Lokale lekkernijen uit het Land van Leeghwater

In het Land van Leeghwater spot je langs de weg de leukste verkoopstalletjes en boerderijwinkels. Hieronder vind je een overzicht waar je (h)eerlijke streekproducten rechtstreeks van de boer kunt scoren!

Smit’s Boer & Goed

Al 90 jaar lang is de boerderij van de familie Smit gevestigd in Stompetoren. In 2021 kwam daar ook een boerderijwinkel bij. Smits's Boer & Goed laat je graag meegenieten van al het lekkers wat groeit en gemaakt wordt in Het Land van Leeghwater. Scoor onder andere zuivel, verse groenten, fruit, eieren, vlees, boerenkaas en andere streekproducten! Openingstijden van de boerderijwinkel zijn: Ma: 14:00 - 18:00 uur, woe: 9:00 - 11:30 uur, vrij: 14:00 - 18:00 uur, za: 9:00 - 15:00 uur.

Smit's Boer & Goed heeft naast de boerderijwinkel ook een zelfbedienings melkhuisje, waar je zelf verse melk mag tappen uit de melktap! Ook kun je hier terecht voor zelfgemaakte (vruchten) yoghurt, vla, boter, eieren en ijsjes. Het melkhuisje is iedere dag geopend van 9:00 tot 21:00 uur.

Noordervaart 188 | Stompetoren

Bram & Aagie

Met een oppervlakte van slechts 5,5 vierkante meter is het snoepwinkeltje van Bram & Aagie de allerlkleinste van Nederland! Dit oude snoepwinkeltje staat al sinds 1860 in Graft en is nog steeds in de originele staat. Loop je bij Bram & Aagie naar binnen, dan ervaar je nostalgie en tref je snoepgoed uit grootmoeders tijd! 

Vanaf 9 april t/m 24 september 2023 is Bram & Aagie iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00 - 17.00 uur. Op afspraak kun je het kleinste snoepwinkeltje van Nederland het hele jaar door bezoeken!

Raadhuisstraat 21 | Graft

 

Schilder Tulpen

Al vier generaties lang worden bij familiebedrijf Schilder Tulips de mooiste tulpen gekweekt. Van januari tot ongeveer half mei scoor je bij Schilder's verkoopstalletje een vers bosje tulpen, die rechtstreeks uit eigen kas komen. Na medio mei veranderd het assortiment in pioenen die je tot ongeveer half juni kunt verkrijgen. De bloemenstal is 7 dagen per week geopend van 7.00 - 21:30 uur. 

Noordervaart 174A | Stompetoren

Potjes Akkerbouw

Denk je aan aardappelen, denk dan aan Potjes Akkerbouw! Dit akkerbouwbedrijf in Oterleek teelt veel verschillende soorten 'piepers', die je ook kunt verkrijgen in hun boerenwinkel. Naast aardappelen scoor je hier ook rode bieten, uien, vacuum verpakte krieltjes en vers gesneden friet. De winkel is geopend op maandag t/m zaterdag van 8:00 tot 17:00 uur.

Lange Molenweg 24 | Oterleek

Firma van Twisk

Seizoensgebonden producten kopen is gezonder, voordeliger en ook nog eens een stuk milieuvriendelijker! Vele verkoopstalletjes zijn daarom een paar maanden per jaar open, maar wel gevuld met de meest verse en pure producten. Zo kun bij de Firma van Twisk terecht voor overheerlijke en verse rabarber in de maanden mei t/m augustus en pioenrozen in alle kleuren vanaf half mei t/m eind juni. 

Het hele jaar door op afspraak verkoopt Van Twisk kleine stro- en hooibalen (18-20 kg). Deze zijn vrij van onkruid en daarom perfect geschikt voor huisdieren en boerderijdieren!

Lange Molenweg 18 | Oterleek

Poldervlees

Wil jij graag weten waar jouw stukje vlees vandaan komt? Hop dan zeker eens langs bij Poldervlees. Met een hart voor zowel dierenwelzijn als natuurbeheer worden op deze boerderij Blonde d’Aquitaine runderen gefokt. Diverse soorten rundvlees kun je kopen in de boerderijwinkel van Poldervlees. Dit vlees komt dan ook rechtstreeks van de boerderij en gegarandeerd eerlijk!

