Hoe Alkmaar zich voorbereidt op Koningsdag en Koningsnacht

27 april vieren we de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Daarom hebben veel ondernemers en organisaties in Alkmaar weer fantastische feesten bedacht waar je een dansje kunt wagen.

Van zolder tot vrijmarkt

Al 13 jaar op rij staat Jara met Koningsdag op de vrijmarkt in Alkmaar en dit jaar is ze er ook weer bij. De eerste week van april begint ze al met een grondige opruimbeurt op zolder, waarbij ze zorgvuldig kijkt naar spullen die een tweede leven verdienen. Dit doet ze niet alleen, ook vrienden en familie helpen haar aan spullen die nog een ronde mee kunnen. 

Op de vrijmarkt is er altijd een gezellige sfeer en daar hoort natuurlijk een kopje koffie of een borreltje bij. "Het is niet alleen gezellig, maar het geeft ook voldoening om je huis op te ruimen en andere mensen blij te maken met hun vintage schatten" zegt Jara enthousiast. Na al die jaren kijkt ze elk jaar opnieuw uit naar de gezelligheid van de vrijmarkt op Koningsdag. 

De vrijmarkt staat gepland op 26 april van 15:00 uur tot middernacht en op 27 april van 08:00 tot 17:00 uur. Kom je ook gezellig langs?  

 

Feesten op Koningsdag

De voorbereidingen voor Koningsdag zijn in volle gang, en Café 't Hartje werkt samen met andere horecaondernemers van het Waagplein en de gemeente Alkmaar hard om ervoor te zorgen dat Koningsdag soepel verloopt. Op het Waagplein wordt hard gewerkt aan het opzetten van een gezamenlijke bar, waardoor alle bezoekers van het evenement gemakkelijk bediend kunnen worden. Maar ook binnen in de kroegen is het druk met gasten.

Dit jaar heeft Café 't Hartje nog een extra taak op zich genomen: het organiseren van een nieuw evenement in het Victorie Park. Het is een evenement voor families, met verschillende activiteiten zoals muziek, springkussens, eten en drinken én spelletjes voor alle leeftijden. Ook is er een disco voor jongeren tussen de 13 en 17 jaar. "We hebben besloten om dit evenement te organiseren, omdat er echt behoefte naar is binnen die leeftijdscategorie."

Wil jij weten wat er nog meer te beleven is op Koningsdag in Alkmaar? Bekijk dan snel het volledige overzicht op onze website. 

Koningsdag in Oudorp

Buiten het centrum van Alkmaar is er ook genoeg te doen tijdens Koningsdag. Zo blijft Lucas graag dicht bij huis in Oudorp en gaat er met zijn gezin op uit.

Op het grasveld bij Nyenburg, vlak naast Lucas zijn huis, zijn verschillende activiteiten te doen. De ochtend begint met een gezellige vrijmarkt en verschillende spelletjes en andere activiteiten voor kinderen. Rond twee uur 's middags wordt het grasveld omgetoverd tot een podium. Hier is livemuziek die het publiek zal vermaken en er is een bar waar je terecht kunt voor hapjes en drankjes.

Samen met zijn gezin geniet Lucas van deze feestelijke dag met vrienden en familie. “Het is altijd gezellig en er is voor ieder wat wils,” zegt hij.

Oranje lekkernijen

Koningsdag vier je natuurlijk met de overheerlijke lekkerijen van Bakkerij Beerse. Tijdens de Oranjeweken, van 22 april tot en met 5 mei, draait alles bij Bakkerij Beerse om de oranje lekkernijen, zoals de Oranjemuffins en Oranje Glacé. Maar de enige échte traktatie op Koningsdag zijn toch de Oranje tompoucen, die vers voor jou bereid worden in de bakkerij op de Berenkoog. De drukste dagen tijdens de Oranjeweken zijn natuurlijk 26 en 27 april. "Op deze dagen vliegen er wel 800 tot 1000 tompoezen over de toonbank," zegt een medewerker van Bakkerij Beerse. 

Kom in de sferen en proef de lekkernijen op Koningsdag!

Dansend door de straten van Alkmaar

Op Koningsdag bruist Alkmaar. Op verschillende pleinen en locaties worden feesten georganiseerd, waar je kunt dansen, genieten van livemuziek en drankjes. 

Jessie waagt ook een dansje met Koningsdag en dat begint bij haar thuis, midden in het bruisende centrum. Haar appartement gebruikt ze als een verlengstuk van de festiviteiten, om daarna met haar vrienden de stad in te gaan. Haar favoriete plekken zijn de Platte stenenbrug of het Hofplein, ‘’Hier wordt altijd leuke muziek gedraaid en er hangt een gezellige sfeer.”   

Ben je benieuwd naar wat er allemaal te doen is in Alkmaar op Koningsdag? Bekijk het overzicht en bepaal waar jij naartoe gaat!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Tweedehands shoppen

Biologische hotspots

Originele winkels

Fijne lunchtentjes

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.