15 restaurant tips in Alkmaar

Alles is mogelijk in Alkmaar: van een snelle daghap of tapas op het terras tot uitgebreid tafelen. Alkmaar kent een grote diversiteit in restaurants. Hierbij een aantal heerlijke tips!

Heerlijke restaurants in Alkmaar

Restaurant Neder

In een achttiende-eeuws wijnpakhuis midden in de binnenstad van Alkmaar vind je Neder. ​​Het monumentale pand uit 1726 straalt warmte en luxe uit. De charme en de oud-Hollandse stijl passen perfect bij het gevoel van Neder.​ Neder betekent “naar beneden of laag”. Dat slaat op het lage landschap van ons land, maar ook op de filosofie van het restaurant; koken met wat de natuur ons biedt, in plaats van koken met wat wij verlangen van de natuur. Zo stelt Neder zich nederig op tegenover de natuur. ​Maximaal 36 gasten dineren in de knusse zaal en hebben zicht op de open keuken waar de koks hun gerechten bereiden. Dineren bij Neder is een beleving. 

Restaurant Neder | Laat 85

Roberto - Bar e Cucina

Kom bij Roberto - Bar e Cucina genieten van een borrel, aperitivo of diner in een ongedwongen sfeer. De kaart is eigenlijk een reis door Italië, je vindt er streekgerechten uit het noordelijke Lombardije, via Toscane tot aan het zuidelijke Calabrië.  

Net als in Italië, wordt het deeg van de pasta en de pizza dagelijks vers gemaakt. Daarnaast zijn alle wijnen die je op de wijnkaart vindt, afkomstig uit Italië. De keuken is geopend tot 22:00 uur, de bar tot 23:00 uur.

Roberto - Bar e Cucina | Kennemerstraatweg 159,

Blue District Restaurant

Blue District Restaurant vind je in het winkelcentrum Ringers. Het is een nieuwe bar en restaurant met al het goede uit vijf Blue Zones. De menukaart staat vol met Mediterrane en Oosterse gerechten. Je kunt hier 6 dagen in de week terecht voor een heerlijk diner in het restaurant of een hapje, drankje of kopje koffie. Op het zonnige terras is het heerlijk vertoeven.

Het restaurant is geïnspireerd door The Blue Zone. Dat zijn plaatsen op de wereld waar het leven gezond is en mensen bovengemiddeld oud worden. Kenmerken zijn: weinig stress, natuurlijke beweging, plantaardige voeding, een glas wijn, het hebben van een doel en samenzijn met vrienden en familie. Het restaurant The Blue Zone heeft dit vertaald naar de sfeer in de menukaart! Genoeg reden om een bezoek te brengen, toch?!

Blue District Restaurant | Noorderkade 121

Restaurant Abby's

Onder de wieken van de beroemde Molen van Piet vind je à la carte Restaurant Abby's. Geniet hier van prachtige gerechten en zorgvuldig geselecteerde wijnen. Het interieur van Abby's is stijlvol. Te midden van het gestapelde hout en de eigentijdse kunst geniet je dubbelop van de gastronomische specialiteiten die ze hier serveren.

Restaurant Abby's | Ritsevoort 60

Foodbar 1480

Op de kaart van 1480 Foodbar staan verrassende verse gerechten voor ontbijt, lunch en diner met een eigentijdse 1480-twist. De koks worden geïnspireerd door de seizoensgebonden specialiteiten en producten uit de streek, maar ook door internationale invloeden en trends.

Foodbar 1480 | Mient 16

Eetcafé Pluim

Eetcafé Pluim is gevestigd op 100 meter van de Singelgarage aan het Ritsevoort 12 te Alkmaar. Eetcafé Pluim staat voor gezellig borrelen aan de bar en lekker eten van de Josper grill, en wij serveren de mooiste wijnen per glas en meer dan 40 biertjes van de fles en wel 8 wisselend op de tap. Gezellig ingericht met prachtige binnentuin midden in het centrum.

Eetcafé Pluim | Ritsevoort 12A

Hofman

Bij Hofman kun je ontbijten, lunchen, dineren en borrelen. Je kunt je laten verrassen met een proeverij-verrassingsmenu, maar je kunt ook gewoon lekker met elkaar allemaal gerechtjes bestellen en dan samen delen. Hofman is niet alleen een restaurant, je kunt er ook logeren. Hotel Hofman heeft slechts één kamer, maar wat voor één! De prachtig ingerichte verdieping boven het restaurant biedt een weergaloos uitzicht op de beroemde Alkmaarse Grote Kerk. Dat is nog eens lekker wakker worden!

