Het Alkmaar van... schrijfster Simone van der Vlugt

Van haar thrillers werden in totaal twee miljoen exemplaren verkocht. Haar boeken verschijnen over de hele wereld, van Duitsland tot China en van Groot-Brittannië tot Australië. Én 'LOIS' - een driedelige serie gebaseerd op haar boekenreeks over de Alkmaarse rechercheur Loïs Elzinga - was afgelopen winter te zien (en kun je hier trouwens terugkijken!)

We hebben het natuurlijk over de Alkmaarse Simone van de Vlugt. We spraken met haar over haar favoriete plekken in de stad. Hoe ziet haar winter in Alkmaar eruit? 

Foto: Wim van der Vlugt

't IJkbouw

"Eén van mijn lievelingsplekken is de botanische serre in het IJkgebouw, daar kan je heerlijk eten. Een groot gedeelte van de dramaserie LOIS is in dit restaurant opgenomen."

Aan de rand van het centrum vind je 't IJkgebouw: een historisch pand uit 1887, waar nu een restaurant met een ambachtelijke, onderscheidende keuken zit. In een setting van deze tijd met zowel vintage en industriële details als botanische en huiselijke sferen. In de serre, de huiskamer en het restaurant is de slogan "eat, drink, relax" absoluut van toepassing.

Van der Meulen's Boekhandel

"Hier ben ik meerder keren per week te vinden, heerlijk struinen langs de prachtige selectie boeken."

Boekhandel Van der Meulen's heeft voor elke lezer wel wat wils. Met hun brede assortiment en vakkennis is Van der Meulen's al ruim honderd jaar een begrip in Alkmaar en omstreken. 

Bistro De 13 Balcken

"Warme gevoelens heb ik bij Bistro De 13 Balcken. In 1600 was dit gebouw een herberg, die in mijn historische roman 'Nachtblauw' voorkomt. Wist je trouwens dat de originele vloer er nog ligt? Elke keer als ik het restaurant binnenkom, heb ik het gevoel dat ik de hoofdpersoon uit mijn roman tegen het lijf kan lopen.” 

Dit Franse restaurant bevindt zich in een prachtig monumentaal pand uit de 17e eeuw. De menukaart staat vol smakelijke gerechten en er hangt een typische Alkmaarse gezelligheid. Vergeet niet te letten op de eeuwenoude groene en oranje tegeltjesvloer. 

De Molen van Piet

"Mijn broertje en ik speelden vroeger in Cultuurpark De Hout bij de apenkooi en ’s winters werd ik over de bevroren Singel door mijn opa op de slee voorgetrokken langs de Molen van Piet. Natuurlijk hoop ik op bevroren grachten deze winter, want schaatsen langs de Molen van Piet blijft iets bijzonders."

De welbekende Molen van Piet is de laatst overgebleven ronde, stenen stellingmolen-korenmolen op het Bolwerk uit de 17e eeuw. In 1884 werd de molen gekocht door Cornelis Piet, die onder in de molen een woning liet maken. De familienaam bleef verbonden aan de molen. Tegenwoordig is de molen eigendom van de gemeente, maar de molen wordt nog steeds bewoond en bemalen door door een lid van de familie Piet.

Foto: Ed van de Pol

Misschien vind je deze artikelen ook leuk om te lezen:

Uitagenda

Musea

tweedehands shoppen

Lunchtentjes

Blijf up to date over alles wat er te doen is in Alkmaar!

Wij zullen je e-mail adres alleen gebruiken voor onze maandelijkse nieuwsbrief.