Alkmaar luidt met Karsu het Hollandse kaasmarktseizoen in

De Kaasmarkt van Alkmaar heeft op vrijdag 31 maart met Karsu het Hollandse kaasmarktseizoen ingeluid. De eeuwenoude Alkmaarse Kaasmarkt heeft een unieke rol in het uitdragen en behouden van de traditionele kaashandel. Met het luiden van de Kaasbel om 10.00 door internationale zangeres Karsu is het seizoen van start gegaan. De leden van het 430 jaar oude Kaasdragersgilde laten een seizoen lang hun kennis en kunde van het kaasdragersvak zien onder leiding van Kaasvader Willem Borst.

Burgemeester Anja Schouten is trots op de traditie die plaatsvindt in de Noord-Hollandse gemeente; “Met de opening van het landelijke seizoen door de Kaasmarkt laat Alkmaar zien dat ze waarde hecht aan haar tradities. Het luiden van de bel is het startschot voor een drukbezocht evenement dat kenmerkend is voor de stad. Met Karsu als eerste belluider hebben we de eer om een internationale ster te verwelkomen die zich met hart en ziel inzet voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije.”

Eerste belluider
Aan zangeres, columnist en 24Kitchen chef Karsu de eer om het landelijke kaasmarktseizoen te openen. Als zangeres is ze wereldwijd bekend om haar unieke mix van pop, jazz en Turkse muziek. Ze trad op in meer dan twintig landen over de hele wereld en heeft haar eigen programma Karsu’s Turkse Keuken op de kookzender 24Kitchen. Haar eerst kookboek Karsu's Kitchen is op nummer 1 binnengekomen in de Bestseller 60. Karsu, die veel familieleden heeft verloren tijdens de aardbeving in Hatay, schenkt de winst van haar kookboek aan de slachtoffers.

“Alkmaar is voor mij de mooiste stad van Nederland, ik ben gefascineerd door de historische gebouwen, knusse straatjes, prachtige grachten en de chille mensen. Het is een eer om de eerste Kaasmarkt van Nederland te openen.”

Bewoners van gemeente Alkmaar zetten zich sinds het voltrekken van de ramp in voor inzamelingsactiviteiten. Bij Eethuis Bodrum stond een rij Alkmaarders voor de deur om hun lokale actie te steunen. Gemeente Alkmaar stort per bewoner €1.- op Stichting Giro 555 om de hulpverlening in de rampgebieden te ondersteunen.

Oudste en eerste Kaasmarkt
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593 en Het KaasdragersGilde geldt sinds 2017 als immaterieel erfgoed. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is elke vrijdagochtend van 31 maart tot en met 29 september 2023 van 10.00 tot 13.00 uur. Rond de markt wordt een sfeervolle ambachtsmarkt vol streekproducten georganiseerd. In juli en augustus vinden de populaire avondkaasmarkten plaats op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.