Update Coronavirus

Vanwege COVID-19 zijn er verschillende maatregelen getroffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Deze gelden ook voor Alkmaar. Deze pagina houden we zo goed mogelijk bij. Houd ook de kanalen van de gemeente, culturele organisaties, horeca, winkels en organisatoren in de gaten over updates over hun eigen maatregelen.

Raadpleeg de Whatsapp Druktemeter
Bezorgen in Alkmaar

Alkmaar: gastvrij & veilig

De lockdown in Nederland wordt de komende weken versoepeld.

Samen met de ondernemers doen we er alles aan om je ook in deze periode gastvrij te ontvangen & fijn en veilig te laten voelen in de stad. Daarom hebben we het volgende voor je geregeld:

 • Plan je bezoek door gebruik te maken van de Druktemeter WhatsApp. Zo weet je precies wanneer het rustig of druk is in de stad
 • Duidelijke communicatie in de stad om 1,5 meter afstand van elkaar te houden d.m.v. wachtrijmanagement en looproutes
 • Cityhosts staan in de stad om je te wijzen op de spelregels
 • Gratis toilet op het Waagplein en Kerkplein
 • Winkeliers en horeca-ondernemers doen er alles aan om je zo veilig mogelijk te laten genieten van Alkmaar
 • Gratis bewaakte fietsenstalling bij Canadaplein, zodat je vrije doorgang hebt in de straten

Klik hier voor de meest gestelde vragen en actuele informatie over COVID-19.

Druktemeter

Met de druktemeter via Whatsapp worden bezoekers aan de binnenstad van Alkmaar geholpen om drukte te mijden. De kleur van de profielfoto geeft het volgende aan:

 • Groen: het is rustig, bezoek is geen probleem.
 • Geel: je kunt het winkelgebied bezoeken, maar op plekken kan het drukker zijn.
 • Oranje: het is druk en er zijn wachtrijen. Je kunt beter op een ander tijdstip komen.
 • Rood: het is te druk. Advies: kom niet, kies een andere dag of een ander tijdstip.

Het is ook mogelijk om zonder WhatsApp te zien hoe druk het in de binnenstad is door het druktestoplicht te raadplegen.

Horeca

Vanaf zaterdag 5 juni mag de Alkmaarse horeca tussen 6:00 en 22:00 uur onder voorwaarden zowel buiten als binnen weer gasten ontvangen. 

Voorwaarden binnen:

 • Het maximaal aantal gasten binnen is 50
 • Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan.
 • Maximaal 4 personen aan een tafel. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel.
 • Er wordt gewerkt in shifts. Gasten arriveren dus op een vast tijdstip. Er zijn maximaal 2 shifts per tafel per avond tussen 18.00 en 22:00 uur mogelijk. 
 • Een reservering, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht.
 • Hygiënemaatregelen worden nageleefd

Voorwaarden buiten:

 • Het maximaal aantal gasten op een terras is 50
 • Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan.
 • Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel.
 • Hygiënemaatregelen worden nageleefd

Bij veel restaurants kun je jouw favoriete gerecht nog steeds afhalen of thuis laten bezorgen. Wil je weten welke? Wij geven je een overzicht waar je eten en drinken kunt bestellen.

Winkelen

Vanaf 5 juni mogen alle winkels weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals:

 • een maximaal aantal bezoekers in een winkel (1 klant per 10 m2);
 • winkel zo veel mogelijk alleen;
 • het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.

Ook mogen warenmarkten voor niet-essentiële producten open op 1,5 meter afstand. Bekijk hier de markten in Alkmaar.


​Veel winkels bedenken ook creatieve oplossingen om de aankoop bij je thuis te brengen. Kijk hier voor winkels die thuisbezorgen en/of waar je kunt afhalen.

Evenementen

Vanaf 5 juni zijn evenementen met vaste zitplaatsen (‘geplaceerd’) onder voorwaarden weer mogelijk.