In de winkel zijn vleespaketten samengesteld, maar ook worden de producten los verkocht. Iedere zaterdag is de winkel geopend van 13:30 - 16:30 uur. Je kunt van te voren jouw bestelling alvast doorgeven, zodat je tijdens je winkelbezoek niet misgrijpt!

Kopdammerdijk 20 | Grootschermer

Boer Ted

Passie voor knolselderij, aardappelen en pompoenen, dat hebben Boer Ted en zijn vrouw Nicole als geen ander. Zij telen deze streekproducten op een duurzame manier en deels gecertificeerd biologisch. Zo houden zij hun landbouwgrond in topcontitie én geniet jij van eerlijke producten!

Maar de liefde van de familie Vaalburg voor knolselderij en aardappelen gaat verder dan alleen het telen. Zo heeft het bedrijf de veganistische Ovaalburger op de markt gebracht! Een deels biologische burger, gemaakt van eigen knolselderij en gepureerde aardappelen. Heerlijk voor iedere vegetariër, veganist, of voor iemand die gewoon zin heeft in een keertje wat anders! De ovaalburger en gewassen van Boer Ted zijn verkrijgbaar in de boerderijwinkel, geopend op maandag t/m zaterdag van 8:00 tot 17:00 uur.

Zuidervaart 131 | Zuidschermer

Piepers & Pesto

Piepers & Pesto is dé plek waar de Italiaanse keuken en de polder elkaar ontmoeten! Eigenaresse Annelies Leurs is door haar woonachtige jaren in Rome gecharmeerd door de Italiaanse levenswijze, waar heerlijk eten ook als sociale functie wordt gezien. Dat gevoel van samenkomen, onder het genot van een goed diner, brengt het team van Piepers & Pesto graag aan je over.

Daarom openen zij iedere zomer een pop-uprestaurant in een idyllische kas, waar je geniet van een 4-gangendiner met bijpassende wijnen. Deze zomeravonddiners worden georganiseerd op iedere zaterdag en zondagavond in juli én de eerste zaterdag- en zondagavond in augustus. Opgeven kan via piepers.pesto@gmail.com.

Ook kookt Piepers & Pesto bij u thuis of op locatie voor groepen van 15-30 personen én kun je iedere vrijdag zelfgemaakte lasagna bestellen en laten bezorgen. 

Locatie zomeravond diners: Oosternotweg 1 | Schermerhorn

Ons Boeren Stekkie

Moe geworden van al het wandelen of fietsen door het Land van Leeghwater? Rust dan lekker uit bij Ons Boeren Stekkie in de Schermerpolder. In de lente, zomer en herfst kun je hier terecht voor koffie, thee, limonade, ijs en huisgemaakte taart en wafels (zelfbediening). 

Bij droog weer is het terras geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 14-16.30 uur. 

Op deze knotsgezellige stolpboerderij is nog veel meer leuks te beleven. Kinderen kunnen spelen op de trampolines, racen op de skelters en een kijkje nemen bij de vele beesten op het erf: konijnen, voliére met vogeltjes, geitjes, poezen en leuke hondjes. Niet voor niets dat deze plek ook is af te huren voor kinderfeestjes!

Westdijk 34 | Zuidschermer

Voedselbos & pluktuin Heer Ikigai

Stichting Heer Ikigai werkt aan het groener, gezelliger en lekkerder maken van de Schermerpolder. In de volwaardige pluktuin van Ikigai kun jij zelf bloemen komen plukken, hoe leuk is dat! De stichting is sinds kort bezig met een startend voedselbos. Dit is een productief bos met vele eetbare en meerderjarige gewassen, gefocusd op biodiversiteit. Straks kun je hopelijk naast bloemen ook groenten en fruit komen plukken! Neem vooral je eigen schaar en emmertje mee!

De stichting Heer Ikigai hoopt mensen te verbinden met de natuur. Al het geld wat hier wordt verdiend gaat weer terug de grond in. Op deze manier wordt er samen geinvesteerd in een duurzame toekomst. ⁣In de maanden juli en augustus ben je van harte welkom om te komen plukken in de pluktuin en het voedselbos. Van donderdag t/m zondag van 13:00 - 16:00 uur. 

