Alkmaarders nemen het woord in deze blog, zij vertellen over zichzelf, hoe zij in Alkmaar terecht zijn gekomen en over hun favorieten.
Frans en Nicolet, beiden geboren en getogen in Alkmaar, zie je dagelijks met hun rondvaartboot door de grachten van Alkmaar varen. Dan raad je vast waar zij elkaar hebben leren kennen? "Midden op het Waagplein, in de Basque, wat nu de Eenhoorn is," vertelt Nicolet. In 2000 sloeg de vonk hier over en 21 jaar later zijn zij getrouwd, hebben ze een zoon van elf en een dochter van acht en is hun passie hun beroep geworden - de grachtenrondvaart.
En dat verveelt nooit, legt Frans uit: "Mensen vragen weleens: 'Je doet elke dag hetzelfde rondje, wordt dat niet saai?' Maar elk rondje is toch nét even anders. Je krijgt bij elke rondvaart andere vragen en er zitten natuurlijk steeds weer andere mensen in de boot. Elk jaar zeggen we weer tegen elkaar dat we inmiddels alles wel hebben meegemaakt, maar er gebeurt altijd weer iets nieuws."
Naast de vier rondvaartboten die Frans en Nicolet hebben, hebben zij onlangs een dichte boot aangeschaft, die vanaf september/oktober zal gaan varen: De Friese Poort. De boot is te huren voor feesten & partijen, zoals bruiloften, babyshowers en verjaardagen. Frans vertelt: "We gaan de boot helemaal zelf opknappen, de boot zou eigenlijk vier weken eerder komen, maar het liep anders met het schilderen. Hij moest van blauw naar wit, in onze kleuren. Maar er moest toch iets meer verf op dan gedacht om hem helemaal wit te krijgen." De Friese Poort kan helaas niet door de stad - hier zijn de bruggetjes te laag voor.
Frans en Nicolet hebben een eigen rondvaartboot. Nicolet vertelt: "Je moet nooit twee kapiteins op een schip zetten." Op de vraag over hoe het is om samen te wonen én werken, antwoordt Frans: "Als seizoen draait, zie je elkaar eigenlijk de hele dag niet. ’s Ochtends gaat de eerste boot om 10 uur varen en de tweede boot vertrekt om half 11. We doen wel allebei hetzelfde, maar hebben beiden een eigen boot. We zien elkaar pas weer thuis na ons laatste rondje."
Maar hoe is die Grachtenrondvaart in Alkmaar dan onstaan? Nicolet vertelt trots: "In 1948 is er een prijsvraag geweest vanuit het VVV om Alkmaar meer op de kaart te zetten en te laten zien dat Alkmaar meer is dan alleen de Kaasmarkt. Daar heeft meneer van de Heerik op gereageerd, met het idee van een rondvaart in Alkmaar - wat toen al was in Amsterdam. De gemeente reageerde hierop, de bruggen zijn veel te laag, dus dat kan niet. Maar meneer van de Heerik, die dit idee had geopperd, kon slecht tegen een nee en heeft het daarom express wel gedaan. Dit was het begin. In 1957 is het bedrijf vervolgens verkocht aan de heer Sybrijns. En in 1967 heeft mijn opa het weer overgekocht en verder opgebouwd. In 1989 heeft mijn vader het stokje overgenomen en sinds 2009 zitten Frans en ik in het bedrijf en vanaf 2019 hebben wij het bedrijf in zijn geheel overgenomen."
Voorheen waren rondvaartenboten alleen maar dicht in Nederland en daarom niet te vinden in steden met lage bruggen, dat werd namelijk gezien als een obstakel. Frans vertelt: "Maar juist de lage bruggen in Alkmaar maken de rondvaart zo uniek, mensen vergeten dat niet meer, omdat je het nergens anders zo terug ziet."
Foto: Rick Akkerman
Frans: "Ik vind het Wildemanshofje vanbinnen echt heel mooi. Ben er pas een jaar of 10 geleden voor het eerst geweest. We liepen met de kinderen door de stad en zijn gaan kijken. Dat vind ik wel echt iets moois van Alkmaar."
Nicolet: "De straatjes net buiten het centrum, aan de Singel. Die zijstraatjes waar je vanaf de Singel zo in kunt kijken. Daar is het zo rustig, sereen en stil. Je hebt daar echt een beetje het idee alsof je in een verlaten stad loopt of langs vaart. Het is zo mooi als het daar zo lekker rustig is."
Frans: "Het is een stad, maar iedereen kent iedereen en woont er al jaren. Het is heel gemoedelijk."
Nicolet vult aan: “Alkmaars is dorps gezellig en iedereen zwaait naar elkaar en helpt elkaar. Als iemand zijn autosleutels in de gracht heeft laten vallen, worden ze eruit gevist. Dat is Alkmaar.”
Nicolet: "Doe een keer een rondvaart of een stadswandeling, want je ziet Alkmaar vanaf een andere kant. Er zijn heel veel dingen waar je normaal gesproken voorbijloopt. Dingen die je vaak ziet, maar gewoon niet registreert. Deze kleine dingetjes maken de stad juist bijzonder. Er zit zóveel geschiedenis in Alkmaar. Onder het Texelse hek, de brug bij het stadskantoor, zitten deuren. Dat is uit de Koude Oorlog. Heel veel Alkmaarders weten helemaal niet dat Alkmaar zoveel invloed had op de Koude Oorlog en dat er veel angst zat bij de inwoners."
Frans vult aan: "Vaar zondagochtend het eerste rondje om 11.00 uur mee, dit is het mooiste rondje van de week. De stad is dan verlaten en er is niemand op het water. Je hoort alleen de vogels en de kerkklokken en meestal zitten maar 10 mensen in de boot."
Voor de volgende editie van Alkmaar door de ogen van ... hebben wij Frans & Nicolet gevraagd wie zij volgende maand graag aan het woord willen laten. Alexandra, Stadsgids Alkmaar, doet de volgende keer haar verhaal in deze rubriek.