 • Zonder Coronatoegangsbewijzen zijn er maximaal 50 personen toegestaan.
 • Met toegangstesten gaat het om maximaal 100% van de geplaceerde capaciteit op 1,5 m afstand.

Evenementen na 30 juni

 • Het openingsplan staat evenementen weer toe na 30 juni (ook kermisexploitanten kunnen vergunningen aanvragen voor een kermis na 30 juni). 
 • Evenementen zonder zitplaats zijn nog niet toegestaan.
 • Ook zijn er nog Fieldlab evenementen waarbij onderzoekers bekijken hoe evenementen weer veilig kunnen worden georganiseerd.

Bijzondere gebeurtenissen:

 • Bij een uitvaart mogen er maximaal 100 mensen aanwezig zijn.
 • Bij een bruiloft mogen er maximaal 50 mensen aanwezig zijn.

Culturele instellingen

Vanaf 5 juni mogen musea en bibliotheken jou weer ontvangen.

Bibliotheek Alkmaar
Gelukkig is het weer mogelijk om de vestigingen Alkmaar Centrum en de Mare, Overdie, Oudorp, De Rijp en De Schermer te bezoeken voor het uitzoeken, lenen en inleveren van materialen. Ook is het gebruikmaken van werk- en studieplekken in de vestigingen vanaf 1 juni weer mogelijk (reserveren vooraf is verplicht). Bekijk hier de maatregelen van de bibliotheek.

Museum en Beeldentuin Nic Jonk
Museum en beeldentuin Nic Jonk is op afspraak te bezoeken. Je kunt dagelijks reserveren van 10:00 tot 17:00 uur via 0299-671560 / 06-53325569 of info@nicjonk.nl.

Stedelijk Museum Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar is vanaf 5 juni op dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend (reserveren is verplicht). Kijk hier voor meer informatie over het museum en de tentoonstellingen.

Biermuseum de Boom
Het Nationaal Biermuseum opent binnenkort ook haar deuren weer! Via Facebook en de website houden ze jou op de hoogte over de heropening.

Het Kaasmuseum
Het Hollands Kaasmuseum is vanaf 5 juni geopend voor publiek. De kaartverkoop gaat voorlopig uitsluitend via de VVV Alkmaar bij de ingang van het Kaasmuseum. In verband met de beperkte beschikbaarheid adviseren wij je vooraf kaarten te reserveren via de balie van de VVV of telefonisch: 072 511 4284 / +31725114284.

De Museummolen
Museummolen Schermerhorn is (vanaf 5 juni) open voor bezoek. Je kunt de molen van onder tot boven bekijken en precies zien hoe een watermolen werkt en zie je hoe mensen vroeger in een poldermolen leefden en werkten
Je kunt natuurlijk wel langs de imposante molen fietsen! Kijk hier voor mooie routes.

Museum in 't Houten Huis
Vanaf 5 juni ben je in Museum In 't Houten Huis weer dagelijks welkom tussen 11:00 en 17:00 uur (m.u.v. maandag)
Om zeker te zijn van toegang adviseren wij te reserveren via de website.

TAQA Theater de Vest
Ook bij TAQA Theater de Vest kun je vanaf 5 juni weer genieten van prachtige en diverse voorstellingen. Duik via de website snel de agenda in en plan jouw avondje uit.

Grote Kerk
De Grote Kerk gaat 5 juni ook weer open. Verwacht tentoonstellingen, ensembles, concerten en meer. Toegang is gratis, maar vooraf reserveren is verplicht.

Podium Victorie
Ook de agenda van Podium Victorie staat vanaf 10 juni weer gevuld met nieuwe en gave optredens. Bekijk hier het programma.  

Uitjes

Zwembaden
Hoornse Vaart: je kunt weer banenzwammen in het 50-meterbad, ze laten maximaal 50 personen per uur toe. Daarnaast gaan de groepslessen en het recreatieve zwemaanbod vanaf 7 juni van start. Het is verplicht om vooraf een ticket te kopen/reserveren voor de activiteiten in het zwembad. 

