Zomervakantie tips 2022

In Alkmaar is genoeg te doen om er met de kids een paar heerlijke weken van te maken tijdens de zomervakantie. Wij geven je graag een aantal tips!

De Vaandeldrager

In de maand juli ontdek je in het Stedelijk Museum Alkmaar het bijzondere schilderij van Rembrandt van Rijn: de Vaandeldrager. Dit beroemde meesterwerk maakt een tour door Nederland en is de hele maand juli te bewonderen in Alkmaar. Het museum is sowieso een aanrader tijdens druilerige dagen in de zomervakantie! Bij binnenkomst staan er Anders-Kijken opdrachtkaarten voor kinderen klaar die je gratis kunt meepakken bij je bezoek. Aan de hand van creatieve opdrachten, die je samen of alleen kunt doen, wordt je uitgedaagd om aandachtig naar kunst te kijken (slow looking). Extra leuk: in de schoolvakanties zijn er familierondleidingen en workshops. 

Stadsstrand de Kade: op reis naar....

Stadsstrand De Kade neemt je deze zomer mee op reis naar een nieuwe vakantiebestemming. Vergeet je zorgen, neem je zonnebrand mee en neem plaats op het stadsstrand of op het terras. Geniet van heerlijke hapjes en drankjes in thema's als Mexico en Frankijk. De avonden zijn op 13 en 27 juli.

Kinderkaasmarkt

De kinderkaasmarkt is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. De gids neemt je mee naar het deel dat normaal niet toegankelijk is voor publiek. Hier krijg je uitleg en heb je prima zicht op wat er allemaal gebeurt op de markt. Misschien wel het allerleukste onderdeel van deze "kinderkaasmarkt": je mag zelf op de kaasweegschaal ! De kinderkaasmarkt is op 15, 22, 29 juli en  5, 12, 19 augustus. Echt leuk om met de kids heen te gaan tijdens de zomervakantie.

De lekkerste ijsjes van Alkmaar

Nu het zonnetje zich steeds vaker laat zien, kun je de trek in een lekker ijsje vast niet weerstaan. En dat begrijpen wij! Ben jij benieuwd waar je de lekkerste ijsjes kan halen in het centrum of de omgeving? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Munki Motion

Bij Munki Motion in Alkmaar kun je heerlijk freerunnen. Spring over objecten en maak spectaculaire wall climbs en salto's. Het is dé freerunschool voor toptalent in Nederland. Sinds de zomer van 2021 heeft Munki Motion ook een indoor freerunhal. Een tip voor regenachtige dagen tijdens de zomervakantie!

 

Disco zwemmen

Wie van swingen, zwemmen, gezelligheid en fijne muziek houdt, kan één keer in de maand bij zwembad Hoornse Vaart lekker uit zijn dak gaan. Thema voor deze maand is: Circus! In juli kun je disco zwemmen op 16 juli.

Maandelijks organiseert zwembad Hoornse Vaart een zwemdisco voor kinderen tot 13 jaar. Elke maand staat een ander thema centraal waarna het bad en personeel omgetoverd worden in dit thema.

Suppen door Alkmaar

Ontdek Alkmaar vanaf het water met de sup! Heb je nog niet eerder op een board gestaan? Bij El Kombi Sup staat vrijwel iedereen na een korte uitleg en demonstratie van de basistechnieken fluitend op de sup. Sup vervolgens door de grachten of ga lekker het buitengebied in! El Kombi Sup organiseert ook regelmatig clinics, tours en evenementen.

Zomercampus

Leren koken, een bezoek aan het dieselgemaal, stadhuis of varen. Elke dag tussen 18 t/m 22 juli worden er tijdens de Zomercampus verschillende workshops georganiseerd. Ga jij nieuwe talenten ontdekken?

Speeltuinen

Gezellig met de kinderen naar de speeltuin in de vakantie? Dan kun je in Alkmaar je lol op! Er zijn verschillende speeltuinen te vinden in alle delen van Alkmaar. Wij hebben ze even op een rijtje gezet voor je:

Bij De Batavier geniet je van de vele attracties en heb je ook de mogelijkheid om te varen op een vijver. Naast het park ligt Midgetgolfbaan de Bedriegertjes waar de mooie dag nog feestelijker kan worden afgesloten. Met de AlkmaarPas krijg je 10 % korting op een entreekaartje van de Batavier.

