Prachtstraatjes Alkmaar

Ken jij de Alkmaarse Prachtstraatjes? De Prachtstraatjes bestaan uit twaalf straatjes in Alkmaar., waar je ontspannen kun winkelen bij verrassende winkels. In deze straatjes vind je de echte Alkmaarse ondernemers, veelal kleinschalige hippe boetiekjes. Ook tof: de prachtstraatjes zijn vergroend met geveltuintjes, dat maakt het winkelen in deze straatjes nu nóg leuker!

Ritsevoort

Wat een heerlijke entree van de binnenstad is het Ritsevoort toch! Het begint al met Bloemenwinkel 't Singeltje, wat een vrolijke noot aan het begin van de straat! Winkelen voor een nieuwe garderobe doe je bij Twenyonewood (dames én heren tegenover elkaar), Köster en RIVS. Cadeautjes scoor je bij Curly's Beads of de Wereldwinkel. Een nieuwe bril vind je bij De Oogkamer en een nieuwe televisie of audiosysteem bij Bang & Olufsen.

Na het winkelen haal je koffie, een lunch of een lekkere borrel bij Eetcafé Pluim, Café Bruintje, Abby's of het Digibeet en Kattencafé

 

 

Fnidsen

Het Fnidsen, met aan het begin de prachtige Bathbrug tegenover de Waagtoren, is een ware parel. De eeuwenoude pandjes sieren weerszijden van het straatje, met daarin originele winkeltjes en fijne boetieks.

Op de eerste hoek vind je Samen in de Keuken, een winkel om je vingers bij af te likken. Verder fleurt bloembinderij Wim van Assem het Fnidsen op met de kleurrijkste etalages van de straat, shop je de mooiste kleding bij o.a. Dani Mode, Yaya en Bodycelli, scoor je woonaccessoires bij Twin Arts en geniet je van horeca bij 't Fnidsen, Kowalski en Tapas & Co. Boost nodig na het winkelen? Haal een verse smoothie bij Kropsla

 

 

Hekelstraat

De Hekelstraat. Daar ben je wel even zoet! Want: mooie kleding (Butik 9, Jubar, Charlie & Sons), een heuse brocanterie, een fantastische oud-hollandse winkel met de beste appel/kersentaartjes van Alkmaar (Sweets & Antiques), horeca (Soepp voor vegan gerechten, Groenlokaal voor lunches, Roest voor een borrel, Expres Zo voor een broodje na het uitgaan) en leuke cadeauwinkels als The Urbanista (sieraden) en Spot Atelier. Shop ze! 

 

 

 

Hoogstraat

In de Hoogstraat vind je toko Djaya Makmur - waar je heerlijke Indonesische gerechten kunt afhalen. Verder vind je er de kapsalon Pro Solo en een massagesalon Mina Thai voor de nodige ontspanning. 

 

 

Koorstraat

De Koorstraat is al sinds 1948 de thuisbasis van IJssalon Laan. Een van de bekendste ijssalons van de stad, met het ambachtelijke roomijs waar we allemaal zo dol op zijn. Maar ook de herenmodezaken Iconic en Meyer & Meyer, muziekspeciaalzaak De Spanjaard en elektronicaspecialist HiFi-klubben zijn hier gevestigd. Verder kan je voor de hipste kleding, accessoires en beautybehandelingen terecht bij La Belle Beauty Bar en als je trek hebt, plof je neer bij Mooij of Sencha

 

 

 

Magdalenenstraat

De Magdalenenstraat; altijd gezellig! Met 't Friethuys, Bon Choco, twee kaaswinkels (waarvan eentje ook een notenbranderij is), bakkerij Koning en twee restaurantjes met Japanse en andere Aziatische specaliteiten is dit een straatje om je vingers bij af te likken. Verder vind je er een van de bekendste schoenenwinkels van Alkmaar: Wijdeman Schoenen

 

 

Huigbrouwerstraat

In de sfeervolle Huigbrouwerstraat vind je onder andere een van de oudste winkels van Alkmaar: het 'ouderwetse winkeltje' J. Boom, dat al bijna 200 jaar bestaat. Een feest der herkenning! Verder vind je er de prachtige stoffenwinkel Böttger, het tweedehands winkeltje Pinokkio en op het hoekje met de Laat vind je bloemenzaak Acanthus.  

 

 

 

Houttil

Houttil: een gezellig straatje tussen de Langestraat en het Waagplein. Het winkelaanbod is verrassend een veelzijdig. Je vindt er kleding van hoogwaardige merken (Strak in Pakken, Stijl), de woon/kookwinkel Dille & Kamille, kinderwinkels Wurmpy en De Vrolijke Boekenwurm, koffie- en theewinkel Simon Lévelt, juwelier Louis Bros en restaurant Uit India. De Houttil is een straatje dat je gewoon niet mag overslaan tijdens een dagje winkelen! 

 

 

 

Boterstraat

De Boterstraat is een knus straatje tussen de Laat en de Langestraat. Hier vind je onder andere Versierd en Lucardi, twee juweliers/sieradenwinkeltjes waar je voor jezelf en/of voor cadeautjes áltijd slaagt. Verder vind je er Mapa Mundo - met duurzame en kleurrijke kleding gemaakt op o.a. Bali - en Pop-Eye, een muziekwinkel met een zeer uitgebreid aanbod in platen. En - last but not least - Passo & Tall People: een winkel met kleding en schoenen voor lange mensen. Handig als je mouwen of broekspijpen altijd te kort zijn! 

 

Achterstraat

Laat de naam van dit straatje je vooral niet van de wijs brengen! De Achterstraat loopt alles behalve achter als het gaat om verrassende winkels. Liefhebbers van vintage kunnen hier hun hart ophalen, met twee fanastische winkels met kleding met ervaring: de ReShare Store en Mevrouw Jansen.

Verder vind je er natuurlijk Slagerij Jeroen de Vries (waar ze de lekkerste Filet americain van Nederland verkopen) en één van de ingangen van de prachtig vernieuwde boekhandel Stumpel

 

 

 

Payglop

Het Payglop is het enige straatje ter wereld dat zo heet. Alleen dat maakt het al speciaal, maar je vindt er ook herenkledingzaken, Bakker Bart, Sneakers en heel veel handige telefoonwinkels waar we tegenwoordig allemaal niet zonder kunnen. Verder is het Payglop waarschijnlijk de meest belopen verbinding tussen de laat en de Langestraat - een heel belangrijk Prachtstraatje, dus! 

 

 

 

Schoutenstraat

In de Schoutenstraat vind je de specialisten. Schoenenwinkel Mulder op het hoekje is dé plek voor modieuze, comfortabele schoenen.

Verder vind je er Coos de Wit (Scandinavisch woondesign), een bijzondere speelgoedwinkel met veel houten speelgoed en puzzels, een échte barbier (De Barbier), het Italiaanse restaurant Il Colloseo en De Kaasopslag, een grote kaasspeciaalzaak waar ze ook veel noten en wijnen in het assortiment hebben. Op naar de Schoutenstraat! 

 

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Tweedehands shoppen

Biologische hotspots

Originele winkels

Fijne lunchtentjes

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.