450 jaar Alkmaar Ontzet: help jij mee om er een onvergetelijk jubileumjaar van te maken?

Het is 2022 – het jaar waarin we zowel 450 jaar Nederland als 450 jaar Alkmaar Ontzet vieren. En jij bent daar als inwoner van Alkmaar, onmisbaar bij!  Wat mag er tijdens dit feestjaar in Alkmaar volgens jou niet ontbreken op de evenementenkalender? Laat je gedachten en wensen horen tijdens de bewonersbijeenkomst in de TAQA Theater De Vest, op maandagavond 27 juni a.s. Wij helpen je om jouw ideeën vervolgens om te zetten in concrete plannen. Geef je daarom op voor de bewonersbijeenkomst via www.alkmaarontzet450jaar.nl, want alleen als we weten waar de bewoners behoefte aan hebben, kunnen we ervoor zorgen dat dit feestjaar in alle opzichten succesvol wordt.

De geboorte van Nederland
Dit jaar is het 450 jaar geleden dat er sprake was van hét keerpunt in de geschiedenis van Nederland. 1572 wordt namelijk gezien als ‘de geboorte van Nederland’. Een belangrijk jaar in de Tachtigjarige oorlog (1568-1648), want toen begon de grote opstand tegen de Spanjaarden. Elke stad in Nederland speelde hierin zijn eigen rol en heeft zijn eigen herinneringen. Ook Alkmaar was – mede door haar gunstige ligging, een waardevolle stad in de strijd. 450 jaar vrijheid is het waard bij stil te staan en daarom wordt er landelijk veel aandacht besteed aan 1572.

Alkmaar Ontzet 450 jaar
Ook in Alkmaar wordt stilgestaan bij de viering van de geboorte van Nederland. Op 8 oktober 1573 was het beleg van Alkmaar namelijk voorbij. Voor het eerst waren opstandelingen erin geslaagd de vijand te weerstaan, vandaar de spreuk ‘Bij Alkmaar begint de victorie’. Voor Alkmaar ligt dus ook een andere mijlpaal in het vooruitzicht: 8 oktober 2023, waarbij we 450 jaar Alkmaar Ontzet vieren. Besloten is om deze twee jubileumjaren naadloos op elkaar te laten aansluiten waarbij het uitgangspunt is dat in 2023 de grootste festiviteiten plaatsvinden en dat 2022 dient als een ‘rode loper’ naar 2023 toe. Het belooft een jaar te worden die we uitgebreid vieren, waarbij naast heel veel gezellig evenementen, uiteraard ook aandacht is voor herdenkingen.

Daarom viert en herdenkt Alkmaar - van 8 oktober 2022 tot en met 8 oktober 2023, een jaar lang het 450-jarig Alkmaar Ontzet. Een bijzondere samenwerking, waarbij de 8 October Vereeniging, Alkmaar Marketing, het Stedelijk Museum Alkmaar en vele anderen de handen ineenslaan. Maar waarbij jij – als inwoner van Alkmaar, natuurlijk óók onmisbaar bent.

Jouw victorie, jouw historie
Want: wat vind jij belangrijk? Wat mag er tijdens dit feestjaar in Alkmaar niet ontbreken op de evenementenkalender? Deel je ideeën en gedachten. Elke ingeving, van losse steekwoorden op een kladblaadje tot een plan dat al wat verder is uitgewerkt, is waardevol voor ons.

Alkmaar Ontzet is namelijk een viering en herdenking waarmee de trots van de Alkmaarders wordt aangesproken. De victorie op de Spanjaarden is misschien wel het belangrijkste element van de collectieve identiteit van Alkmaar. We hebben het hierbij niet alleen over het verleden, maar ook om het Alkmaar van nú en het Alkmaar van de toekomst.

Jouw mening is dus waardevol! Vrijheid is namelijk een groot goed en ook nu nog steeds een relevant thema. Vrijheid vraagt om verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid. Deze vier V’s worden daarom belangrijke thema’s rondom 450 jaar Alkmaar Ontzet. Waar denk jij aan bij deze waarden? Breng jij je buren bijvoorbeeld nader tot elkaar door het organiseren van een expositie of een filmavond? Of loop je al een tijdje rond met een idee voor een lezing, discussieavond of een samenkomst en is dít dus het uitgelezen moment? Noteer de bewonersbijeenkomst dan nú in je agenda en zorg dat deze ideeën werkelijkheid worden!

Bewonersbijeenkomst 450 jaar Alkmaar Ontzet
27 juni | TAQA Theater de Vest
Inloop v.a. 19:30 uur | Start 20:00 uur
Je krijgt begeleiding van een ervaren workshopleider om jouw ideeën rondom 450 jaar Alkmaar Ontzet om te zetten in concrete plannen. Naast brainstormen en het delen van je ideeën, is er natuurlijk ook ruimte voor een energiek intermezzo; denk aan het gezamenlijk zingen van het Alkmaars Stedelied (natuurlijk met Vive Les Geux) en een voordracht van een sneldichter. Het wordt een energieke en inspirerende avond! Geef je direct op via: www.alkmaarontzet450jaar.nl

De bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel en eventuele goede ideeën die je daarna nog te binnen schieten, kun je kwijt op de vraag-en-antwoord muur. Je gaat geïnspireerd naar huis met genoeg handvatten om de plannen die zijn ontstaan te realiseren. Het vervolg om de programmering rondom 450 jaar Alkmaar Ontzet rond te krijgen, is ‘de Grote Sessie’, op 5 juli a.s.

Geef je op en denk met ons mee.

Jouw historie, jouw victorie!

Kijk voor meer informatie, de volledige programmering én om je aan te melden voor de bewonersbijeenkomst op de website www.alkmaarontzet450jaar.nl

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.