Daarnaast zijn er nog een drietal buurtspeeltuinen waar je kind heerlijk kan spelen voor een klein prijsje:

Speeltuin OKB in Alkmaar Oost | Munnikenweg 88
Speeltuin 't Span in Alkmaar Noord | Tirolstraat 112
Speeltuin De Hoef in Alkmaar West | Mesdaglaan 180

Beestjesdag bij de Hortus

Op zondag 7 augustus is het Beestjesdag bij Hortus Alkmaar. Beestjes zijn belangrijk voor de biodiversiteit, en de biodiversiteit voor mensen. Daarom is het niet alleen maar leuk, maar ook best goed om wat meer te weten wat er krioelt in het water en in de composthoop. Ontdek het tijdens deze middag, die leuk is voor kinderen én volwassenen.

JOL-Speelstad

JOL-Speelstad is dit jaar van 15 t/m 19 augustus. Huttenbouwen, spel, sport, creatief, noem het maar op! Het thema dit jaar is 'camping'; bouw jij de mooiste hut of tent dit jaar tijdens JOL-Speelstad? De inschrijving is geopend.

Mini Alkmaar wandeling

Heb je de kleinste inwoners van Alkmaar al gespot? Sinds kort staat de historische binnenstad vol met miniatuurwereldjes. In een verrassende anders-dan-anders route ontdek je de avonturen van miniatuurmensjes in hun eigen micro-wereldjes. De wandelroute is verkrijgbaar bij de VVV-Alkmaar voor €2,50.

ZomerLAB voor kids

Artiance organiseert op woensdag 17 en 24 augustus het ZomerLAB. Ben jij nieuwsgierig naar wat zij allemaal in hun kasten hebben aan beeldend materiaal, kostuums, instrumenten en nog veel meer? Geef je dan snel op!

De Zomerspelen Graft-De Rijp

Van kinderkoken, suppen, filmavonden, bingoshows tot vissen. Tijdens de Zomerspelen in Graft - De Rijp kun je het allemaal beleven. In de week van 22 t/m 27 augustus vinden de Zomerspelen plaats. Let op inschrijven op de inschrijfdagen (13 en 14 juli) is verplicht.

Varen in Alkmaar

Alkmaar barst van de mooie grachtjes. De stad is dan ook heel goed te bewonderen vanaf het water. Naast de grachten is de eilandspolder ook prachtig om doorheen te varen. Wat zou jij deze zomervakantie graag willen doen? Een rondvaart maken of toch zelf een bootje huren?

Zomerkermis Alkmaar

19 augustus tot en met 28 augustus kunnen we weer zwieren en zwaaien in verschillende kermisattracties tijdens de zomerkermis in Alkmaar. 🎡

De kermis staat dit jaar opgesteld op de Kanaalkade, Paardenmarkt en Overstad. Deze locaties zijn aan elkaar verbonden en zorgen voor een gezellig rondje kermis in de binnenstad!

Lichtjesavond

Vaar tijdens de magische lichtjesavond door de tot muzikale omgetoverde grachten van de binnenstad. De lichtjesavond is op 27 augustus vanaf 18:00 uur. Echt een aanrader om mee te varen, maar ook om van de kant te bewonderen.

Hollands Kaasmuseum

Het Kaasmuseum is gevestigd in het prachtige, historische Waaggebouw in het hartje van de binnenstad. Op een speelse, leerzame en interactieve wijze wordt het gehele proces van koe tot kaas voor jong en oud inzichtelijk gemaakt. Naast films en interactieve presentaties zijn er spelletjes en een speurtocht voor kinderen.

VakantiePRET

Sport-Z vindt dat sporten en bewegen toegankelijk moet zijn voor íedereen, ook als je een beperking hebt. Daarom organiseert zij deze zomervakantie VakantiePRET, leuke sportdagen op 19 en 26 juli waar het opdoen van een plezierige succeservaring voorop staat.

Meer tips voor het ontdekken van Alkmaar en omgeving met kids?

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.