Marjolijn in het klein

In quarantaine op 20m²

Door de coronamaatregelen zaten mensen noodgedwongen veel meer thuis dan voorheen. Voor de één is dat ongetwijfeld wat makkelijker dan voor de ander. Sinds mei 2016 woont Marjolein met haar kat Hella in een Tiny House op het terrein bij de Gasfabriek in Alkmaar. Hoe heeft zij de coronamaatregelen ervaren?

’Nou, ik ben ZZP’er dus de coronamaatregelen hebben wel degelijk invloed op me’, geeft Marjolein aan. ‘Ik geef lezingen en gastlessen over de Tiny House beweging en die werden allemaal gecanceld. Dat had voor mij de grootste invloed. Maar ik werkte al veel vanuit huis, dus dat was ik wel gewend. Ik hou echter van mijn huis en heb een hele fijne tuin, dus er zijn heel wat beroerdere plekken waar je opgesloten kunt zitten in de coronatijd dan waar ik woon.

’Verlangen naar haar vroegere woonsituatie doet ze dan ook niet. ‘Ik woonde voorheen in een rijtjeshuis in Langedijk en dat was best een groot huis voor mij alleen.' Het was in een nieuwbouwwijk, met weinig natuur en ik wilde graag meer bomen en vogels om me heen. Gewoon een klein huisje, met een tuintje waar ik lekker kan tuinieren.’

’Wat ik ook heel belangrijk vind, is om mijn ecologische footprint te verkleinen. Ik wilde een huis dat me zou stimuleren om minder energie, water en spullen te verbruiken. Vandaar mijn keuze. Maar maak je geen zorgen hoor. Ik heb dan wel iets minder opslagruimte, maar ik kan gerust voor een week boodschappen in huis halen’, lacht ze.

Klein wonen in een buurtje met gelijkgestemden biedt volgens Marjolein ook voordelen, zeker in zo'n gekke tijd. ‘We zijn verenigd in een wooncoöperatie en delen een gemeenschappelijke tuin en berging. Je hebt meer contact met elkaar dan in de gemiddelde buurt en kunt makkelijker spullen delen, maar ook elkaar helpen.’

 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.