Hofman | Kerkplein 7

De Eendracht in 't IJkgebouw

De Eendracht in 't IJkgebouw is gevestigd in het fantastische gebouw in het Victoriepark dat iedereen in Alkmaar kent. Van IJkkantoor tot poppodium en van slooppand tot prachtige horecazaak; dit pand is doorweven van historie.  Op het terras aan het water is het in de zomer genieten pur sang, maar ook binnen in de kas, de huiskamer of het restaurant is het knus en intiem!

De Eendracht is een buurtcafé en toprestaurant, waar je binnen een ongedwongen sfeer geniet van klassieke brasserie gerechten.

De Eendracht in 't IJkgebouw | Alckmariapad 2

Mooij Alkmaar

Het is de hoogste tijd om je reservering te maken voor dé absolute hotspot van de stad; Mooij Alkmaar! Het oudste horeca pand van alkmaar wat voorheen "het Gulden Vlies" was, krijgt een nieuwe naam met een geheel nieuw concept. Er is hard gewerkt in en om het pand. De oude gevel is weer helemaal in oude staat teruggebracht. Bij Mooij Alkmaar kan je genieten van heerlijke shared dining gerechten met Zuid-Amerikaanse moves.

Mooij Alkmaar| Koorstraat 30

POLONIO BAR & BISTRO

José Polonio, de geboren Spanjaard, maakt al jaren naam binnen de gastronomie. Na diverse keukens te hebben opgezet, in eigen restaurants en in de mobiele gastronomie, is hij nu weer terug in Alkmaar! Polonio bar & bistro moet een ontmoetingsplek worden, waar je de klassiekers van weleer, bijvoorbeeld steak tartare preparé op de kaart treft. Maar ook voor nieuwe bereidingen staan ze open. Laat je verwennen. Onderdompelen in gastvrijheid. "Kom als gast en vertrek als familie!"

Polonio bar & bistro | Laat 117

Jonas bistro bar

Jonas Bistro Bar bevindt zich in de binnenstad van Alkmaar, op een steenworp afstand van het treinstation. In dit warme en monumentale pand kun je genieten van gastvrijheid en heerlijk mediterraans eten, waar culinaire ervaringen worden gemaakt en gedeeld.

Jonas bistro bar​ | Zevenhuizen 11

Steak

Steak is het eerste Hollandse biefstukrestaurant van Alkmaar. Bij Steak vindt u uitsluitend 100% biologische Schotse ossenhaastournedos. Ondanks de naam, serveren zij niet alleen Steaks... Hier kun je naast grootmoeder's tournedos ook genieten van o.a. zeetong, steak tartare, kalfslever, vegetarische gerechten, en tal van maaltijdsalades. Buiten de kaart om hebben zij verse dagproducten, soms vis, soms vlees, net wat de chef bedacht heeft.

Steak | Doelenstraat 25

De Heeren van Sonoy

De Heeren van Sonoy is gevestigd in een voormalig klooster in het centrum van Alkmaar, aan het Hof van Sonoy. Het Hof van Sonoy is één van de beroemde zogenaamde "Alkmaarse hofjes". Je voelt je ongetwijfeld snel thuis in de oud-bruine, deftige interieurstijl. Tevens kan je in het, naast de markante toren gelegen, café voorafgaand aan het diner een aperitief bestellen.

De Heeren van Sonoy | Hof van Sonoy 1

Turfmarkt Alkmaar

Een kopje koffie met een krantje, gezellig lunchen met vriendinnen of een hapje eten voordat je de stad ingaat? Met een terras gelegen aan het water op loopafstand van het centrum is Turfmarkt een heerlijke plek om de dag te beginnen of af te sluiten!

Turfmarkt Alkmaar | Turfmarkt 11 - 23

Wolf Hotel Kitchen & Bar

Beneden in het gezellige, modern ingerichte restaurant kun je heerlijk eten. Het terras geeft je uitzicht op het mooie Waagplein. De gerechten zijn een lust voor het oog en de tong. Samen met het mooi samengestelde wijnassortiment maakt dit WOLF tot een heerlijk restaurant. Boven het restaurant is een kleinschalig hotel met 8 comfortabele en unieke kamers.

Wolf Alkmaar | Mient 3

Naast deze 15 restauranttips die wij in deze blog hebben gegeven zijn er nog zoveel meer leuke restaurants in Alkmaar. Klik op de knop hieronder voor een volledig overzicht met alle restaurantjes in Alkmaar!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Leuke koffietentjes

Musea

Horeca

Lunchtentjes

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.