoveel moois te zien. Door deze routes worden verschillende gemeenten nog beter verbonden. Vanuit Alkmaar kunnen fietsers zo via een veelzijdige route bijvoorbeeld het Rijk der Duizend Eilanden, de havens en de rijke cultuurhistorie van Dijk en Waard ontdekken.”

De fietsroutes zijn samen op één kaart te verkrijgen voor € 2,50 bij VVV Alkmaar, VVV Heiloo VVV Langedijk en Museum BroekerVeiling, diverse toeristische locaties in de regio of online via www.vvvwebshop.nl.
De VVV/informatiepunten zijn de opstappunten voor de fietsroutes.

 

Stad, Dijk en Waard Route - 37 km
De fietsroute brengt de fietser vanuit Alkmaar door de veelzijdige gemeente Dijk en Waard, een gemeente die is ontstaan uit een fusie tussen de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. Deze fietsroute voert je onder andere langs het Noord-Hollands kanaal, door dijkdorpjes, door polders en het bijzondere Rijk der Duizend Eilanden. 

Rijk der Duizend Eilanden 
Het Rijk der Duizend Eilanden is een moerasachtig gebied wat oorspronkelijk bestond uit meer dan 15.000 eilandjes. Dit is ontstaan door het uitgraven van vaarsloten door de bewoners. De grond die overbleef werd gebruikt om eilandjes te creëren waar groente op verbouwd werd en waar het vee op kon grazen. Tegenwoordig zijn er nog zo'n 1.000 eilandjes over. Een deel hiervan wordt bewoond, de rest behoort toe aan het unieke natuurgebied en landschapsreservaat Oosterdel. De fietstocht voert langs de Noorderplas. Geniet op een van de bankjes van het uitzicht over het water of neem een verkoelende duik.

Bos en Polder Route – 35 km
De fietsroute vanuit Alkmaar in zuidelijke richting brengt de fietser naar een prachtig stukje Noord-Holland. Door het bosrijke Heiloo, met haar drie landgoederen en het Heiligdom Onze Lieve Vrouwe ter Nood, naar Limmen, met de Hortus Bulborum die zeker een bezoekje waard is. Door het unieke landschap langs het Alkmaardermeer naar Akersloot en door de polders voert deze route weer terug naar Heiloo.

Gemaal 1879 
Gemaal 1879 is gebouwd in neoclassistische stijl. Eerst als stoomgemaal en later met een elektrisch aangedreven vijzel. In 1990 is het gebouw en de installatie vervangen door een automatisch werkend en eventueel op afstand aangestuurd poldergemaal. Op zondagen kan je de expositie Canon waterstaatgeschiedenis van Holland boven het IJ en werken van wisselende kunstenaars bezoeken.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.