De Hout: vanaf 8 juni starten de groepslessen weer. Bekijk hier wanneer en welke groepslessen ze aanbieden en wanneer ke kunt banenzwemmen. Het is niet noodzakelijk om vooraf te reserveren voor een activiteit. 

VUE bioscoop
Vue Alkmaar opent haar deuren vanaf 5 juni om 12.00 uur weer voor jouw filmavondje. Wil je zeker zijn van een plek? Reserveer dan zeker vooraf!

Filmhuis
Het Filmhuis mag jou vanaf 5 juni weer ontvangen. Donderdag 3 juni gaat de online ticketverkoop van start en zaterdagochtend vanaf 10:00 uur vertonen ze al de eerste films. Of je nu gaat voor Oscarwinnende films als Nomadland, juist de muziek in films ontzettend hebt gemist, of geniet van al het moois wat Nederland op filmgebied te bieden heeft, je zit altijd goed bij Filmhuis.

VVV Alkmaar
VVV Alkmaar in het mooie Waaggebouw heeft de deuren weer geopend! Kom langs voor Alkmaarse producten, tips voor je bezoek of mooie fiets- en of wandelroutes. Natuurlijk kun je je favoriete Alkmaarse producten ook kopen in de webshop.

Sporten
In coronatijd mag iedereen weer onder voorwaarden binnen en buiten sporten. De maatregelen die er nog zijn om besmettingen te voorkomen, hangen voor een deel af van de leeftijd van de sporters:

 • Kinderen tot en met 17 jaar: voor binnen en buiten gelden geen beperkingen. Sporten in groepsverband is toegestaan. Wedstrijden zijn toegestaan, onderling en wedstrijden tegen andere clubs.  Bij wedstrijden en trainingen mag geen publiek aanwezig zijn.
 • Volwassenen vanaf 18 jaar: binnen en buiten is sporten met maximaal 50 personen in groepsverband toegestaan (excl. personeel). Als het nodig is voor de sportbeoefening is 1,5 meter afstand houden niet verplicht. Onderlinge wedstrijden alleen tussen sporters van dezelfde club toegestaan. Er mag geen publiek aanwezig zijn bij wedstrijden en trainingen.

Hortus Alkmaar
Hortus Alkmaar is voorlopig alleen op afspraak geopend (tot 5 juni). Je bent met één andere persoon samen van harte welkom. Uiteraard gelden er wel maatregelen. Boek hier jouw afspraak. Het terras is vanaf 28 april open onder de geldende voorwaarden. Bekijk hier ook het activiteitenprogramma.

Speelparken
Ook jumpen bij Jumpskillz kan weer! Vanaf 12 juni opent ook Monkeytown Alkmaar opnieuw. Speeltuin OKB en Speeltuin ‘t Span zijn ook open.

Hotels

De hotels en accommodaties zijn gewoon geopend. Gemeenschappelijke ruimtes zijn echter gesloten. Gasten kunnen alleen eten bestellen en afhalen.

 

Stimuleringsfonds

Het Stimuleringsfonds Alkmaar financiert ideeën die vanuit het hart van Alkmaar komen en de stad veerkrachtiger maakt.

Om Alkmaar sterk, gezond en veilig uit het corona-tijdperk te laten komen is jouw denkkracht nodig!

De Nederlandse maatregelen

Basisregels voor iedereen

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Naleving van de belangrijkste basisregels blijft belangrijk. Voor iedereen geldt:

 • Was vaak je handen
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen
 • Werk zoveel mogelijk thuis 
 • Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte

Bekijk het stappenplan van het kabinet hier.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Bezorgen in Alkmaar

Winkels die thuisbezorgen

restaurants die thuisbezorgen

Ontdek je eigen stad

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.