-

Alkmaarse kaasmarkt internationaal uitgezonden op National Geographic

Op zondag 17 september om 21:30 uur zie je de kaasmarkt zoals je hem nog niet eerder hebt gezien. National Geographic komt in het nieuwste seizoen van Europe From Above met een speciale Benelux aflevering waarin een aanzienlijke rol is weggelegd voor de Alkmaarse Kaasmarkt. De documentaireserie wordt internationaal uitgezonden en zal ook te zien zijn via streamingdienst Disney+.  

‘From above the wheels of cheese appear like little golden suns that rise over the grey cobblestones’. De warme stem van de Engelstalige voice-over vertelt het verhaal van de eeuwenoude Alkmaarse traditie alsof het een waar sprookje betreft. De begeleidende audio en beelden versterken dat gevoel nog eens extra met pakkende close-ups en indrukwekkende drone-shots van de Waagtoren, kaaszetters in de vroege ochtend en dribbelende kaasdragers met berries vol kazen. 

De documentairemakers bezochten Alkmaar in september 2022 waar zij in samenwerking met citymarketingorganisatie Alkmaar Marketing deze bijzondere beelden van de grootste en oudste kaasmarkt ter wereld schoten. Het hele verloop van de kaasmarkt wordt in beeld gebracht, van de opbouw om 07:00 uur tot aan het wegdragen van de kazen na het weegmoment en de ‘verkoop’. Een historisch tafereel met enorme waarde voor de stad en haar inwoners, nu te aanschouwen door mensen over de hele wereld. 

‘De kaasmarkt behoort tot immaterieel erfgoed en is een grote publiekstrekker voor de stad. Deze samenwerking met National Geographic is een geweldig podium voor Alkmaar als handelsstad! We dragen de kaasmarkt dan ook met trots uit en laten graag zien wat Alkmaar nog meer te bieden heeft.’ – Melanie Goudsblom, marketingmanager Alkmaar Marketing. 

Naast de Alkmaarse kaasmarkt worden er prachtige beelden getoond van een gigantisch bloementapijt in Brussel, een enorm miljoenenjacht dat door de nauwe Nederlandse wateren op weg naar zee wordt geholpen, de werking van ’s werelds grootste stormvloedkering en nog veel meer indrukwekkende taferelen in de Benelux. 

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.