Noordervaart 30 | Stompetoren

'T Koehotel

Bij Boerderij 't Koehotel wordt met passie en veel liefde gewerkt aan gezond en duurzaam voedsel. Met die drijfveer heeft 't Koehotel in 2020 de deuren van haar boerderijwinkel geopend. Eigenaresse en kaasmeisje Lieke laat je graag kennismaken met het brede assortiment aan streekproducten. Proef meer dan twintig soorten Beemsterkazen, word zomers verrast met dagverse appels, peren en pruimen uit eigen boomgaard en geniet van heerlijk én eerlijk rundvlees van eigen boerderij. 'T koehotel werkt graag samen met boeren en tuinders uit de regio, daarom tref je ook in de winkel vele groenten, eieren, zuivel, tulpen, zonnebloemen, meel, honing, sap en meer! Openingstijden van de winkel zijn:

Woensdag: 13:00 - 18: uur, vrijdag:10:00 - 18:00 uur, zaterdag:10:00 - 15:00 uur.

Laanweg 9 | Zuidschermer

Eieren uit Oterleek

Dagelijks verse eitjes, die vind je bij het verkoopstalletje in Oterleek. In dit stalletje liggen eieren van verschillende rassen, in verschillende kleuren en kwarteleitjes. Eventueel kun je hier ook broedeieren krijgen van de kippenrassen Maran, Araucana en Cochin. Het stalletje langs de weg is 24/7 geopend. 

Langemolenweg 30a | Oterleek

Lotte's Bloemen

Bloemiste Lotte maakt met veel liefde en passie alle soorten bloemwerken voor je. Bij haar kun je van alles bestellen, van boeket of bloemstuk, tot grafwerk. Naast dat ze bloemwerken maakt op bestelling, heeft ze ook haar eigen bloemenstal in Grootschermer. Diverse seizoensgebonden bloemen en planten in alle soorten en maten zijn iedere dag bij Lotte's Bloemen verkrijgbaar van 09:00 - 21:00 uur. 

Noordeinde 13 | Grootschermer

Maria Hoeve

Bij deze mooie oude boerderij genaamd de Mariahoeve vind je een verkoopkraampje naast de brievenbus. Hier scoor je victoria aardappelen uit de Schermer, die zeer geschikt zijn voor het koken, bakken en/of frituren. Van ongeveer september tot eind oktober is het walnotentijd! Uit eigen boomgaard zijn dan de walnoten rijp om geplukt te worden. Deze zijn dan uiteraard ook verkrijgbaar in het verkoopkraampje, die 24/7 geopend is. 

Lange Molenweg 12 | Oterleek

Natuurlijk Genoegen

Op de biologisch boerderij van Natuurlijk Genoegen is van alles te doen en te beleven. Naast dat er op deze melkveehouderij koeien en schapen rondlopen, kun jij hier zelf ook logeren. Op de boerencamping geniet je van de natuur, rust en ruimte. Iedere zaterdag van 9:00 - 13:00 uur is de boerderijwinkel geopend, waar je eerlijk rund- en lamsvlees, biologische rauwe melk en verse eieren kunt scoren.

Op het erf is een unieke ruimte af te huren voor onder andere vergaderingen en workshops. Schoolklassen zijn van harte welkom bij Natuurlijk Genoegen: Boer Jeroen en boerin Rosalinde laten kinderen graag alles van de boerderij zien!

Kom het platteland beleven op deze unieke en multifunctionele boerderij!

Driehuizerweg 2a | Driehuizen

Koffie en Lekkers

Voor een stukje huisgemaakte appeltaart, een heerlijke kop koffie en een vers bereide lunch kun je terecht bij Koffie en Lekkers. Maar deze leuke koffietent en lunchroom in de Rijp doet nog veel meer! Het is namelijk een sociale horecagelegenheid die een dagactiviteit biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij Koffie en Lekkers wordt dan ook alles vers bereid door de eigen medewerkers! Er heerst een ontspannen, toegankelijke sfeer en natuurlijk komt dat ook door al het lekkers wat je er kunt krijgen

Naast de lunchroom in De Rijp heeft Koffie en Lekkers ook haar eigen verkoopkar in Graft. In de kar worden ook allerlei zelfgemaakte lekkernijen verkocht. De verkoopkar is zeven dagen per week geopend. Het koffie- en lunchtentje is van donderdag t/m zondag geopend van 10:00 - 16:00 uur. 

Horeca: Jan Boonplein 10 | De Rijp
Verkoopstal: Raadhuisstraat 18 | Graft

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.