Leeghwaterroute en Pontjesroute vernieuwd

Fietsliefhebbers kunnen genieten van twee vernieuwde fietsroutes, die nu op de voor- en achterkant van één kaart verkrijgbaar zijn: de Land van Leeghwaterroute en de Pontjesroute. Onderweg kom je alles te weten over het ontstaan van de verschillende landschappen die je passeert. 

De routes zijn speciaal vernieuwd voor het themajaar Ode aan het Landschap, waarin een jaar lang het Nederlandse landschap in de schijnwerpers wordt gezet. 

“Omdat wij sinds kort de marketing doen voor Castricum, Bergen en Alkmaar hebben wij de mooiste punten uit onze regio met elkaar verbonden in deze vernieuwde fietsroutes en het resultaat is prachtig; schoonheid houdt namelijk niet op bij gemeentegrenzen en wij hopen dat deze nieuwe routes ook mensen aanmoedigen in onze regio op ontdekkingsreis te gaan,’ vertelt Ger Welbers, directeur Hart van Noord-Holland regio- en stadsmarketing.

Ron de Haan, wethouder toerisme en recreatie bij de gemeente Castricum vindt het een mooi initiatief. “In onze regio is zoveel moois te zien - en het landschap leent zich perfect voor fietstochten. Het gevarieerde landschap in de regio is uniek, zoals het landschap tussen de zout- en zoetwaterkust. We stimuleren slow toerisme om van de landschappen ook echt te kunnen genieten en het te beleven”.

Daarnaast hebben de vernieuwde fietsroutes een belangrijke functie, aldus de Alkmaarse wethouder Pieter Dijkman: “Ze zorgen ervoor dat mensen zich verspreiden in de regio en niet alleen concentreren in de stad of bij de kust. Zo is het genieten voor iedereen van het landschap en de rust.” 

Land van Leeghwaterroute
De route van 47 kilometer voert de fietser langs lange rechte wegen en sloten en over slingerende dijkjes door pittoreske dorpjes als Schermerhorn, De Rijp, Driehuizen en Middenbeemster. Fietsend door het prachtige landschap ontdek je de authentieke dorpen en maak je kennis met het bijzondere verhaal van dit gebied. Onderweg kom je diverse bezienswaardigheden tegen - van de Museummolen tot Museum In ‘t Houten Huis en van Fort Spijkerboor tot het kleinste snoepwinkeltje (5,4 m︁²) van Nederland: Bram en Aagie.

Pontjesroute
De Pontjesroute rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer brengt de fietser door een bijzonder mooi stukje Noord-Holland, met mooie vergezichten en pittoreske dorpen. De route verbindt Alkmaar en Castricum via De Rijp en Akersloot. Het prachtige Alkmaarder- en Uitgeestermeer is het enige meer in onze provincie dat niet is drooggemalen in de 17e eeuw. Je steekt maar liefst vier keer het water over met een pontje, waarbij je soms zelf de lier ter hand moet nemen! 

De fietsroutes zijn vernieuwd in samenwerking met de Gemeente Alkmaar, Stichting Hart van Noord-Holland regio- en stadsmarketing, VVV De Rijp en Stichting Land van Leeghwater. De vernieuwde routes zijn samen op één kaart te verkrijgen voor € 2,50 bij VVV Alkmaar, VVV De Rijp, VVV Beemster en het informatiepunt in Castricum. Ook kan de route online worden besteld via www.vvvwebshop.nl. De VVV/informatiepunten zijn tevens opstappunten voor de fietsroutes.

Foto: Overhandiging vernieuwde fietsroute door Ger Welbers aan de wethouders Pieter Dijkman en Ron de Haan.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.